Mielone w cukinii. Prosty sposób na faszerowane warzywa
Cukinia idealnie nadaje się do faszerowania. Najczęściej zawijamy nadzienie w grillowane plastry lub wydrążamy środek warzywa. Tym razem proponujemy mięsne kulki w pierścieniach z cukinii. Danie jest bardzo proste, ale jednocześnie efektowne.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-4 |
- 2 duże cukinie
- 300 g mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- słodka mielona papryka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej
Cukinie umyj, osusz i pokrój na grube plastry. Wydrąż delikatnie środki. Mięso wymieszaj z jajkiem, bułką tartą, posiekaną cebulą, koncentratem i przyprawami. Wilgotnymi dłońmi uformuj niewielkie kulki. Klopsiki umieść w cukinii. "Kotlety" usmaż na patelni lub grilluj przez 8-10 minut. Podawaj z ryżej i ulubioną sałatką.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze