Międzynarodowy Dzień Bez Mięsa
Kto wymyślił Dzień Bez Mięsa? Wariat - powiedzą jedni. Idealista - krzykną drudzy. Ten wariat i idealista pochodził z Ameryki i należał do grupy aktywistów z organizacji na rzecz przestrzegania praw zwierząt. Jako zwolennik diety wegetariańskiej, zainicjował Dzień Bez Mięsa, chcąc zwrócić uwagę na jej zalety. Zgadzamy się z nim czy nie, chcemy słuchać, czy wręcz przeciwnie, jedno trzeba mu oddać - człowiek ów wybrał sobie idealną datę. 20 marca, czyli w dzień przed nadejściem kalendarzowej wiosny, wszystko w nas kipi z tęsknoty do świeżych warzyw i euforycznie reagujemy na widok co rusz pojawiających się na straganach nowalijek.
Kto wymyślił Dzień Bez Mięsa? Wariat - powiedzą jedni. Idealista - krzykną drudzy. Ten wariat i idealista pochodził z Ameryki i należał do grupy aktywistów z organizacji na rzecz przestrzegania praw zwierząt. Jako zwolennik diety wegetariańskiej, zainicjował Dzień Bez Mięsa, chcąc zwrócić uwagę na jej zalety. Zgadzamy się z nim czy nie, chcemy słuchać, czy wręcz przeciwnie, jedno trzeba mu oddać - człowiek ów wybrał sobie idealną datę. 20 marca, czyli w dzień przed nadejściem kalendarzowej wiosny, wszystko w nas kipi z tęsknoty do świeżych warzyw i euforycznie reagujemy na widok co rusz pojawiających się na straganach nowalijek.
Tego dnia nie musimy wchodzić w ideologiczne spory, możemy za to traktować tę okazję jako impuls do odświeżenia swojej diety i datę graniczną, po której nasze menu wzbogaca się o wiosenne warzywa. Do tego chyba nikogo nie trzeba przekonywać!
Po czym poznać najlepsze nowalijki?
Na wiosnę powracają do naszej kuchni nowalijki: rzodkiewka, sałata, pomidor, ogórek, szczypiorek oraz natka pietruszki. Pochodzą one zazwyczaj z upraw szklarniowych, ponieważ wciąż jeszcze zdarzają się przygruntowe przymrozki, które mogłyby zniszczyć uprawę tradycyjną. Nowalijki ze szklarni nie muszą walczyć ze szkodnikami i takimi czynnikami atmosferycznymi jak grad czy przymrozek, dzięki czemu rosną szybko i są dorodne.
Jak wybrać nowalijki najwyższej jakości? Jak z nimi postępować? Oto kilka porad specjalisty ds. żywienia Knorr, Iwonny Niegowskiej:
- Nie kupuj bardzo dużych warzyw - możliwe, że były nadmiernie nawożone azotem, a niestety nowalijki chłoną związki azotowe nieselektywnie, czyli nie tyle, ile potrzebują, ale tyle, ile im się dostarczy.
- Przyjrzyj się warzywom w sklepie i wybierz te z gładką skórą i zdrowo wyglądającymi liśćmi. Unikaj roślin o liściach zabarwionych na żółto – to również może być dowód na nadmiar nawozu użytego w procesie uprawy.
- Przed spożyciem umyj warzywo bardzo dokładnie, a następnie obierz ze skóry - szkodliwe substancje gromadzą się tuż pod nią.
- Nie przechowuj warzyw w szczelnie zamkniętych pojemnikach - bez dostępu tlenu azotany przekształcą się w szkodliwe dla zdrowia azotyny.
Warzywne propozycje na Dzień Bez Mięsa
Rzodkiewka przepysznie smakuje zmieszana ze szczypiorkiem, twarogiem i jogurtem naturalnym - to wie nawet dziecko. A co jeśli chcemy znaleźć dla niej nowe zastosowanie? Wypróbujmy przepis na dip z rzodkiewki.
|
|
| --- |
Składniki: pęczek rzodkiewki, 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1 pęczek szczypiorku, 3 łyżki śmietany, sól i pieprz do smaku.
Wykonanie: pół pęczka rzodkiewek zetrzyj na tarce. Połącz jogurt i śmietanę, dopraw do smaku i włóż do lodówki na kilka minut. Pozostałe rzodkiewki i szczypiorek posiekaj. Następnie wymieszaj z sosem.
mp/WP Kuchnia