Wielkanocny mazurek. Smak tradycji

Wielkanoc to szczególny czas w tradycji chrześcijańskiej. Również tradycje kulinarne wyróżniają te święta spośród innych. Tylko w czasie Wielkanocy podawane jest wyjątkowe ciasto - mazurek. Skąd pochodzi ten jedyny w swoim rodzaju wypiek i jaka jest jego historia?

Jak przygotować wielkanocnego mazurka?
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Jak wykazują źródła historyczne, prawdopodobnie mazurek przybył do nas z Turcji i zaczęto go wypiekać na ziemiach polskich w XVII wieku. Ciasto to było symbolem końca Wielkiego Postu. Mazurek był nagrodą dla tych, którzy przez czterdzieści dni pościli nie jedząc potraw mięsnych oraz słodkości. Przygotowywanie mazurka było traktowane wówczas jak rytuał. Postawienie go na wielkanocnym stole świadczyło o dobrobycie i sutym świętowaniu.

Do dziś mazurek ma być wyjątkowym, bogato dekorowanym ciastem i gwiazdą wśród wielkanocnych deserów.

Mimo swojej wyjątkowości, mazurek nie ma jednak jednego kanonicznego przepisu, do którego można się odnosić. Nie istnieje bowiem żaden historyczny zapis, który ściśle by określał składniki, jakich należy użyć do przygotowania tego ciasta. Umownie przyjmuje się, że bazową recepturą jest mazurek królewski, czyli kruche ciasto z migdałami polane domową konfiturą.

Zobacz też: Jak wygląda Wielkanoc na świecie?

Poza tym przepisem, istnieje wiele odmian tego ciasta. Podstawą może być ciasto z dodatkiem żółtek, marcepanu, a nawet biszkopt. Wypełnieniem są masy - kajmakowe, czekoladowe, orzechowe, marmolady i powidła. Wzorki, którymi ozdabiany jest mazurek, mogą być wykonywane z lukru, skórek cytrusów, suszonych owoców, migdałów, orzechów. Mazurek bowiem ma być ciastem bogatym, efektownym i bardzo smacznym.

Mazurek z kremem cytrynowym i pistacjami

Cytrynowy krem:

  • sok z 3 cytryn bio
  • skórka starta z 3 cytryn bio
  • 3 jajka z wolnego wybiegu
  • 75 g cukru pudru
  • 75 g masła
  • pistacje do dekoracji

Przygotowanie: do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Na garnek stawiamy metalową lub żaroodporną miskę i wkładamy do niej wszystkie składniki. Mieszamy i podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje – nie można doprowadzić kremu do wrzenia, ponieważ wtedy jajka się zetną. Masa będzie gęsta po około 15-20 minutach. Krem studzimy – można przygotować go dzień wcześniej – i wykładamy na mazurki.

Ciasto:

  • 150 g mąki krupczatki bio
  • 100 g masła 82 proc. tłuszczu bio
  • 2 żółtka jaj ugotowane na twardo
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.
  • 50 g cukru pudru
Obraz
© Kuchennymi Drzwiami

Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Z mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru zagniatamy ciasto – tylko do połączenia składników! Inaczej będzie twarde.

Formy, w których pieczemy spody wypełniamy ciastem. Nakłuwamy spody widelcem, wykładamy kawałkami papieru do pieczenia i obciążamy fasolą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Zdejmujemy papier z fasolą i dopiekamy jeszcze 10 minut – ciasto powinno być złociste. Wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. Kiedy jest zimne, wyjmujemy ciasto z foremek, napełniamy kremem i ozdabiamy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce