Łosoś zapiekany w cieście francuskim
Nie masz dziś czasu ani ochoty stać przy garach? Mamy dla ciebie przepis na rybkę z pieca zapiekaną w cieście francuskim. To świetny pomysł na obiad, który zrobi się praktycznie sam. Dasz się skusić?
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 600 g filetu z łososia,
- olej rzepakowy,
- 3 garście świeżego szpinaku,
- łyżka serka śmietankowego,
- masło klarowane,
- pieprz cytrynowy,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- ząbek czosnku,
- sól,
- opakowanie ciasta francuskiego,
- jajko.
Filet z łososia przekrój w poprzek, a następnie oprósz z obu stron pieprzem cytrynowym, solą, skrop oliwą i sokiem z cytryny. Szpinak posiekaj i podsmaż go na maśle klarowanym razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem i łyżką serka śmietankowego. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na nim rozwiń ciasto francuskie i przekrój je na pół (wzdłuż krótszej krawędzi). Na obu częściach ciasta połóż po kawałku łososia, a na nich podsmażony szpinak z serkiem. Teraz przykryj rybę ciastem tak, jakbyś składał książkę, a boki dociśnij przy pomocy widelca. Wierzch ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. Tak przygotowanego łososia możesz podać z sosem czosnkowym lub sałatką na bazie miksu sałat z dressingiem koperkowym.
Zobacz także wideo: Ekspert radzi, jak rozpoznać świeżą rybę
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze