Masala ze słodkich ziemniaków i i bakłażana
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 duża cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki
- 450 g słodkich ziemniaków, obrane i pokrojone w 2,5 cm kawałki
- 1 mały bakłażan pokrojony w 2,5 cm kawałki
- 2 cukinie, pokrojone w plasterki
- 1 czerwona papryka, pokrojona, bez nasion
- 2 łyżki pasty carry (średnio ostrej)
- 400 g pokrojonych pomidorów
- 2 łyżki sosu sojowego
- 300 ml wywaru warzywnego
- 2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 150 g jogurtu naturalnego
- świeża kolendra posiekana do dekoracji
Rozgrzej olej na dużej, głębokiej patelni, dodaj cebulę i smaż delikatnie przez 5 minut. Dodaj ziemniaki i gotuj przez kolejne 5 minut.
Następnie dodaj bakłażan i cukinię, i smaż przez kolejne 5 minut jeszcze przed dodaniem czerwonej papryki. Po czym wymieszaj wszystkie składniki z pastą curry.
Dodaj pomidory, sos sojowy wywar z warzyw i doprowadź do wrzenia.
Przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez kolejne 30 minut, lub do momentu, w którym warzywa staną się miękkie.
Wymieszaj mąkę kukurydzianą z jogurtem i wlej do patelni. Duś wszystko na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Gotuj 2-3 minuty dłużej, następnie posyp kolendrą i podawaj z gotowanym ryżem, indyjskim pieczywem i czatnim.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze