Masło orzechowe. Sprawdź, zanim wyląduje w koszyku

Masło orzechowe jest oczywiście kaloryczne, ale spożywane w rozsądnych ilościach może być korzystne dla twojego organizmu. Pod warunkiem, że będzie ono dobrej jakości.

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

Dostępne w marketach spożyczych masło orzechowe zazwyczaj zrobione jest orzechów arachidowych, ze względu na niższy koszt produkcji. Niestety, orzechy te nie są tak wartościowe, jak migdały i nerkowce. Ponadto zawierają dość silne alergeny. Nie oznacza to jednak, że masło zrobione z tych orzechów jest bezwartościowe i nie warto go spożywać. Także ono jest źródłem m.in. błonnika, witaminą E, wapnia i magnezu. Decydującym czynnkiem, który powinien zaważyć na twoim wyborze jest zawartość orzechów i obecność tłuszczów utwardzonych.

Im większa zawartość orzechów w maśle orzechowym, tym lepiej. Koniecznie zwróć też uwagę na dodawane tłuszcze. Niestety - wielu producentów decyduje się na dodanie utwardzonego oleju palmowego. Temu tłuszczowi przypisuje się m.in. zwiększenie złego cholesterolu, działanie miażdzycorodne i zły wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Najlepiej go unikać. Zwróć też uwagę na zawartość cukru. O ile nie zależy ci na słodkawym smaku masła orzechowego, wybierz takie, które nie zawiera cukru wcale, lub w bardzo minimalnych ilościach. Dobre masło orzechowe nie powinno zawierać też soli. Zasada ''im mniej, tym lepiej'' doskonale się tu sprawdzi. Na szczęście na rynku dostępne są już masła, w których składzie jest 100 proc. orzechów. Przysmak rodem z amerykańskich filmów z łatwością przygotujesz sam w domu. Przepis znajdziesz tutaj.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu