Mini serniczki z mango i passiflorą
Wymarzony deser na lato – cytrynowa masa serowa, mus z mango i orzeźwiająca marakuja, zwana także passiflorą. Jest łatwy do zrobienia, lekki i bardzo efektowny.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 100 g ciastek owsianych,
- 25 g masła,
- 1 galaretka cytrynowa
- 400 g naturalnego serka homogenizowanego,
- 200 ml gorącej wody,
- 1 mango,
- 2 marakuje.
Przepis
Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do ostygnięcia. Ciastka owsiane zblenduj i połącz ze stopionym masłem. Masą ciasteczkową wylep dno pucharków lub słoiczków. Wstaw do lodówki, by zastygła. Mango obierz i zmiksuj na gładki mus. W dużej misce zmiksuj schłodzoną galaretkę z serkiem homogenizowanym. Wstaw do lodówki. Na spód z ciastek wyłóż mus z mango. Na wierzch wylej tężejąca masę serową. Ponownie wstaw do lodówki. Marakuję przekrój na pół. Łyżeczkę wyjmij miąższ. Gdy masa sernikowa stężeje, wyłóż na nią passiflorę.