Mielone w cukinii. Prosty sposób na faszerowane warzywa
Cukinia idealnie nadaje się do faszerowania. Najczęściej zawijamy nadzienie w grillowane plastry lub wydrążamy środek warzywa. Tym razem proponujemy mięsne kulki w pierścieniach z cukinii. Danie jest bardzo proste, ale jednocześnie efektowne.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Kotlety
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 2 duże cukinie
- 300 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- słodka mielona papryka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej
Przepis
Cukinie umyj, osusz i pokrój na grube plastry. Wydrąż delikatnie środki. Mięso wymieszaj z jajkiem, bułką tartą, posiekaną cebulą, koncentratem i przyprawami. Wilgotnymi dłońmi uformuj niewielkie kulki. Klopsiki umieść w cukinii. "Kotlety" usmaż na patelni lub grilluj przez 8-10 minut. Podawaj z ryżej i ulubioną sałatką.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl