Lukrecja – właściwości, zastosowanie, przeciwwskazania

Lukrecja kojarzona jest zazwyczaj z cukrem lub substancją słodzącą, jednak ciekawy smak lukrecji to jeden z wielu atutów tej rośliny. Warto zapoznać się bliżej z właściwościami lukrecji, by móc w pełni wykorzystać jej walory i cieszyć się nie tylko smakiem, ale także zadbać o swoje zdrowie.

Lukrecja jest dobrym zamiennikiem dla niezdrowych słodyczy
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
18

Lukrecja – składniki aktywne

Do spożycia nadaje się korzeń lukrecji w formie ususzonej, o bardzo słodkim smaku i żółtawym kolorze. Nie posiada zapachu. Składnikami aktywnymi są przede wszystkim kwasy glicyryzynowy i glicyretynowy, ale też flawonoidy, polisacharydy, fitosterole, pektyny, saponiny, wolne aminokwasy, minerały i olejki eteryczne.

Lukrecja – zastosowanie w kosmetyce

Lukrecja stosowana jest jako środek przeciwzapalny, nawilżający, przyśpieszający gojenie oraz łagodzący, dlatego stanowi główny składnik toników, żelów i kremów dla osób cerą wrażliwą, podrażnioną, poparzoną słońcem lub trądzikową. Wpływa na zmniejszenie obrzęków skóry, przeciwdziała grzybom, wirusom i bakteriom. Oczyszcza i tonizuje. Lukrecję wykorzystuje się w leczeniu atopowego zapalenia skóry, a także łuszczycy. Ze względu na to, że zapobiega przesuszeniu skóry i łamliwości włosów, dodaje się ją również do szamponów i płynów do kąpieli. Lukrecja wzmacnia naczynia krwionośne, więc może być stosowana nawet przez osoby z cerą bardzo wrażliwą.

Lukrecja – zastosowanie w kuchni

Poleca się spożywanie wywaru z korzenia lukrecji, który pije się po uprzednim przegotowaniu w małym garnku. Można pić do 3 szklanek na dzień. Alternatywnie lukrecję dodaje się do herbaty. Dla osób poszukujących zdrowych słodyczy trafnym wyborem będą cukierki z lukrecją. Inną opcją jest też likier lukrecjowy lub nalewka lukrecjowa, która jest znana głównie we Włoszech. Korzeń tej rośliny ma działanie silnie pobudzające, więc z powodzeniem zastąpi kawę, skutecznie podnosząc ciśnienie. Lukrecja wspomaga również odchudzanie, ponieważ pobudza układ pokarmowy i przyśpiesza trawienie.

Lukrecja – właściwości zdrowotne

Korzeń lukrecji łagodzi podrażnienia górnych dróg oddechowych, działa wykrztuśnie, w szczególności poleca się go na suchy i męczący kaszel. Można stosować lukrecję przy zapaleniu oskrzeli, migdałów i astmie. Działa na reumatyzm oraz artretyzm. Pomaga również w leczeniu choroby Addisona, stwardnieniu rozsianym, nowotworach (zwłaszcza czerniaku) i zaniku kory nadnerczy. Lukrecja sprzyja walce z wrzodami żołądka i dwunastnicy, nadwrażliwości jelita grubego, zapobiega marskości wątroby, a także zmniejsza negatywny wpływ metali ciężkich na organizm człowieka. Lukrecja, dzięki swoim bogatym właściwościom, zapobiega też rozwoju próchnicy, ponieważ eliminuje liczebność paciorkowca zieleniejącego. Niekiedy wspiera nawet kanałowe leczenie zęba, a nawet zapobiega osadzaniu się kamienia. Warto zastąpić więc szkodliwe słodycze, naturalnie słodkim i przyjaznym zębom, korzeniem lukrecji.

Lukrecja – przeciwwskazania

Lukrecji powinny unikać osoby mające problemy z ciśnieniem, chorujące na nerki, kobiety w ciąży i karmiące piersią. Należy pamiętać, że tę zbawienna roślinę można przedawkować, co objawia się zawrotami głowy, bólem, obrzękami, nadciśnieniem i kołataniem serca. W takim przypadku, należy ograniczyć spożycie lukrecji i skonsultować się z lekarzem.

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie