WAŻNE
TERAZ

Bojkotu nie będzie. Po decyzji izby SN koalicja z nową strategią na Nawrockiego

Wielkanocny mazurek. Smak tradycji

Wielkanoc to szczególny czas w tradycji chrześcijańskiej. Również tradycje kulinarne wyróżniają te święta spośród innych. Tylko w czasie Wielkanocy podawane jest wyjątkowe ciasto - mazurek. Skąd pochodzi ten jedyny w swoim rodzaju wypiek i jaka jest jego historia?

Jak przygotować wielkanocnego mazurka?
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
4

Jak wykazują źródła historyczne, prawdopodobnie mazurek przybył do nas z Turcji i zaczęto go wypiekać na ziemiach polskich w XVII wieku. Ciasto to było symbolem końca Wielkiego Postu. Mazurek był nagrodą dla tych, którzy przez czterdzieści dni pościli nie jedząc potraw mięsnych oraz słodkości. Przygotowywanie mazurka było traktowane wówczas jak rytuał. Postawienie go na wielkanocnym stole świadczyło o dobrobycie i sutym świętowaniu.

Do dziś mazurek ma być wyjątkowym, bogato dekorowanym ciastem i gwiazdą wśród wielkanocnych deserów.

Mimo swojej wyjątkowości, mazurek nie ma jednak jednego kanonicznego przepisu, do którego można się odnosić. Nie istnieje bowiem żaden historyczny zapis, który ściśle by określał składniki, jakich należy użyć do przygotowania tego ciasta. Umownie przyjmuje się, że bazową recepturą jest mazurek królewski, czyli kruche ciasto z migdałami polane domową konfiturą.

Zobacz też: Jak wygląda Wielkanoc na świecie?

Poza tym przepisem, istnieje wiele odmian tego ciasta. Podstawą może być ciasto z dodatkiem żółtek, marcepanu, a nawet biszkopt. Wypełnieniem są masy - kajmakowe, czekoladowe, orzechowe, marmolady i powidła. Wzorki, którymi ozdabiany jest mazurek, mogą być wykonywane z lukru, skórek cytrusów, suszonych owoców, migdałów, orzechów. Mazurek bowiem ma być ciastem bogatym, efektownym i bardzo smacznym.

Mazurek z kremem cytrynowym i pistacjami

Cytrynowy krem:

  • sok z 3 cytryn bio
  • skórka starta z 3 cytryn bio
  • 3 jajka z wolnego wybiegu
  • 75 g cukru pudru
  • 75 g masła
  • pistacje do dekoracji

Przygotowanie: do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Na garnek stawiamy metalową lub żaroodporną miskę i wkładamy do niej wszystkie składniki. Mieszamy i podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje – nie można doprowadzić kremu do wrzenia, ponieważ wtedy jajka się zetną. Masa będzie gęsta po około 15-20 minutach. Krem studzimy – można przygotować go dzień wcześniej – i wykładamy na mazurki.

Ciasto:

  • 150 g mąki krupczatki bio
  • 100 g masła 82 proc. tłuszczu bio
  • 2 żółtka jaj ugotowane na twardo
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.
  • 50 g cukru pudru
Obraz
© Kuchennymi Drzwiami

Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Z mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru zagniatamy ciasto – tylko do połączenia składników! Inaczej będzie twarde.

Formy, w których pieczemy spody wypełniamy ciastem. Nakłuwamy spody widelcem, wykładamy kawałkami papieru do pieczenia i obciążamy fasolą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Zdejmujemy papier z fasolą i dopiekamy jeszcze 10 minut – ciasto powinno być złociste. Wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. Kiedy jest zimne, wyjmujemy ciasto z foremek, napełniamy kremem i ozdabiamy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Czy trzeba myć jajka przed włożeniem do lodówki, czy nie? Rozwiewamy wątpliwości
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne