Lukrecja – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania
Lukrecja kojarzona jest zazwyczaj z cukrem lub substancją słodzącą, jednak ciekawy smak lukrecji to jeden z wielu atutów tej rośliny. Warto zapoznać się bliżej z właściwościami lukrecji, by móc w pełni wykorzystać jej walory i cieszyć się nie tylko smakiem, ale także zadbać o swoje zdrowie.
Lukrecja – składniki aktywne
Do spożycia nadaje się korzeń lukrecji w formie ususzonej, o bardzo słodkim smaku i żółtawym kolorze. Nie posiada zapachu. Składnikami aktywnymi są przede wszystkim kwasy glicyryzynowy i glicyretynowy, ale też flawonoidy, polisacharydy, fitosterole, pektyny, saponiny, wolne aminokwasy, minerały i olejki eteryczne.
Lukrecja – zastosowanie w kosmetyce
Lukrecja stosowana jest jako środek przeciwzapalny, nawilżający, przyśpieszający gojenie oraz łagodzący, dlatego stanowi główny składnik toników, żelów i kremów dla osób cerą wrażliwą, podrażnioną, poparzoną słońcem lub trądzikową. Wpływa na zmniejszenie obrzęków skóry, przeciwdziała grzybom, wirusom i bakteriom. Oczyszcza i tonizuje. Lukrecję wykorzystuje się w leczeniu atopowego zapalenia skóry, a także łuszczycy. Ze względu na to, że zapobiega przesuszeniu skóry i łamliwości włosów, dodaje się ją również do szamponów i płynów do kąpieli. Lukrecja wzmacnia naczynia krwionośne, więc może być stosowana nawet przez osoby z cerą bardzo wrażliwą.
Lukrecja – zastosowanie w kuchni
Poleca się spożywanie wywaru z korzenia lukrecji, który pije się po uprzednim przegotowaniu w małym garnku. Można pić do 3 szklanek na dzień. Alternatywnie lukrecję dodaje się do herbaty. Dla osób poszukujących zdrowych słodyczy trafnym wyborem będą cukierki z lukrecją. Inną opcją jest też likier lukrecjowy lub nalewka lukrecjowa, która jest znana głównie we Włoszech. Korzeń tej rośliny ma działanie silnie pobudzające, więc z powodzeniem zastąpi kawę, skutecznie podnosząc ciśnienie. Lukrecja wspomaga również odchudzanie, ponieważ pobudza układ pokarmowy i przyśpiesza trawienie.
Lukrecja – właściwości zdrowotne
Korzeń lukrecji łagodzi podrażnienia górnych dróg oddechowych, działa wykrztuśnie, w szczególności poleca się go na suchy i męczący kaszel. Można stosować lukrecję przy zapaleniu oskrzeli, migdałów i astmie. Działa na reumatyzm oraz artretyzm. Pomaga również w leczeniu choroby Addisona, stwardnieniu rozsianym, nowotworach (zwłaszcza czerniaku) i zaniku kory nadnerczy. Lukrecja sprzyja walce z wrzodami żołądka i dwunastnicy, nadwrażliwości jelita grubego, zapobiega marskości wątroby, a także zmniejsza negatywny wpływ metali ciężkich na organizm człowieka. Lukrecja, dzięki swoim bogatym właściwościom, zapobiega też rozwoju próchnicy, ponieważ eliminuje liczebność paciorkowca zieleniejącego. Niekiedy wspiera nawet kanałowe leczenie zęba, a nawet zapobiega osadzaniu się kamienia. Warto zastąpić więc szkodliwe słodycze, naturalnie słodkim i przyjaznym zębom, korzeniem lukrecji.
Lukrecja – przeciwwskazania
Lukrecji powinny unikać osoby mające problemy z ciśnieniem, chorujące na nerki, kobiety w ciąży i karmiące piersią. Należy pamiętać, że tę zbawienna roślinę można przedawkować, co objawia się zawrotami głowy, bólem, obrzękami, nadciśnieniem i kołataniem serca. W takim przypadku, należy ograniczyć spożycie lukrecji i skonsultować się z lekarzem.