Magda Gessler przyznała poziomki dla najlepszych hoteli i restauracji. Sprawdź, gdzie można się wyspać i dobrze zjeść

Najsłynniejsza polska restauratorka od lat zmienia obliczę polskiej gastronomii, często stosując niestandardowe metody. Kolejne sezony programu "Kuchenne Rewolucje" i niemalejące zainteresowanie świadczą o tym, że te zmiany są potrzebne i polskie społeczeństwo pragnie miejsc, gdzie dobrze karmią. Zbiorem takich lokali jest najnowsza edycja przewodnika "Poziomki 2017/2018 Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce?". Wśród nagrodzonych nie zabrakło bohaterów kulinarnego show i znanych szefów kuchni m.in. Wojciecha Modesta Amaro i Michela Morana.

Magda Gessler na gali wręczenia "Poziomek"
Źródło zdjęć: © Forum
Magdalena Pomorska

Idea poziomek jest prosta, choć nie każdy może na nie zasłużyć. Formuła nagród rządzi się tymi samymi zasadami, co dobrze znane i świetnie kojarzone gwiazdki Michelin. Lokale nagradzane są według prostego podziału na dobre i bardzo dobre, wybitne oraz te, które skradły serce restauratorki. A dlaczego akurat ten owoce? Magda Gessler odpowiada prosto: - To dla mnie cud polskiej natury. Znak jakości. Synonim najlepszego smaku, zapachu, aromatu. To śpiew słowika o poranku, wieczorny koncert świerszczy, którym przysłuchiwałam się jako mała dziewczynka, czy ciepły letni deszcz, który niesie ulgę po ciężkim dniu. Poziomka to również głos mojej babci, które piekła i gotowała najlepiej na świecie.

W przewodniku znalazło się ponad 150 miejsce, wśród których nie mogło zabraknąć wybitnych restauracji po "Rewolucjach", lokale Magdy Gessler i także te kierowane przez znane nazwiska w polskiej gastronomii. Wśród wyróżnionych byli m.in Michel Moran z "Bistro de Paris", Wojciech Modest Amaro z "Atelier Amaro", właściciele "U Schabińskiej" z Jasła czy szef kuchni ze "Schroniska Smaków" z Bukowiny Tatrzańskiej. Jednak nie wszyscy goście pojawili się na gali, która odbyła się 29 września.
- Razem z organizatorami obawialiśmy się tego terminu i imprezy w ogródku restauracji "U Fukiera". Wszyscy bardzo ciężko pracujemy, a koniec września to moment początków urlopów dla restauratorów i tak tłumaczyłabym ich nieobecność, w tamtym roku byli (uśmiech) - wyjaśniła Magda Gessler w rozmowie z WP Kuchnia.

*A które lokale i hotele z najnowszej edycji szczególnie poleca? *
- Wśród hoteli, gdzie także można smacznie zjeść polecam "Biały Kamień Hotel & Medi Spa" w Świeradowie Zdroju, gdzie spotkać możemy wybitnego kucharza. Z nowych miejsc urzekł mnie "Poziom 511 Design Hotel & Spa" w sercu Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Restauracja łącząca nowoczesną i tradycyjną kuchnię otrzymała jedną poziomkę, a hotel aż trzy. Trudno wybrać jednak zdecydowanych faworytów, bo każda wymieniona lokalizacja to miejsca z duszą i energią rodzinną. Tworzone są przez ludzi z pasją, którzy naprawdę znają się na tym, co robią. To właśnie warto docenić.

Przewodnik ma także wolne kartki do zapisania przez czytelników. W rozmowie z WP Kuchnia Magda Gessler gorąco zachęciła do rekomendowania miejsc wartych odwiedzenia.
- Najprościej napisać do mnie na moim oficjalnym profilu na Facebooku, który sama prowadzę. Takich poleceń nie dostaję za dużo, a szkoda. Dzielmy się adresami, gdzie naprawdę można znaleźć smaczne dania, z naszych lokalnych produktów i przygotowywane z sercem.

Zobacz także: sekrety kuchni chińskiej w centrum Warszawy

Wybrane dla Ciebie
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Na Wszystkich Świętych piekę aromatyczną szynkę. Jest mięciutka, soczysta i rozpada się pod widelcem
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
Do bigosu na 1 listopada dodaję 2 łyżki. Cudownie podbijają smak i nadają mu głębi
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
U nas wciąż mało popularne. Wzmacniają kości, poprawiają koncentrację, a jelita działają jak należy
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Wiele osób pije do obfitego obiadu. Czy faktycznie pomaga na trawienie?
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Pierwszy raz spróbowałem we Włoszech. Polowanie na promocję na to ciasto to już moja tradycja
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
Marchewka jednak nie dla każdego. Oto kto powinien jej unikać
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
To najgorsze mleko do kawy. Obciąża trzustkę, zwiększa ryzyko nadwagi i chorób serca
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Śniadanie na mieście w najlepszych cenach. Trwa festiwal dla fanów śniadań na bogato
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Rozprawi się z uciążliwym problemem. Wystarczy włożyć do szuflady z warzywami
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Jedno z najzdrowszych mięs, które króluje w listopadzie. Kup teraz w niższej cenie i zamroź
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Dlaczego ziemniaki po ugotowaniu szarzeją? Poznaj powód i triki, jak tego uniknąć
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca
Seniorzy powinni jeść obowiązkowo. Wzmacnia kości, wspiera pracę mózgu i serca