Menu komunijne
Sezon Komunii Świętych w pełni. Bardzo ciężko już teraz zarezerwować miejsce na uroczysty obiad rodzinny w restauracji, najłatwiej więc zorganizować przyjęcie w domu. Oznacza to jednak godziny spędzone w kuchni i mnóstwo pracy. Wyjściem z sytuacji może być zamówienie cateringu. Bez względu na to jak i gdzie świętujemy, najważniejsze jest to, jakie dania pojawią się na stole.
Sezon Komunii Świętych w pełni. Bardzo ciężko już teraz zarezerwować miejsce na uroczysty obiad rodzinny w restauracji, najłatwiej więc zorganizować przyjęcie w domu. Oznacza to jednak godziny spędzone w kuchni i mnóstwo pracy. Wyjściem z sytuacji może być zamówienie cateringu. Bez względu na to jak i gdzie świętujemy, najważniejsze jest to, jakie dania pojawią się na stole.
Na przyjęcie komunijne zapraszamy zazwyczaj najbliższą rodzinę, ale zdarza się, że chcemy zaszaleć i taka impreza rozrasta się do kilkudziesięciu osób. Najłatwiej więc pozostawić wszystko fachowcom, osobom zajmującym się zawodowo organizowaniem tego typu przyjęć. W tym wypadku, jeśli pomyśleliśmy o tym z odpowiednim wyprzedzeniem, możemy liczyć nie tylko na ciekawe propozycje, ale i przystępne ceny. Musimy liczyć się z wydatkiem około 70-100 złotych na osobę, a w lepszych lokalach to wydatek nawet rzędu 200 złotych na osobę. W tej cenie mamy wybór przekąsek, zupy, dania główne, ciasta i napoje.
Osoby, które decydują się na przyjęcie w domu, coraz częściej korzystają z usług firm cateringowych. Catering komunijny jest stosunkowo niedrogą opcją - cena za obiad i deser wynosi mniej więcej od 50-150 zł. Jeśli gości nie będzie zbyt dużo, warto rozważyć tę opcję – szacując, czy nie będzie tańsza niż zakup wszystkich produktów.
Jeżeli posiłki zostaną przywiezione na długo przed ich podaniem, trzeba pomyśleć o specjalnych naczyniach trzymających ciepło. Dobra firma cateringowa powinna o nie zadbać, niektóre jednak podają jedzenie w pojemnikach jednorazowych.
Jak skomponować menu komunijne? Przede wszystkim pomyślmy o tym, że to dziecko jest głównym bohaterem, więc dostosujmy zestaw potraw do jego upodobań. Nie ma gotowego zestawu pod nazwą: komunijny. Wszystko zależy więc od naszej inwencji. Proponujemy dwie wersje menu: tradycyjną, polską i bardziej ekstrawagancką wariację na jego temat.
Tradycyjny zestaw na przyjęcie komunijne nie jest zbyt skomplikowany i zawiera dania, które dzieci jedzą najchętniej. Przede wszystkim na stole powinny stać zimne przekąski: talerz z wędlinami (kiełbaski, szynka, uwielbiane przez dzieci kabanosy), do tego pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski ogórki, młode marchewki i rzodkiewki. Przekąski powinny stać na stole jeszcze przed obiadem, w jego trakcie i po. Zupa jest konieczna. Najczęściej to rosół, ale równie dobrze może być barszczyk. Na danie główne proponujemy kotlet drobiowy panierowany lub pieczone pałki z kurczaka, do tego obsmażane ziemniaki (na pewno lepsze od frytek) i surówki: z marchewki, młodej kapusty czy selera. Takie dania dzieci bardzo lubią. Deser to oczywiście tort i ciasta - najlepiej drożdżowe z owocami.
W oparciu o ten sam schemat i podobne składniki, możemy również przygotować menu bardziej nietypowe. Zamiast talerza z wędlinami, przygotujmy deski serów - takich, które dzieci lubią (unikajmy więc np. serów pleśniowych). To tego winogrona, oliwki, ogórki małosolne, itp.
Każde dziecko powinno się zachwycić zupą w formie kremu, jeśli będzie ona podana np. z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Bardzo dobry jest krem z kalafiora, ale równie dobrze może to być krem z zielonego groszku lub szparagów, które właśnie się pojawiają.
Na głównie danie przygotujmy (lub zamówmy) kotleciki z piersi indyka w sosie z borówek, miskę sałat i puree ziemniaczane. Z deserem raczej nie poszalejemy. Musi być tort, ale obok niego możemy podać np. lody z owocami lub szarlotkę z lodami.
Pamiętajmy o napojach. Zamiast sztucznych, gazowanych, możemy sami przygotować poncz na bazie soku pomarańczowego z wodą sodową, miętą i kostkami lodu. To bardzo miła odmiana, a dzieci uwielbiają napoje z lodem.
AD/mp/WP Kuchnia