Magda Gessler przyznała poziomki dla najlepszych hoteli i restauracji. Sprawdź, gdzie można się wyspać i dobrze zjeść

Najsłynniejsza polska restauratorka od lat zmienia obliczę polskiej gastronomii, często stosując niestandardowe metody. Kolejne sezony programu "Kuchenne Rewolucje" i niemalejące zainteresowanie świadczą o tym, że te zmiany są potrzebne i polskie społeczeństwo pragnie miejsc, gdzie dobrze karmią. Zbiorem takich lokali jest najnowsza edycja przewodnika "Poziomki 2017/2018 Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce?". Wśród nagrodzonych nie zabrakło bohaterów kulinarnego show i znanych szefów kuchni m.in. Wojciecha Modesta Amaro i Michela Morana.

Magda Gessler na gali wręczenia "Poziomek"
Źródło zdjęć: © Forum
Magdalena Pomorska

Idea poziomek jest prosta, choć nie każdy może na nie zasłużyć. Formuła nagród rządzi się tymi samymi zasadami, co dobrze znane i świetnie kojarzone gwiazdki Michelin. Lokale nagradzane są według prostego podziału na dobre i bardzo dobre, wybitne oraz te, które skradły serce restauratorki. A dlaczego akurat ten owoce? Magda Gessler odpowiada prosto: - To dla mnie cud polskiej natury. Znak jakości. Synonim najlepszego smaku, zapachu, aromatu. To śpiew słowika o poranku, wieczorny koncert świerszczy, którym przysłuchiwałam się jako mała dziewczynka, czy ciepły letni deszcz, który niesie ulgę po ciężkim dniu. Poziomka to również głos mojej babci, które piekła i gotowała najlepiej na świecie.

W przewodniku znalazło się ponad 150 miejsce, wśród których nie mogło zabraknąć wybitnych restauracji po "Rewolucjach", lokale Magdy Gessler i także te kierowane przez znane nazwiska w polskiej gastronomii. Wśród wyróżnionych byli m.in Michel Moran z "Bistro de Paris", Wojciech Modest Amaro z "Atelier Amaro", właściciele "U Schabińskiej" z Jasła czy szef kuchni ze "Schroniska Smaków" z Bukowiny Tatrzańskiej. Jednak nie wszyscy goście pojawili się na gali, która odbyła się 29 września.
- Razem z organizatorami obawialiśmy się tego terminu i imprezy w ogródku restauracji "U Fukiera". Wszyscy bardzo ciężko pracujemy, a koniec września to moment początków urlopów dla restauratorów i tak tłumaczyłabym ich nieobecność, w tamtym roku byli (uśmiech) - wyjaśniła Magda Gessler w rozmowie z WP Kuchnia.

*A które lokale i hotele z najnowszej edycji szczególnie poleca? *
- Wśród hoteli, gdzie także można smacznie zjeść polecam "Biały Kamień Hotel & Medi Spa" w Świeradowie Zdroju, gdzie spotkać możemy wybitnego kucharza. Z nowych miejsc urzekł mnie "Poziom 511 Design Hotel & Spa" w sercu Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Restauracja łącząca nowoczesną i tradycyjną kuchnię otrzymała jedną poziomkę, a hotel aż trzy. Trudno wybrać jednak zdecydowanych faworytów, bo każda wymieniona lokalizacja to miejsca z duszą i energią rodzinną. Tworzone są przez ludzi z pasją, którzy naprawdę znają się na tym, co robią. To właśnie warto docenić.

Przewodnik ma także wolne kartki do zapisania przez czytelników. W rozmowie z WP Kuchnia Magda Gessler gorąco zachęciła do rekomendowania miejsc wartych odwiedzenia.
- Najprościej napisać do mnie na moim oficjalnym profilu na Facebooku, który sama prowadzę. Takich poleceń nie dostaję za dużo, a szkoda. Dzielmy się adresami, gdzie naprawdę można znaleźć smaczne dania, z naszych lokalnych produktów i przygotowywane z sercem.

Zobacz także: sekrety kuchni chińskiej w centrum Warszawy

Wybrane dla Ciebie

Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"