Masło orzechowe. Sprawdź, zanim wyląduje w koszyku
Masło orzechowe jest oczywiście kaloryczne, ale spożywane w rozsądnych ilościach może być korzystne dla twojego organizmu. Pod warunkiem, że będzie ono dobrej jakości.
Dostępne w marketach spożyczych masło orzechowe zazwyczaj zrobione jest orzechów arachidowych, ze względu na niższy koszt produkcji. Niestety, orzechy te nie są tak wartościowe, jak migdały i nerkowce. Ponadto zawierają dość silne alergeny. Nie oznacza to jednak, że masło zrobione z tych orzechów jest bezwartościowe i nie warto go spożywać. Także ono jest źródłem m.in. błonnika, witaminą E, wapnia i magnezu. Decydującym czynnkiem, który powinien zaważyć na twoim wyborze jest zawartość orzechów i obecność tłuszczów utwardzonych.
Im większa zawartość orzechów w maśle orzechowym, tym lepiej. Koniecznie zwróć też uwagę na dodawane tłuszcze. Niestety - wielu producentów decyduje się na dodanie utwardzonego oleju palmowego. Temu tłuszczowi przypisuje się m.in. zwiększenie złego cholesterolu, działanie miażdzycorodne i zły wpływ na układ sercowo-naczyniowy. Najlepiej go unikać. Zwróć też uwagę na zawartość cukru. O ile nie zależy ci na słodkawym smaku masła orzechowego, wybierz takie, które nie zawiera cukru wcale, lub w bardzo minimalnych ilościach. Dobre masło orzechowe nie powinno zawierać też soli. Zasada ''im mniej, tym lepiej'' doskonale się tu sprawdzi. Na szczęście na rynku dostępne są już masła, w których składzie jest 100 proc. orzechów. Przysmak rodem z amerykańskich filmów z łatwością przygotujesz sam w domu. Przepis znajdziesz tutaj.