Magda Gessler przyznała poziomki dla najlepszych hoteli i restauracji. Sprawdź, gdzie można się wyspać i dobrze zjeść

Najsłynniejsza polska restauratorka od lat zmienia obliczę polskiej gastronomii, często stosując niestandardowe metody. Kolejne sezony programu "Kuchenne Rewolucje" i niemalejące zainteresowanie świadczą o tym, że te zmiany są potrzebne i polskie społeczeństwo pragnie miejsc, gdzie dobrze karmią. Zbiorem takich lokali jest najnowsza edycja przewodnika "Poziomki 2017/2018 Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce?". Wśród nagrodzonych nie zabrakło bohaterów kulinarnego show i znanych szefów kuchni m.in. Wojciecha Modesta Amaro i Michela Morana.

Magda Gessler na gali wręczenia "Poziomek"
Źródło zdjęć: © Forum
Magdalena Pomorska

Idea poziomek jest prosta, choć nie każdy może na nie zasłużyć. Formuła nagród rządzi się tymi samymi zasadami, co dobrze znane i świetnie kojarzone gwiazdki Michelin. Lokale nagradzane są według prostego podziału na dobre i bardzo dobre, wybitne oraz te, które skradły serce restauratorki. A dlaczego akurat ten owoce? Magda Gessler odpowiada prosto: - To dla mnie cud polskiej natury. Znak jakości. Synonim najlepszego smaku, zapachu, aromatu. To śpiew słowika o poranku, wieczorny koncert świerszczy, którym przysłuchiwałam się jako mała dziewczynka, czy ciepły letni deszcz, który niesie ulgę po ciężkim dniu. Poziomka to również głos mojej babci, które piekła i gotowała najlepiej na świecie.

W przewodniku znalazło się ponad 150 miejsce, wśród których nie mogło zabraknąć wybitnych restauracji po "Rewolucjach", lokale Magdy Gessler i także te kierowane przez znane nazwiska w polskiej gastronomii. Wśród wyróżnionych byli m.in Michel Moran z "Bistro de Paris", Wojciech Modest Amaro z "Atelier Amaro", właściciele "U Schabińskiej" z Jasła czy szef kuchni ze "Schroniska Smaków" z Bukowiny Tatrzańskiej. Jednak nie wszyscy goście pojawili się na gali, która odbyła się 29 września.
- Razem z organizatorami obawialiśmy się tego terminu i imprezy w ogródku restauracji "U Fukiera". Wszyscy bardzo ciężko pracujemy, a koniec września to moment początków urlopów dla restauratorów i tak tłumaczyłabym ich nieobecność, w tamtym roku byli (uśmiech) - wyjaśniła Magda Gessler w rozmowie z WP Kuchnia.

*A które lokale i hotele z najnowszej edycji szczególnie poleca? *
- Wśród hoteli, gdzie także można smacznie zjeść polecam "Biały Kamień Hotel & Medi Spa" w Świeradowie Zdroju, gdzie spotkać możemy wybitnego kucharza. Z nowych miejsc urzekł mnie "Poziom 511 Design Hotel & Spa" w sercu Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Restauracja łącząca nowoczesną i tradycyjną kuchnię otrzymała jedną poziomkę, a hotel aż trzy. Trudno wybrać jednak zdecydowanych faworytów, bo każda wymieniona lokalizacja to miejsca z duszą i energią rodzinną. Tworzone są przez ludzi z pasją, którzy naprawdę znają się na tym, co robią. To właśnie warto docenić.

Przewodnik ma także wolne kartki do zapisania przez czytelników. W rozmowie z WP Kuchnia Magda Gessler gorąco zachęciła do rekomendowania miejsc wartych odwiedzenia.
- Najprościej napisać do mnie na moim oficjalnym profilu na Facebooku, który sama prowadzę. Takich poleceń nie dostaję za dużo, a szkoda. Dzielmy się adresami, gdzie naprawdę można znaleźć smaczne dania, z naszych lokalnych produktów i przygotowywane z sercem.

Zobacz także: sekrety kuchni chińskiej w centrum Warszawy

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟