Trwa ładowanie...

Magda Gessler przyznała poziomki dla najlepszych hoteli i restauracji. Sprawdź, gdzie można się wyspać i dobrze zjeść

Najsłynniejsza polska restauratorka od lat zmienia obliczę polskiej gastronomii, często stosując niestandardowe metody. Kolejne sezony programu "Kuchenne Rewolucje" i niemalejące zainteresowanie świadczą o tym, że te zmiany są potrzebne i polskie społeczeństwo pragnie miejsc, gdzie dobrze karmią. Zbiorem takich lokali jest najnowsza edycja przewodnika "Poziomki 2017/2018 Gdzie najlepiej zjeść i wyspać się w Polsce?". Wśród nagrodzonych nie zabrakło bohaterów kulinarnego show i znanych szefów kuchni m.in. Wojciecha Modesta Amaro i Michela Morana.

Magda Gessler przyznała poziomki dla najlepszych hoteli i restauracji. Sprawdź, gdzie można się wyspać i dobrze zjeśćŹródło: Forum
d31z1kp
d31z1kp

Idea poziomek jest prosta, choć nie każdy może na nie zasłużyć. Formuła nagród rządzi się tymi samymi zasadami, co dobrze znane i świetnie kojarzone gwiazdki Michelin. Lokale nagradzane są według prostego podziału na dobre i bardzo dobre, wybitne oraz te, które skradły serce restauratorki. A dlaczego akurat ten owoce? Magda Gessler odpowiada prosto: - To dla mnie cud polskiej natury. Znak jakości. Synonim najlepszego smaku, zapachu, aromatu. To śpiew słowika o poranku, wieczorny koncert świerszczy, którym przysłuchiwałam się jako mała dziewczynka, czy ciepły letni deszcz, który niesie ulgę po ciężkim dniu. Poziomka to również głos mojej babci, które piekła i gotowała najlepiej na świecie.

W przewodniku znalazło się ponad 150 miejsce, wśród których nie mogło zabraknąć wybitnych restauracji po "Rewolucjach", lokale Magdy Gessler i także te kierowane przez znane nazwiska w polskiej gastronomii. Wśród wyróżnionych byli m.in Michel Moran z "Bistro de Paris", Wojciech Modest Amaro z "Atelier Amaro", właściciele "U Schabińskiej" z Jasła czy szef kuchni ze "Schroniska Smaków" z Bukowiny Tatrzańskiej. Jednak nie wszyscy goście pojawili się na gali, która odbyła się 29 września.
- Razem z organizatorami obawialiśmy się tego terminu i imprezy w ogródku restauracji "U Fukiera". Wszyscy bardzo ciężko pracujemy, a koniec września to moment początków urlopów dla restauratorów i tak tłumaczyłabym ich nieobecność, w tamtym roku byli (uśmiech) - wyjaśniła Magda Gessler w rozmowie z WP Kuchnia.

*A które lokale i hotele z najnowszej edycji szczególnie poleca? *
- Wśród hoteli, gdzie także można smacznie zjeść polecam "Biały Kamień Hotel & Medi Spa" w Świeradowie Zdroju, gdzie spotkać możemy wybitnego kucharza. Z nowych miejsc urzekł mnie "Poziom 511 Design Hotel & Spa" w sercu Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Restauracja łącząca nowoczesną i tradycyjną kuchnię otrzymała jedną poziomkę, a hotel aż trzy. Trudno wybrać jednak zdecydowanych faworytów, bo każda wymieniona lokalizacja to miejsca z duszą i energią rodzinną. Tworzone są przez ludzi z pasją, którzy naprawdę znają się na tym, co robią. To właśnie warto docenić.

d31z1kp

Przewodnik ma także wolne kartki do zapisania przez czytelników. W rozmowie z WP Kuchnia Magda Gessler gorąco zachęciła do rekomendowania miejsc wartych odwiedzenia.
- Najprościej napisać do mnie na moim oficjalnym profilu na Facebooku, który sama prowadzę. Takich poleceń nie dostaję za dużo, a szkoda. Dzielmy się adresami, gdzie naprawdę można znaleźć smaczne dania, z naszych lokalnych produktów i przygotowywane z sercem.

Zobacz także: sekrety kuchni chińskiej w centrum Warszawy

d31z1kp
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d31z1kp
Więcej tematów