Mięso wieprzowe w diecie. Na co zwrócić uwagę?

Wieprzowina jest tradycyjnym składnikiem kuchni polskiej. Mięso wieprzowe może być chude (np. polędwica wieprzowa) lub tłuste (golonka, podgardle, boczek, żeberka). Wieprzowinę można usmażyć, upiec lub ugotować.

wieprzowinaNajlepsza wieprzowina pochodzi z młodych sztuk
Źródło zdjęć: © adobe stock | Maryna Voronova

Wieprzowina – klasyfikacja

Do części wieprzowiny, które można jeść należą m.in. podgardle, słonina, żeberka, schab, polędwiczka, łopatka wieprzowa, szynka oraz golonka. Istnieją rodzaje klasyfikacji wieprzowiny.

Do klasy I zalicza się chude mięso, które dopuszcza pojawienie się tłuszczu wewnętrznego (jedynie 15 proc.). Mięso wieprzowe w klasie I może być różowe lub czerwone.

Klasa II A charakteryzuje się większą ilością tłuszczu wewnętrznego (do 20 proc.) wykluczając jednak obecność tłuszczu zewnętrznego. W klasie II B zawartość tłuszczu wieprzowinie sięga do 45 proc. Mięso nadal powinno być różowe lub czerwone.

Klasa III dopuszcza szary odcień mięsa i tłuszczu, natomiast w IV klasie można znaleźć mięso z elementami krwi. Istnieje również klasyfikacja półtusz wieprzowych (S)EUROP, z których najwyższa jest klasa S, ponieważ zawartość mięsa w tuszy musi wynosić ponad 60 proc.

Zakręcone pizzerki. Obłędny przysmak nie tylko na imprezę

Wieprzowina – wartości odżywcze

Kaloryczność wieprzowiny uzależniona jest od ilości tłuszczu oraz błon, które otaczają mięso. Najchudsza jest szynka (118 kcal / 100 g) oraz schab odtłuszczony (122 kcal / 100 g). Najwięcej tłuszczu zawierają żeberka (309 kcal / 100 g) oraz golonka (322 kcal / 100 g). Ponadto, szynka i schab odtłuszczony są cennym źródłem białka, które dostarcza energii, pomaga spalać tłuszcz i buduje tkanki. Zawartość cholesterolu w wieprzowinie nie przekracza 55 g, dzięki czemu jest podobna do ilości cholesterolu w drobiu. Wieprzowina jest również cennym źródłem witaminy B1 oraz witaminy E. Mięso wieprzowe zawiera również dużą ilość żelaza, cynku, potasu oraz fosforu.

Wieprzowina – jak wybrać najlepszą?

Najlepsza wieprzowina pochodzi z młodych sztuk. Warto wybierać ciemnoróżowe mięso wieprzowe, ponieważ bladoróżowe sztuki są bardziej wodniste. Kupując wieprzowinę, można również powąchać mięso, które powinno mieć ledwo wyczuwalny, delikatny zapach. Mięso wieprzowe warto kupić w sklepie mięsnym. Jeśli ktoś decyduje się na zakup wieprzowiny w hipermarkecie powinien wziąć schab lub szynkę pakowaną próżniowo, ponieważ jest dłużej świeże. Kupioną w sklepie wieprzowinę można zostawić w lodówce przez kilka (3-4) dni. Mrożona wieprzowina może być przechowywana do kilkunastu miesięcy.

Wieprzowina – sposób przyrządzenia

Wieprzowina jest smaczna i łatwa do przyrządzenia. Ze schabu przyrządza się kotlety najczęściej podane z ziemniakami lub frytkami oraz surówką. Natomiast z łopatki przyrządza się kotlety mielone. Żeberka można udusić lub zapiec. Z nóżek wieprzowych robi się galaretę, a na nogach można zrobić zupę lub wywar. Wieprzowina jest również mięsem, które dobrze smakuje upieczone w marynacie. Na bazie mielonego mięsa wieprzowego można również przyrządzić pyszny sos do spaghetti.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja