Maślane rogale

Obraz

Składniki

  • na 24 porcje:
    • 25 g świeżych drożdży ( 1 łyżka drożdży suszonych)
  • 1 szklanka mleka
  • 125 g masła
  • 90 g cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 duże jajka
  • 650-670 g mąki pszennej
  • 4-5 łyżek roztopionego masła (do smarowania ciasta)

Przepis

W miseczce kruszymy drożdże i dodajemy do nich 2 łyżki cukru, ¼ szklanki ciepłego mleka i 2 łyżki mąki. Mieszamy powstały zaczyn i odstawiamy. Do większego garnka wlewamy pozostałą część mleka i zagotowujemy. Następnie dodajemy cukier i masło. Mieszamy do momentu, aż masło się roztopi. Kiedy mleko się wystudzi, wbijamy do niego jajka i dokładnie mieszamy. Przesiewamy mąkę (650 g) i wsypujemy. Potem dodajemy rozczyn i mieszamy do momentu, aż ciasto będzie gładkie. Miskę oprószamy mąką i wlewamy do niej powstałe ciasto. Pozostawiamy je na ok. 1h do podwojenia swojej objętości.

Przepis

Po tym czasie dzielimy ciasto na 3 równe części. Wałkujemy każdą z nich na koła o średnicy ok. 28 cm. Tak gotowe ciasto smarujemy roztopionym masłem i wykrajamy z niego 8 trójkątów. Na każdym z nich umieszczamy nadzienie (wedle gustu marmolada lub powidła). Zawijamy każdy z nich i tak powstałe rogaliki układamy na blaszce, którą wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Dodatkowo, rogaliki smarujemy masłem i znowu odstawiamy na ok. 30 minut. Na koniec, pieczemy je 8-10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Poleca się upieczone rogaliki jeszcze raz posmarować masłem. Kiedy przestygną, można je jeść. Smacznego!

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
Jemy 45 kg rocznie. Niszczy trzustkę, przyspiesza starzenie, powoduje otyłość brzuszną
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
To mało popularne mięso w Polsce. Polecane anemikom i przy problemach ze stawami
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Dodają energii i sycą na długo. Teraz są nawet w Lidlu w promocyjnej cenie
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy