Menu komunijne

Sezon Komunii Świętych w pełni. Bardzo ciężko już teraz zarezerwować miejsce na uroczysty obiad rodzinny w restauracji, najłatwiej więc zorganizować przyjęcie w domu. Oznacza to jednak godziny spędzone w kuchni i mnóstwo pracy. Wyjściem z sytuacji może być zamówienie cateringu. Bez względu na to jak i gdzie świętujemy, najważniejsze jest to, jakie dania pojawią się na stole.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Sezon Komunii Świętych w pełni. Bardzo ciężko już teraz zarezerwować miejsce na uroczysty obiad rodzinny w restauracji, najłatwiej więc zorganizować przyjęcie w domu. Oznacza to jednak godziny spędzone w kuchni i mnóstwo pracy. Wyjściem z sytuacji może być zamówienie cateringu. Bez względu na to jak i gdzie świętujemy, najważniejsze jest to, jakie dania pojawią się na stole.

Na przyjęcie komunijne zapraszamy zazwyczaj najbliższą rodzinę, ale zdarza się, że chcemy zaszaleć i taka impreza rozrasta się do kilkudziesięciu osób. Najłatwiej więc pozostawić wszystko fachowcom, osobom zajmującym się zawodowo organizowaniem tego typu przyjęć. W tym wypadku, jeśli pomyśleliśmy o tym z odpowiednim wyprzedzeniem, możemy liczyć nie tylko na ciekawe propozycje, ale i przystępne ceny. Musimy liczyć się z wydatkiem około 70-100 złotych na osobę, a w lepszych lokalach to wydatek nawet rzędu 200 złotych na osobę. W tej cenie mamy wybór przekąsek, zupy, dania główne, ciasta i napoje.

Osoby, które decydują się na przyjęcie w domu, coraz częściej korzystają z usług firm cateringowych. Catering komunijny jest stosunkowo niedrogą opcją - cena za obiad i deser wynosi mniej więcej od 50-150 zł. Jeśli gości nie będzie zbyt dużo, warto rozważyć tę opcję – szacując, czy nie będzie tańsza niż zakup wszystkich produktów.

Jeżeli posiłki zostaną przywiezione na długo przed ich podaniem, trzeba pomyśleć o specjalnych naczyniach trzymających ciepło. Dobra firma cateringowa powinna o nie zadbać, niektóre jednak podają jedzenie w pojemnikach jednorazowych.

Jak skomponować menu komunijne? Przede wszystkim pomyślmy o tym, że to dziecko jest głównym bohaterem, więc dostosujmy zestaw potraw do jego upodobań. Nie ma gotowego zestawu pod nazwą: komunijny. Wszystko zależy więc od naszej inwencji. Proponujemy dwie wersje menu: tradycyjną, polską i bardziej ekstrawagancką wariację na jego temat.

Tradycyjny zestaw na przyjęcie komunijne nie jest zbyt skomplikowany i zawiera dania, które dzieci jedzą najchętniej. Przede wszystkim na stole powinny stać zimne przekąski: talerz z wędlinami (kiełbaski, szynka, uwielbiane przez dzieci kabanosy), do tego pomidorki koktajlowe, pokrojone w paski ogórki, młode marchewki i rzodkiewki. Przekąski powinny stać na stole jeszcze przed obiadem, w jego trakcie i po. Zupa jest konieczna. Najczęściej to rosół, ale równie dobrze może być barszczyk. Na danie główne proponujemy kotlet drobiowy panierowany lub pieczone pałki z kurczaka, do tego obsmażane ziemniaki (na pewno lepsze od frytek) i surówki: z marchewki, młodej kapusty czy selera. Takie dania dzieci bardzo lubią. Deser to oczywiście tort i ciasta - najlepiej drożdżowe z owocami.

W oparciu o ten sam schemat i podobne składniki, możemy również przygotować menu bardziej nietypowe. 
Zamiast talerza z wędlinami, przygotujmy deski serów - takich, które dzieci lubią (unikajmy więc np. serów pleśniowych). To tego winogrona, oliwki, ogórki małosolne, itp.

Każde dziecko powinno się zachwycić zupą w formie kremu, jeśli będzie ona podana np. z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Bardzo dobry jest krem z kalafiora, ale równie dobrze może to być krem z zielonego groszku lub szparagów, które właśnie się pojawiają.

Na głównie danie przygotujmy (lub zamówmy) kotleciki z piersi indyka w sosie z borówek, miskę sałat i puree ziemniaczane. Z deserem raczej nie poszalejemy. Musi być tort, ale obok niego możemy podać np. lody z owocami lub szarlotkę z lodami.

Pamiętajmy o napojach. Zamiast sztucznych, gazowanych, możemy sami przygotować poncz na bazie soku pomarańczowego z wodą sodową, miętą i kostkami lodu. To bardzo miła odmiana, a dzieci uwielbiają napoje z lodem.

AD/mp/WP Kuchnia

ZOBACZ RÓWNIEŻ:

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości