Makaronowa zapiekanka z tuńczykiem. Prosty przepis na piątkowy obiad
Zapiekanki makaronowe cieszą się dużą popularnością. Przygotowaliśmy wersję z rybą. Tuńczyk i makaron? To nie może się nie udać! To zdrowy i sycący obiad.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
1 opak. makaronu penne lub fusilli
50 g masła
50 g mąki
600 ml mleka
½ łyżeczka musztardy w proszku
200 g ostrego sera
1/2 puszki kukurydzy
1/2 puszki groszku
szczypior
2 puszki tuńczyka
sól i pieprz
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączyć i odłożyć na bok. Następnie przygotować sos. Roztopić na małym ogniu masło, wsypać mąkę i wymieszać. Po czym dodać mleko i mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Wrzucić musztardę i gotować, aż zgęstnieje.
W kolejnym kroku zdjąć patelnię z ognia. Wrzucić połowę startego sera, kukurydzę, groszek i szczypiorek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać z ugotowanym makaronem.
Następnie przełożyć tuńczyka na dno naczynia żaroodpornego. Wyłożyć makron i polać sosem. Posypać pozostałą częścią sera. Piec przez 15-20 minut.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze