Mięsna sałatka Szefa
Sałatka dla prawdziwych mięsożerców. Jest sycąca i dobrze doprawiona. Na każdej imprezie znika ze stołu jako pierwsza.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
Okazja: |
- 200 g boczku
- 200 g wołowiny
- 1 łyżeczka przyprawy do mięs
- 300 g sałaty lodowej
- 50 g niebieskiego sera pleśniowego
- 1 pomidor
- 1 czerwona cebula
- 1 awokado
- 100 g pieczarek
- 50 ml oleju słonecznikowego
- 2 kromki razowego pieczywa
- 3 łyżki majonezu
- 3 łyżki ketchupu
- 50 ml jogurtu naturalnego
- sól i pieprz do smaku
Wymieszaj majonez, jogurt i ketchup, tworząc sos. Następnie dodaj do niego pokruszony ser pleśniowy. Umytą sałatę porwij na mniejsze kawałki i wymieszaj z sosem, po czym przełóż na talerze. Pokrój w kostkę awokado, cebulę i pomidory, zaś pieczarki w półplastry i połóż na sałacie. Rozgrzej olej na patelni i z pokrojonego boczku przygotuj skwarki, które dodasz do sałatki.
Wołowinę pokrój w paski i oprósz przyprawą do mięs. Mięso podsmaż na tej samej patelni, na której wcześniej znajdował się boczek i dodaj do sałaty. Polej całość sosem. Przed podaniem posyp całość grzankami przygotowanymi z podpieczonego i pokrojonego chleba.
Przepis poleca Piotr Murawski, szef kuchni Knorr
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze