Meksykański ogórek, czyli mysi melon. Co warto wiedzieć o tym niezwykłym warzywie?

Od niedawna na polskim rynku można znaleźć niezwykłe warzywo. Trochę przypomina ogórka, trochę miniaturowego melona. Co to jest? To chayot, roślina bardzo blisko spokrewniona z dynią, choć nazywana jest meksykańskim ogórkiem lub mysim melonem (a to ze względu na rozmiar).

Meksykański ogórekMysi melon to pyszne i bardzo zdrowe warzywo
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Chaiwut Trairat
Magda Bukowska

Liście i łodygi tej rośliny (którą można uprawiać w polskich szklarniach) są bardzo podobne do liany. W sezonie roślina może wyprodukować nawet do 80 owoców mniej więcej długości 10 centymetrów, ważących średnio 600 gramów. Skórka mysiego melona jest mocna, cienka i błyszcząca, a owoce mogą mieć żółty lub zielony kolor. W smaku meksykański ogórek przypomina trochę cukinię.

Chayot - wartości odżywcze

Mysi melon to pyszne i bardzo zdrowe warzywo. Zawiera dużą ilość aminokwasów, jest bogaty w witaminy i pierwiastki śladowe. Jest również bardzo niskokaloryczny, dlatego też meksykański ogórek może być używany podczas dietetycznych diet. Ponadto herbata nie ma przeciwwskazań. Wyjątkiem jest indywidualna nietolerancja.

W Meksyku i innych krajach Ameryki Środkowej w kuchni używa się nie tylko owoców tej rośliny, ale również liści i korzeni. Meksykański ogórek jest rośliną, którą można spożywać w całości, wyjątkiem jest łodyga. Młode pędy można ugotować, a następnie dodać do różnych potraw. Z jej liści robi się przeróżne napary pomagające w walce z opuchlizną, nadciśnieniem i kamicą moczową.

Bataty - naprawdę warto je jeść

Korzenie są często stosowane w leczeniu miażdżycy i regulują ciśnienie krwi. Dodatkowo sok z mysiego melona reguluje pracę tarczycy, a także pomaga w leczeniu zaparć, hemoroidów, zapalenia trzustki i wrzodów, a nawet raka piersi. Liście dodaje się również do sałatek, nadziewa się je, gotuje w zupach, wzbogaca się nimi sosy.

Meksykański ogórek w kuchni

Meksykański ogórek świetnie smakuje w połączeniu na przykład z pomidorami i bakłażanem. Duszony w sosie własnym, doskonale pasuje również do potraw mięsnych i rybnych jako przystawka, zastępując ziemniaki. Z grubych korzeni tej rośliny, zawierających mnóstwo skrobi wyrabia się mąkę, ponieważ zawierają dużą ilość skrobi.

Najlepiej smakują świeże owoce, poddane odpowiedniej obróbce. Jeśli jednak chcemy zachować je na przykład na zimę, warto je zakisić. Z wody i soli przygotowujemy zalewę. Musi być jej dużo. Ciepłą solanką zalewamy owoce i pozostawiamy na 10 minut. Wtedy solankę wylewamy, owoce płuczemy i ponownie zalewamy solanką, teraz już w słoikach. Dodajemy czosnek, kwiat kopru, ziarna pieprzu i gorczycy. Słoiki zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Takie kiszone "ogórki" mają charakterystyczny, bardzo ciekawy smak.

Meksykański ogórek
© Adobe Stock | ©shabbydecor - stock.adobe.com
Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki