Mazurek chałwowo-orzechowy. Przepis na proste i pyszne ciasto na Wielkanoc

Pyszny mazurek z kremem chałwowym to doskonały pomysł na wielkanocny stół. Jak go przygotować? Przepis nie jest trudny i pracochłonny. Przekonajcie się sami.

Mazurek chałwowo-orzechowyMazurek chałwowo-orzechowy
oprac. Katarzyna Gileta

* Ciasto: *

  • 80 g cukru pudru,
  • pół laski wanilii,
  • 120 g zimnego masła,
  • 160 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki ziemniaczanej.

Masa chałwowo-orzechowa:

  • 200 g chałwy orzechowej,
  • pół szklanki śmietany kremówki 30 proc.,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • laska wanilii.

*Dekoracja: *

  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • garść posiekanych orzechów.

Przepis

  • Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść. Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno formy wyłożyć równomiernie ciasto. Piec w temperaturze 160 st.C przez około 30 minut. Wyjąć. Wystudzić.

Przepis

  • Masa chałwowo-orzechowa: Wszystkie składniki zmiksować na jednolitą, gładką masę. Przełożyć ją do garnka i zagotować od czasu do czasu mieszając. Gotować około 3 minut do lekkiego zgęstnienia. Powstałą masę wylać na wystudzony spód. Wyrównać.

Przepis

  • Dekoracja: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Orzechy wysypać na wierzch masy. Ozdobić czekoladą.

Wybrane dla Ciebie

Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Wybuchowy owoc do sałatek i nie tylko. Wystrzałowa cena w marketach zachęca do zakupu
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Lubisz ketchup? Niektóre produkty nadają się tylko do wyrzucenia
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Twoja dieta opiera się głównie na tych produktach? Naukowcy mają dla ciebie dobrą wiadomość
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie