Menu komunijne

Sezon Komunii Świętych w pełni. Bardzo ciężko już teraz zarezerwować miejsce na uroczysty obiad rodzinny w restauracji, najłatwiej więc zorganizować przyjęcie w domu. Oznacza to jednak godziny spędzone w kuchni i mnóstwo pracy. Wyjściem z sytuacji może być zamówienie cateringu. Bez względu na to jak i gdzie świętujemy, najważniejsze jest to, jakie dania pojawią się na stole.

Menu komunijne
Źródło zdjęć: © 123RF
SKOMENTUJ

Sezon Komunii Świętych w pełni. Bardzo ciężko już teraz zarezerwować miejsce na uroczysty obiad rodzinny w restauracji, najłatwiej więc zorganizować przyjęcie w domu. Oznacza to jednak godziny spędzone w kuchni i mnóstwo pracy. Wyjściem z sytuacji może być zamówienie cateringu. Bez względu na to jak i gdzie świętujemy, najważniejsze jest to, jakie dania pojawią się na stole.

Na przyjęcie komunijne zapraszamy zazwyczaj najbliższą rodzinę, ale zdarza się, że chcemy zaszaleć i taka impreza rozrasta się do kilkudziesięciu osób. Najłatwiej więc pozostawić wszystko fachowcom, osobom zajmującym się zawodowo organizowaniem tego typu przyjęć. W tym wypadku, jeśli pomyśleliśmy o tym z odpowiednim wyprzedzeniem, możemy liczyć nie tylko na ciekawe propozycje, ale i przystępne ceny. Musimy liczyć się z wydatkiem około 70-100 złotych na osobę, a w lepszych lokalach to wydatek nawet rzędu 200 złotych na osobę. W tej cenie mamy wybór przekąsek, zupy, dania główne, ciasta i napoje.

Osoby, które decydują się na przyjęcie w domu, coraz częściej korzystają z usług firm cateringowych. Catering komunijny jest stosunkowo niedrogą opcją - cena za obiad i deser wynosi mniej więcej od 50-150 zł. Jeśli gości nie będzie zbyt dużo, warto rozważyć tę opcję – szacując, czy nie będzie tańsza niż zakup wszystkich produktów.

Jeżeli posiłki zostaną przywiezione na długo przed ich podaniem, trzeba pomyśleć o specjalnych naczyniach trzymających ciepło. Dobra firma cateringowa powinna o nie zadbać, niektóre jednak podają jedzenie w pojemnikach jednorazowych.

Jak skomponować menu komunijne? Przede wszystkim pomyślmy o tym, że to dziecko jest głównym bohaterem, więc dostosujmy zestaw potraw do jego upodobań. Nie ma gotowego zestawu pod nazwą: komunijny. Wszystko zależy więc od naszej inwencji. Proponujemy dwie wersje menu: tradycyjną, polską i bardziej ekstrawagancką wariację na jego temat.

Tradycyjny zestaw na przyjęcie komunijne nie jest zbyt skomplikowany i zawiera dania, które dzieci jedzą najchętniej. Przede wszystkim na stole powinny stać zimne przekąski: talerz z wędlinami (kiełbaski, szynka, uwielbiane przez dzieci kabanosy), do tego pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski ogórki, młode marchewki i rzodkiewki. Przekąski powinny stać na stole jeszcze przed obiadem, w jego trakcie i po. Zupa jest konieczna. Najczęściej to rosół, ale równie dobrze może być barszczyk. Na danie główne proponujemy kotlet drobiowy panierowany lub pieczone pałki z kurczaka, do tego obsmażane ziemniaki (na pewno lepsze od frytek) i surówki: z marchewki, młodej kapusty czy selera. Takie dania dzieci bardzo lubią. Deser to oczywiście tort i ciasta - najlepiej drożdżowe z owocami.

W oparciu o ten sam schemat i podobne składniki, możemy również przygotować menu bardziej nietypowe. 
Zamiast talerza z wędlinami, przygotujmy deski serów - takich, które dzieci lubią (unikajmy więc np. serów pleśniowych). To tego winogrona, oliwki, ogórki małosolne, itp.

Każde dziecko powinno się zachwycić zupą w formie kremu, jeśli będzie ona podana np. z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Bardzo dobry jest krem z kalafiora, ale równie dobrze może to być krem z zielonego groszku lub szparagów, które właśnie się pojawiają.

Na głównie danie przygotujmy (lub zamówmy) kotleciki z piersi indyka w sosie z borówek, miskę sałat i puree ziemniaczane. Z deserem raczej nie poszalejemy. Musi być tort, ale obok niego możemy podać np. lody z owocami lub szarlotkę z lodami.

Pamiętajmy o napojach. Zamiast sztucznych, gazowanych, możemy sami przygotować poncz na bazie soku pomarańczowego z wodą sodową, miętą i kostkami lodu. To bardzo miła odmiana, a dzieci uwielbiają napoje z lodem.

AD/mp/WP Kuchnia

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Weź z kuchni i podlej ogórki. Zbiór będzie tak ogromny, że nie nadążysz z kiszeniem
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Moja mama podsypuje nim fasolkę szparagową. Nie nadąża ze zbieraniem plonu
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Picie takiego napoju znacząco zwiększa ryzyko rozwoju raka. Pojawia się już u młodych osób
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Pij choć szklankę dziennie. Wzmocnisz odporność, a jelita będą działać jak należy
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Ten deser pomoże ci utrzymać formę. Potrzebujesz kilku składników
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Pod żadnym pozorem nie dodawaj takiego kopru do ogórków. Wszystkie słoiki pójdą na zmarnowanie
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Uchodzi za najzdrowszy napój świata. Chroni przed rakiem, na jelita działa jak balsam
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Wrzucam serek wiejski i truskawki do blendera. Po trzech godzinach mam deser lepszy niż z cukierni
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Polacy źle gotują parówki. Robert Makłowicz wytyka częsty błąd
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Piję przed posiłkiem. Moja wątroba działa o wiele lepiej i nie mam wzdęć
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Jem zamiast rodzynek. Wspierają serce, a jelita działają jak w zegarku
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem
Rozrzuciłam między grządkami. Ślimaki i mrówki omijają moje warzywa szerokim łukiem