Trwa ładowanie...

Spring rollsy z tofu i makaronem ryżowym. Palce lizać

Wspaniała azjatycka przekąska potrafi być równie pyszna jak sushi, a przy tym jest o wiele łatwiejsza do zrobienia. Co więcej, niezależnie od składników, które wrzucicie do środka, ma szansę wyjść świetnie. Na początek skorzystajcie z tego rozwiązania.

Spring rollsy z tofu i makaronem ryżowym. Palce lizaćŹródło: Materiały prasowe, fot: rita
d4detro
d4detro

Ten prosty przepis pochodzi z najnowszej książkiBez glutenu. Bez wyrzeczeń. Natchnione przepisy dla bezglutenowców, wegetarian i całej reszty świata Weroniki Madejskiej. Prapremiera w wydawnictwie Septem przewidziana jest na czerwiec 2018.

Kończąc pracę nad pierwszym wydaniem tej książki, poprosiłam tatę o zrobienie dużych zakupów. Jedną z pozycji na liście był papier ryżowy. Wprawdzie miałam jeszcze kilka sztuk, ale wolałam mieć trochę więcej w zapasie. W miarę rozpakowywania toreb z zakupami moje zdumienie było coraz większe. Co rusz natykałam się na… papier ryżowy. Okazało się, że Tata, nie chcąc, by mi go zabrakło, próbował kupić cały karton, ale z racji problemu z kodem zdecydował się na sześć mniejszych opakowań. Myślał, że skoro są takie cienkie, w środku każdego z nich będzie jeden arkusz. W rzeczywistości mój niewielki zapas powiększył się o prawie sto sztuk. Żartowaliśmy, że skoro była mowa o papierze, postanowił kupić całą ryzę. Jeśli już tak się stało, uznałam to za doskonały pretekst, by wreszcie nauczyć się zwijać idealne spring rollsy. Nie przejmuj się, jeżeli Twoje nie od razu będą najpiękniejsze. Jeśli poświęcisz im chwilę, na pewno szybko pojmiesz zasadę ich zwijania.

Składniki

10 arkuszy papieru ryżowego

d4detro

200 g naturalnego tofu

150 g makaronu ryżowego

½ soczystego mango

liście sałaty, szpinaku lub rukoli

Marynata do tofu

1 łyżka octu ryżowego

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki sosu sojowego

  1. Dzień wcześniej pokrój tofu w cienkie paski, umieść w pudełeczku i zalej marynatą powstałą ze zmieszania składników. Odstaw do lodówki.
  1. Następnego dnia usmaż tofu na złoty kolor na odrobinie oliwy. Ugotuj makaron i odcedź. Mango obierz, wyjmij pestkę i pokrój w paski. Sałatę opłucz, osusz i porwij.
  1. Zanim przystąpisz do zwijania, za każdym razem zwilż arkusz wodą. Ułóż na desce. Na środku umieść kilka strzępków sałaty lub innej zieleniny, kilka nitek makaronu, dwa paseczki tofu i parę pasków mango. Najpierw złóż górną część, potem przykryj jeden bok, a następnie zwiń ciasno spring rollsa. Tak postępuj z każdym arkuszem.

Smacznego!

d4detro
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4detro
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj