Masło orzechowe. Sprawdź, zanim wyląduje w koszyku

Masło orzechowe jest oczywiście kaloryczne, ale spożywane w rozsądnych ilościach może być korzystne dla twojego organizmu. Pod warunkiem, że będzie ono dobrej jakości.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Dostępne w marketach spożyczych masło orzechowe zazwyczaj zrobione jest orzechów arachidowych, ze względu na niższy koszt produkcji. Niestety, orzechy te nie są tak wartościowe, jak migdały i nerkowce. Ponadto zawierają dość silne alergeny. Nie oznacza to jednak, że masło zrobione z tych orzechów jest bezwartościowe i nie warto go spożywać. Także ono jest źródłem m.in. błonnika, witaminą E, wapnia i magnezu. Decydującym czynnkiem, który powinien zaważyć na twoim wyborze jest zawartość orzechów i obecność tłuszczów utwardzonych.

Im większa zawartość orzechów w maśle orzechowym, tym lepiej. Koniecznie zwróć też uwagę na dodawane tłuszcze. Niestety - wielu producentów decyduje się na dodanie utwardzonego oleju palmowego. Temu tłuszczowi przypisuje się m.in. zwiększenie złego cholesterolu, działanie miażdzycorodne i zły wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Najlepiej go unikać. Zwróć też uwagę na zawartość cukru. O ile nie zależy ci na słodkawym smaku masła orzechowego, wybierz takie, które nie zawiera cukru wcale, lub w bardzo minimalnych ilościach. Dobre masło orzechowe nie powinno zawierać też soli. Zasada ''im mniej, tym lepiej'' doskonale się tu sprawdzi. Na szczęście na rynku dostępne są już masła, w których składzie jest 100 proc. orzechów. Przysmak rodem z amerykańskich filmów z łatwością przygotujesz sam w domu. Przepis znajdziesz tutaj.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów