Trwa ładowanie...

Mięso wieprzowe w diecie. Na co zwrócić uwagę?

Wieprzowina jest tradycyjnym składnikiem kuchni polskiej. Mięso wieprzowe może być chude (np. polędwica wieprzowa) lub tłuste (golonka, podgardle, boczek, żeberka). Wieprzowinę można usmażyć, upiec lub ugotować.

Najlepsza wieprzowina pochodzi z młodych sztuk Najlepsza wieprzowina pochodzi z młodych sztuk Źródło: adobe stock, fot: Maryna Voronova
dgnyg6e
dgnyg6e

Wieprzowina – klasyfikacja

Do części wieprzowiny, które można jeść należą m.in. podgardle, słonina, żeberka, schab, polędwiczka, łopatka wieprzowa, szynka oraz golonka. Istnieją rodzaje klasyfikacji wieprzowiny.

Do klasy I zalicza się chude mięso, które dopuszcza pojawienie się tłuszczu wewnętrznego (jedynie 15 proc.). Mięso wieprzowe w klasie I może być różowe lub czerwone.

Klasa II A charakteryzuje się większą ilością tłuszczu wewnętrznego (do 20 proc.) wykluczając jednak obecność tłuszczu zewnętrznego. W klasie II B zawartość tłuszczu wieprzowinie sięga do 45 proc. Mięso nadal powinno być różowe lub czerwone.

Klasa III dopuszcza szary odcień mięsa i tłuszczu, natomiast w IV klasie można znaleźć mięso z elementami krwi. Istnieje również klasyfikacja półtusz wieprzowych (S)EUROP, z których najwyższa jest klasa S, ponieważ zawartość mięsa w tuszy musi wynosić ponad 60 proc.

Zakręcone pizzerki. Obłędny przysmak nie tylko na imprezę

Wieprzowina – wartości odżywcze

Kaloryczność wieprzowiny uzależniona jest od ilości tłuszczu oraz błon, które otaczają mięso. Najchudsza jest szynka (118 kcal / 100 g) oraz schab odtłuszczony (122 kcal / 100 g). Najwięcej tłuszczu zawierają żeberka (309 kcal / 100 g) oraz golonka (322 kcal / 100 g). Ponadto, szynka i schab odtłuszczony są cennym źródłem białka, które dostarcza energii, pomaga spalać tłuszcz i buduje tkanki. Zawartość cholesterolu w wieprzowinie nie przekracza 55 g, dzięki czemu jest podobna do ilości cholesterolu w drobiu. Wieprzowina jest również cennym źródłem witaminy B1 oraz witaminy E. Mięso wieprzowe zawiera również dużą ilość żelaza, cynku, potasu oraz fosforu.

dgnyg6e

Wieprzowina – jak wybrać najlepszą?

Najlepsza wieprzowina pochodzi z młodych sztuk. Warto wybierać ciemnoróżowe mięso wieprzowe, ponieważ bladoróżowe sztuki są bardziej wodniste. Kupując wieprzowinę, można również powąchać mięso, które powinno mieć ledwo wyczuwalny, delikatny zapach. Mięso wieprzowe warto kupić w sklepie mięsnym. Jeśli ktoś decyduje się na zakup wieprzowiny w hipermarkecie powinien wziąć schab lub szynkę pakowaną próżniowo, ponieważ jest dłużej świeże. Kupioną w sklepie wieprzowinę można zostawić w lodówce przez kilka (3-4) dni. Mrożona wieprzowina może być przechowywana do kilkunastu miesięcy.

Wieprzowina – sposób przyrządzenia

Wieprzowina jest smaczna i łatwa do przyrządzenia. Ze schabu przyrządza się kotlety najczęściej podane z ziemniakami lub frytkami oraz surówką. Natomiast z łopatki przyrządza się kotlety mielone. Żeberka można udusić lub zapiec. Z nóżek wieprzowych robi się galaretę, a na nogach można zrobić zupę lub wywar. Wieprzowina jest również mięsem, które dobrze smakuje upieczone w marynacie. Na bazie mielonego mięsa wieprzowego można również przyrządzić pyszny sos do spaghetti.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
dgnyg6e
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dgnyg6e
Więcej tematów