Trwa ładowanie...
d3v308r
27-01-2022 09:40

Mięsne kulki z masłem szałwiowym

Przepis

Doskonałe mięsne pulpeciki z aromatycznym masłem szałwiowym. Możemy podać je z ziemniakami, choć równie dobrze będą smakować z kaszą. Są smaczne i bardzo soczyste.

d3v308r
2.0
(4 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Adobe Stock
Źródło: Adobe Stock, fot: ©Nelea Reazanteva - stock.adobe.com
Składniki
  • 120 g bułki tartej
  • 60 ml mleka
  • 750 g chudej zmielonej wołowiny
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 180 g fontiny lub innego łagodnego sera pokrojonego w kostkę
  • 30 g mąki
  • 60 g masła
  • 1 gałązka szałwii
  • 125 ml wytrawnego białego wina
Przepis
  • Bułkę tartą polać mlekiem, dodać mięso, jajko, natkę pietruszki, doprawić solą, pieprzem. Wymieszać na gładką masę.
  • Formować kulki wielkości orzecha włoskiego rękami zwilżonymi zimną wodą, wkładając do środka kawałek sera. Obtoczyć kulki w mące.
  • Rozpuścić masło na dużej patelni na średnim ogniu. Włożyć gałązkę szałwii i mięsne kulki.
  • Smażyć ok. 5 minut, aż zbrązowieją. Wlać wino, poczekać aż odparuje, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię, gotować jeszcze 20 minut.
  • Wyłożyć kulki na półmisek, polać sosem z patelni. Udekorować listkami szałwii i podawać.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Mięsne kulki z masłem szałwiowym
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3v308r
d3v308r
d3v308r
d3v308r
Więcej tematów
d3v308r