Spring rollsy z tofu i makaronem ryżowym. Palce lizać
Wspaniała azjatycka przekąska potrafi być równie pyszna jak sushi, a przy tym jest o wiele łatwiejsza do zrobienia. Co więcej, niezależnie od składników, które wrzucicie do środka, ma szansę wyjść świetnie. Na początek skorzystajcie z tego rozwiązania.
Ten prosty przepis pochodzi z najnowszej książkiBez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata Weroniki Madejskiej. Prapremiera w wydawnictwie Septem przewidziana jest na czerwiec 2018.
Kończąc pracę nad pierwszym wydaniem tej książki, poprosiłam tatę o zrobienie dużych zakupów. Jedną z pozycji na liście był papier ryżowy. Wprawdzie miałam jeszcze kilka sztuk, ale wolałam mieć trochę więcej w zapasie. W miarę rozpakowywania toreb z zakupami moje zdumienie było coraz większe. Co rusz natykałam się na… papier ryżowy. Okazało się, że Tata, nie chcąc, by mi go zabrakło, próbował kupić cały karton, ale z racji problemu z kodem zdecydował się na sześć mniejszych opakowań. Myślał, że skoro są takie cienkie, w środku każdego z nich będzie jeden arkusz. W rzeczywistości mój niewielki zapas powiększył się o prawie sto sztuk. Żartowaliśmy, że skoro była mowa o papierze, postanowił kupić całą ryzę. Jeśli już tak się stało, uznałam to za doskonały pretekst, by wreszcie nauczyć się zwijać idealne spring rollsy. Nie przejmuj się, jeżeli Twoje nie od razu będą najpiękniejsze. Jeśli poświęcisz im chwilę, na pewno szybko pojmiesz zasadę ich zwijania.
Składniki
10 arkuszy papieru ryżowego
200 g naturalnego tofu
150 g makaronu ryżowego
½ soczystego mango
liście sałaty, szpinaku lub rukoli
Marynata do tofu
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
- Dzień wcześniej pokrój tofu w cienkie paski, umieść w pudełeczku i zalej marynatą powstałą ze zmieszania składników. Odstaw do lodówki.
- Następnego dnia usmaż tofu na złoty kolor na odrobinie oliwy. Ugotuj makaron i odcedź. Mango obierz, wyjmij pestkę i pokrój w paski. Sałatę opłucz, osusz i porwij.
- Zanim przystąpisz do zwijania, za każdym razem zwilż arkusz wodą. Ułóż na desce. Na środku umieść kilka strzępków sałaty lub innej zieleniny, kilka nitek makaronu, dwa paseczki tofu i parę pasków mango. Najpierw złóż górną część, potem przykryj jeden bok, a następnie zwiń ciasno spring rollsa. Tak postępuj z każdym arkuszem.
Smacznego!