Lukrecja – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Lukrecja kojarzona jest zazwyczaj z cukrem lub substancją słodzącą, jednak ciekawy smak lukrecji to jeden z wielu atutów tej rośliny. Warto zapoznać się bliżej z właściwościami lukrecji, by móc w pełni wykorzystać jej walory i cieszyć się nie tylko smakiem, ale także zadbać o swoje zdrowie.

Lukrecja jest dobrym zamiennikiem dla niezdrowych słodyczy
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Lukrecja – składniki aktywne

Do spożycia nadaje się korzeń lukrecji w formie ususzonej, o bardzo słodkim smaku i żółtawym kolorze. Nie posiada zapachu. Składnikami aktywnymi są przede wszystkim kwasy glicyryzynowy i glicyretynowy, ale też flawonoidy, polisacharydy, fitosterole, pektyny, saponiny, wolne aminokwasy, minerały i olejki eteryczne.

Lukrecja – zastosowanie w kosmetyce

Lukrecja stosowana jest jako środek przeciwzapalny, nawilżający, przyśpieszający gojenie oraz łagodzący, dlatego stanowi główny składnik toników, żelów i kremów dla osób cerą wrażliwą, podrażnioną, poparzoną słońcem lub trądzikową. Wpływa na zmniejszenie obrzęków skóry, przeciwdziała grzybom, wirusom i bakteriom. Oczyszcza i tonizuje. Lukrecję wykorzystuje się w leczeniu atopowego zapalenia skóry, a także łuszczycy. Ze względu na to, że zapobiega przesuszeniu skóry i łamliwości włosów, dodaje się ją również do szamponów i płynów do kąpieli. Lukrecja wzmacnia naczynia krwionośne, więc może być stosowana nawet przez osoby z cerą bardzo wrażliwą.

Lukrecja – zastosowanie w kuchni

Poleca się spożywanie wywaru z korzenia lukrecji, który pije się po uprzednim przegotowaniu w małym garnku. Można pić do 3 szklanek na dzień. Alternatywnie lukrecję dodaje się do herbaty. Dla osób poszukujących zdrowych słodyczy trafnym wyborem będą cukierki z lukrecją. Inną opcją jest też likier lukrecjowy lub nalewka lukrecjowa, która jest znana głównie we Włoszech. Korzeń tej rośliny ma działanie silnie pobudzające, więc z powodzeniem zastąpi kawę, skutecznie podnosząc ciśnienie. Lukrecja wspomaga również odchudzanie, ponieważ pobudza układ pokarmowy i przyśpiesza trawienie.

Lukrecja – właściwości zdrowotne

Korzeń lukrecji łagodzi podrażnienia górnych dróg oddechowych, działa wykrztuśnie, w szczególności poleca się go na suchy i męczący kaszel. Można stosować lukrecję przy zapaleniu oskrzeli, migdałów i astmie. Działa na reumatyzm oraz artretyzm. Pomaga również w leczeniu choroby Addisona, stwardnieniu rozsianym, nowotworach (zwłaszcza czerniaku) i zaniku kory nadnerczy. Lukrecja sprzyja walce z wrzodami żołądka i dwunastnicy, nadwrażliwości jelita grubego, zapobiega marskości wątroby, a także zmniejsza negatywny wpływ metali ciężkich na organizm człowieka. Lukrecja, dzięki swoim bogatym właściwościom, zapobiega też rozwoju próchnicy, ponieważ eliminuje liczebność paciorkowca zieleniejącego. Niekiedy wspiera nawet kanałowe leczenie zęba, a nawet zapobiega osadzaniu się kamienia. Warto zastąpić więc szkodliwe słodycze, naturalnie słodkim i przyjaznym zębom, korzeniem lukrecji.

Lukrecja – przeciwwskazania

Lukrecji powinny unikać osoby mające problemy z ciśnieniem, chorujące na nerki, kobiety w ciąży i karmiące piersią. Należy pamiętać, że tę zbawienna roślinę można przedawkować, co objawia się zawrotami głowy, bólem, obrzękami, nadciśnieniem i kołataniem serca. W takim przypadku, należy ograniczyć spożycie lukrecji i skonsultować się z lekarzem.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru