Masło orzechowe. Sprawdź, zanim wyląduje w koszyku

Masło orzechowe jest oczywiście kaloryczne, ale spożywane w rozsądnych ilościach może być korzystne dla twojego organizmu. Pod warunkiem, że będzie ono dobrej jakości.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Dostępne w marketach spożyczych masło orzechowe zazwyczaj zrobione jest orzechów arachidowych, ze względu na niższy koszt produkcji. Niestety, orzechy te nie są tak wartościowe, jak migdały i nerkowce. Ponadto zawierają dość silne alergeny. Nie oznacza to jednak, że masło zrobione z tych orzechów jest bezwartościowe i nie warto go spożywać. Także ono jest źródłem m.in. błonnika, witaminą E, wapnia i magnezu. Decydującym czynnkiem, który powinien zaważyć na twoim wyborze jest zawartość orzechów i obecność tłuszczów utwardzonych.

Im większa zawartość orzechów w maśle orzechowym, tym lepiej. Koniecznie zwróć też uwagę na dodawane tłuszcze. Niestety - wielu producentów decyduje się na dodanie utwardzonego oleju palmowego. Temu tłuszczowi przypisuje się m.in. zwiększenie złego cholesterolu, działanie miażdzycorodne i zły wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Najlepiej go unikać. Zwróć też uwagę na zawartość cukru. O ile nie zależy ci na słodkawym smaku masła orzechowego, wybierz takie, które nie zawiera cukru wcale, lub w bardzo minimalnych ilościach. Dobre masło orzechowe nie powinno zawierać też soli. Zasada ''im mniej, tym lepiej'' doskonale się tu sprawdzi. Na szczęście na rynku dostępne są już masła, w których składzie jest 100 proc. orzechów. Przysmak rodem z amerykańskich filmów z łatwością przygotujesz sam w domu. Przepis znajdziesz tutaj.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia