Makaron z sosem fasolowo-pomidorowym. Oryginalne połączenie na obiad
Makaron i fasola? Czemu nie. To bardzo szybkie, sycące i proste w przygotowaniu danie. W oryginalnej wersji jest bez mięsa, jeśli jednak ktoś lubi, może dodać pokrojoną kiełbasę chorizo.
Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g makaronu
- puszka białej fasoli
- puszka pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- zioła prowansalskie
- szczypta cukru
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przepis
Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej olej. Podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek. Dodaj pomidory i duś chwilę pod przykryciem. Fasolę odsącz z zalewy i dodaj do sosu. Dodaj zioła prowansalskie, sól, pieprz i cukier. Mieszaj, aż sos zgęstnieje. Dodaj makaron i podgrzewaj jeszcze minutę. Przed podaniem posyp parmezanem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl