Makaron z łososiem. Porcja dla całej rodziny
#gotujznami to nowy cykl w WP Kuchnia. Pani Beata przysłała nam swój przepis na makaron z łososiem. Aż ślinka cieknie. - Jedno z moich ulubionych dań. Robię je od jakiegoś czasu i ciągle zmieniam, ulepszam. Porcja na cztery osoby – pisze pani Beata. A wy co dziś gotujecie? Wysyłajcie nam swoje przepis wraz ze zdjęciami dania przez platformę #dziejesie.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
- 400 g makaronu typu wstążki,
- 400 g łososia surowego,
- pół paczki szpinaku mrożonego w liściach,
- 150 g śmietanki kremówki,
- 2 ząbki czosnku,
- cytryna,
- parmezan.
Przepis
Makaron gotuję al dente, odcedzam. Nie zaszkodzi, jak zostanie trochę wody, świetnie łączy się z sosem. Szpinak podgrzewam na oliwie, dodaję rozgnieciony czosnek, a potem śmietankę. Jak się śmietanka zagotuje, dodaję łososia oddzielonego od skóry i pokrojonego w nieduże kawałki. I tak zostawiam na 5 minut pod pokrywką. Jak łosoś będzie gotowy, dodaję do niego ugotowany makaron, delikatnie mieszam. Doprawiam świeżo mielonym pieprzem i solą. Na talerzach posypuję parmezanem. Dodaję cząstkę cytryny.