WAŻNE
TERAZ

Polityczne trzęsienie ziemi w Ukrainie. Andrij Jermak odchodzi

Wielkanocny mazurek. Smak tradycji

Wielkanoc to szczególny czas w tradycji chrześcijańskiej. Również tradycje kulinarne wyróżniają te święta spośród innych. Tylko w czasie Wielkanocy podawane jest wyjątkowe ciasto - mazurek. Skąd pochodzi ten jedyny w swoim rodzaju wypiek i jaka jest jego historia?

Jak przygotować wielkanocnego mazurka?
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Jak wykazują źródła historyczne, prawdopodobnie mazurek przybył do nas z Turcji i zaczęto go wypiekać na ziemiach polskich w XVII wieku. Ciasto to było symbolem końca Wielkiego Postu. Mazurek był nagrodą dla tych, którzy przez czterdzieści dni pościli nie jedząc potraw mięsnych oraz słodkości. Przygotowywanie mazurka było traktowane wówczas jak rytuał. Postawienie go na wielkanocnym stole świadczyło o dobrobycie i sutym świętowaniu.

Do dziś mazurek ma być wyjątkowym, bogato dekorowanym ciastem i gwiazdą wśród wielkanocnych deserów.

Mimo swojej wyjątkowości, mazurek nie ma jednak jednego kanonicznego przepisu, do którego można się odnosić. Nie istnieje bowiem żaden historyczny zapis, który ściśle by określał składniki, jakich należy użyć do przygotowania tego ciasta. Umownie przyjmuje się, że bazową recepturą jest mazurek królewski, czyli kruche ciasto z migdałami polane domową konfiturą.

Zobacz też: Jak wygląda Wielkanoc na świecie?

Poza tym przepisem, istnieje wiele odmian tego ciasta. Podstawą może być ciasto z dodatkiem żółtek, marcepanu, a nawet biszkopt. Wypełnieniem są masy - kajmakowe, czekoladowe, orzechowe, marmolady i powidła. Wzorki, którymi ozdabiany jest mazurek, mogą być wykonywane z lukru, skórek cytrusów, suszonych owoców, migdałów, orzechów. Mazurek bowiem ma być ciastem bogatym, efektownym i bardzo smacznym.

Mazurek z kremem cytrynowym i pistacjami

Cytrynowy krem:

  • sok z 3 cytryn bio
  • skórka starta z 3 cytryn bio
  • 3 jajka z wolnego wybiegu
  • 75 g cukru pudru
  • 75 g masła
  • pistacje do dekoracji

Przygotowanie: do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Na garnek stawiamy metalową lub żaroodporną miskę i wkładamy do niej wszystkie składniki. Mieszamy i podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje – nie można doprowadzić kremu do wrzenia, ponieważ wtedy jajka się zetną. Masa będzie gęsta po około 15-20 minutach. Krem studzimy – można przygotować go dzień wcześniej – i wykładamy na mazurki.

Ciasto:

  • 150 g mąki krupczatki bio
  • 100 g masła 82 proc. tłuszczu bio
  • 2 żółtka jaj ugotowane na twardo
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.
  • 50 g cukru pudru
Obraz
© Kuchennymi Drzwiami

Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Z mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru zagniatamy ciasto – tylko do połączenia składników! Inaczej będzie twarde.

Formy, w których pieczemy spody wypełniamy ciastem. Nakłuwamy spody widelcem, wykładamy kawałkami papieru do pieczenia i obciążamy fasolą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Zdejmujemy papier z fasolą i dopiekamy jeszcze 10 minut – ciasto powinno być złociste. Wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. Kiedy jest zimne, wyjmujemy ciasto z foremek, napełniamy kremem i ozdabiamy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯