Wielkanocny mazurek. Smak tradycji

Wielkanoc to szczególny czas w tradycji chrześcijańskiej. Również tradycje kulinarne wyróżniają te święta spośród innych. Tylko w czasie Wielkanocy podawane jest wyjątkowe ciasto - mazurek. Skąd pochodzi ten jedyny w swoim rodzaju wypiek i jaka jest jego historia?

Jak przygotować wielkanocnego mazurka?
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Jak wykazują źródła historyczne, prawdopodobnie mazurek przybył do nas z Turcji i zaczęto go wypiekać na ziemiach polskich w XVII wieku. Ciasto to było symbolem końca Wielkiego Postu. Mazurek był nagrodą dla tych, którzy przez czterdzieści dni pościli nie jedząc potraw mięsnych oraz słodkości. Przygotowywanie mazurka było traktowane wówczas jak rytuał. Postawienie go na wielkanocnym stole świadczyło o dobrobycie i sutym świętowaniu.

Do dziś mazurek ma być wyjątkowym, bogato dekorowanym ciastem i gwiazdą wśród wielkanocnych deserów.

Mimo swojej wyjątkowości, mazurek nie ma jednak jednego kanonicznego przepisu, do którego można się odnosić. Nie istnieje bowiem żaden historyczny zapis, który ściśle by określał składniki, jakich należy użyć do przygotowania tego ciasta. Umownie przyjmuje się, że bazową recepturą jest mazurek królewski, czyli kruche ciasto z migdałami polane domową konfiturą.

Zobacz też: Jak wygląda Wielkanoc na świecie?

Poza tym przepisem, istnieje wiele odmian tego ciasta. Podstawą może być ciasto z dodatkiem żółtek, marcepanu, a nawet biszkopt. Wypełnieniem są masy - kajmakowe, czekoladowe, orzechowe, marmolady i powidła. Wzorki, którymi ozdabiany jest mazurek, mogą być wykonywane z lukru, skórek cytrusów, suszonych owoców, migdałów, orzechów. Mazurek bowiem ma być ciastem bogatym, efektownym i bardzo smacznym.

Mazurek z kremem cytrynowym i pistacjami

Cytrynowy krem:

  • sok z 3 cytryn bio
  • skórka starta z 3 cytryn bio
  • 3 jajka z wolnego wybiegu
  • 75 g cukru pudru
  • 75 g masła
  • pistacje do dekoracji

Przygotowanie: do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Na garnek stawiamy metalową lub żaroodporną miskę i wkładamy do niej wszystkie składniki. Mieszamy i podgrzewamy do momentu aż masa zgęstnieje – nie można doprowadzić kremu do wrzenia, ponieważ wtedy jajka się zetną. Masa będzie gęsta po około 15-20 minutach. Krem studzimy – można przygotować go dzień wcześniej – i wykładamy na mazurki.

Ciasto:

  • 150 g mąki krupczatki bio
  • 100 g masła 82 proc. tłuszczu bio
  • 2 żółtka jaj ugotowane na twardo
  • 1 łyżka śmietany 18 proc.
  • 50 g cukru pudru
Obraz
© Kuchennymi Drzwiami

Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Z mąki, masła, żółtek, śmietany i cukru zagniatamy ciasto – tylko do połączenia składników! Inaczej będzie twarde.

Formy, w których pieczemy spody wypełniamy ciastem. Nakłuwamy spody widelcem, wykładamy kawałkami papieru do pieczenia i obciążamy fasolą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Zdejmujemy papier z fasolą i dopiekamy jeszcze 10 minut – ciasto powinno być złociste. Wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. Kiedy jest zimne, wyjmujemy ciasto z foremek, napełniamy kremem i ozdabiamy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach