Mięso wieprzowe w diecie. Na co zwrócić uwagę?

Wieprzowina jest tradycyjnym składnikiem kuchni polskiej. Mięso wieprzowe może być chude (np. polędwica wieprzowa) lub tłuste (golonka, podgardle, boczek, żeberka). Wieprzowinę można usmażyć, upiec lub ugotować.

wieprzowinaNajlepsza wieprzowina pochodzi z młodych sztuk
Źródło zdjęć: © adobe stock | Maryna Voronova

Wieprzowina – klasyfikacja

Do części wieprzowiny, które można jeść należą m.in. podgardle, słonina, żeberka, schab, polędwiczka, łopatka wieprzowa, szynka oraz golonka. Istnieją rodzaje klasyfikacji wieprzowiny.

Do klasy I zalicza się chude mięso, które dopuszcza pojawienie się tłuszczu wewnętrznego (jedynie 15 proc.). Mięso wieprzowe w klasie I może być różowe lub czerwone.

Klasa II A charakteryzuje się większą ilością tłuszczu wewnętrznego (do 20 proc.) wykluczając jednak obecność tłuszczu zewnętrznego. W klasie II B zawartość tłuszczu wieprzowinie sięga do 45 proc. Mięso nadal powinno być różowe lub czerwone.

Klasa III dopuszcza szary odcień mięsa i tłuszczu, natomiast w IV klasie można znaleźć mięso z elementami krwi. Istnieje również klasyfikacja półtusz wieprzowych (S)EUROP, z których najwyższa jest klasa S, ponieważ zawartość mięsa w tuszy musi wynosić ponad 60 proc.

Zakręcone pizzerki. Obłędny przysmak nie tylko na imprezę

Wieprzowina – wartości odżywcze

Kaloryczność wieprzowiny uzależniona jest od ilości tłuszczu oraz błon, które otaczają mięso. Najchudsza jest szynka (118 kcal / 100 g) oraz schab odtłuszczony (122 kcal / 100 g). Najwięcej tłuszczu zawierają żeberka (309 kcal / 100 g) oraz golonka (322 kcal / 100 g). Ponadto, szynka i schab odtłuszczony są cennym źródłem białka, które dostarcza energii, pomaga spalać tłuszcz i buduje tkanki. Zawartość cholesterolu w wieprzowinie nie przekracza 55 g, dzięki czemu jest podobna do ilości cholesterolu w drobiu. Wieprzowina jest również cennym źródłem witaminy B1 oraz witaminy E. Mięso wieprzowe zawiera również dużą ilość żelaza, cynku, potasu oraz fosforu.

Wieprzowina – jak wybrać najlepszą?

Najlepsza wieprzowina pochodzi z młodych sztuk. Warto wybierać ciemnoróżowe mięso wieprzowe, ponieważ bladoróżowe sztuki są bardziej wodniste. Kupując wieprzowinę, można również powąchać mięso, które powinno mieć ledwo wyczuwalny, delikatny zapach. Mięso wieprzowe warto kupić w sklepie mięsnym. Jeśli ktoś decyduje się na zakup wieprzowiny w hipermarkecie powinien wziąć schab lub szynkę pakowaną próżniowo, ponieważ jest dłużej świeże. Kupioną w sklepie wieprzowinę można zostawić w lodówce przez kilka (3-4) dni. Mrożona wieprzowina może być przechowywana do kilkunastu miesięcy.

Wieprzowina – sposób przyrządzenia

Wieprzowina jest smaczna i łatwa do przyrządzenia. Ze schabu przyrządza się kotlety najczęściej podane z ziemniakami lub frytkami oraz surówką. Natomiast z łopatki przyrządza się kotlety mielone. Żeberka można udusić lub zapiec. Z nóżek wieprzowych robi się galaretę, a na nogach można zrobić zupę lub wywar. Wieprzowina jest również mięsem, które dobrze smakuje upieczone w marynacie. Na bazie mielonego mięsa wieprzowego można również przyrządzić pyszny sos do spaghetti.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów