Mięso mielone - co jest w środku?

Z mięsa mielonego można wyczarować doskonałe potrawy. W dodatku, każda będzie miała niepowtarzalny smak. Jednak wartość potrawy zależała będzie od jakości wybranego mięsa. Niestety, producenci nie zawsze postępują uczciwie.

Obraz
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Polski kotlet mielony, włoska lasagnia, meksykańskie burrito, amerykańskie hamburgery, grecka moussaka. Pomysłów na wykorzystanie mielonego mięsa każdy kraj ma wiele. Nie ma co ukrywać, że zasługuje na godne miejsce w światowych rankingach kulinarnych specjałów. Jest jednak jeden podstawowy warunek – danie będzie smaczne, gdy zrobione będzie z odpowiedniego mięsa. Nie zawsze tak jest. Z tegorocznego badania gdańskiej Inspekcji Handlowej wynika, że kupując mięso mielone możemy być pewni jedynie tego, że to mięso jest zmielone. Kontrola ujawniła wiele grzechów producentów – np. by obniżyć koszty do mięsa wołowego dorzucają wieprzowe.

Dobry wybór

Mięso jest bogatym źródłem cennego budulca – białka. Posiada też spore ilości żelaza, cynku oraz selenu. Ale to nie wszystko, bo mięso dostarcza nam sporo witamin - witaminę PP, witaminę B1 i B12. Ilość poszczególnych składników różni się od rodzaju wykorzystanego mięsa. Na sklepowych półkach do wyboru mamy wieprzowe, wołowe, drobiowe, cielęce, a nawet dziczyznę.
- Mięso mielone tak naprawdę nie różni się względem wartości odżywczych od mięsa w jego normalnej postaci, jeśli mielone jest na miejscu – podkreśla Anna Marciniec, dietetyk z Centrum Naturhouse. - Warto zatem poprosić o zmielenie przy ladzie sklepowej, albo zrobić to samemu w domu. Wybierając rodzaj mięsa, zwróćmy uwagę na to, aby było to raczej chude np. indycze czy wołowe.

Mięso mielone, z którym spotykamy się w sklepach podzielić można na 4 rodzaje:

  1. Mięso sprzedawane na wagę,
  2. Mięso paczkowane na tackach, zafoliowane,
  3. Mięso firmowe w folii z dłuższym terminem przydatności do spożycia,
  4. Mięso w słoikach - tzw. gotowe dania. Które wybrać? Słuchając specjalistów, najlepiej omijać wszystkie. Tylko wtedy, gdy kupimy mięso w kawałku i zmielimy w domu, będziemy wiedzieć, co tak naprawdę jemy.

Niestety, kuszące nas w hipermarketach oferty promocyjne gotowych mieszanek mięs mielonych zwykle nie są warte naszej uwagi.

- Zazwyczaj mięsa mielone pakowane hermetycznie są produktami z kończącymi się datami ważności. W dodatku nigdy nie mamy pewności, czy takie mięsa faktycznie są tymi, które obiecuje producent – mówi Anna Marciniec. - Należy również pamiętać, że w pakowanym mięsie mielonym często występują również dodatki typu konserwanty, regulatory kwasowości czy stabilizatory. Dodawana sól w tym produkcie powinna wynosić do 1 proc.

Nie ma co ukrywać, ciągły pośpiech i brak czasu sprawia, że mało komu chce się bawić w domu w mielenie mięsa. Zastanówmy się więc, jak wybrać to najbardziej wartościowe.

Czytaj etykiety i pamiętaj:

  • Mięso na tacce powinno być świeżo pakowane i mieć wyraźnie określoną datę spożycia,
  • Mięso powinno mieć jednolity kolor, dziwne "mazie" mięsne są zwykle odpadkami mięs z dużą ilością wody i konserwantów; często jest to mięso stare, które przeleżało w sklepie,
  • Nie daj się złapać na niską cenę mięsa - do tak zwanej masy mięsnej producenci często dodają to, czego nie udaje im się sprzedać w niezmielonej postaci,
  • Mięso w folii to w 50 proc. chemia, zagęstniki, woda i rozmaite E, aromaty, oraz ulepszacze smaku,
  • Szukaj mięsa z jak najmniejszą zawartością kolagenu,
  • Informacja na etykiecie „MOM” oznacza mięso oddzielone mechanicznie; są to np. resztki po kurczaku (łącznie z pazurami).

ml/mmch

Polecamy również:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy