Łosoś zapiekany w cieście francuskim

Nie masz dziś czasu ani ochoty stać przy garach? Mamy dla ciebie przepis na rybkę z pieca zapiekaną w cieście francuskim. To świetny pomysł na obiad, który zrobi się praktycznie sam. Dasz się skusić?

Łosoś zapiekany w cieście francuskimŁosoś zapiekany w cieście francuskim
Karolina Wójciga

Składniki

  • 600 g filetu z łososia,
  • olej rzepakowy,
  • 3 garście świeżego szpinaku,
  • łyżka serka śmietankowego,
  • masło klarowane,
  • pieprz cytrynowy,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • ząbek czosnku,
  • sól,
  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • jajko.

Przepis

Filet z łososia przekrój w poprzek, a następnie oprósz z obu stron pieprzem cytrynowym, solą, skrop oliwą i sokiem z cytryny. Szpinak posiekaj i podsmaż go na maśle klarowanym razem z przepuszczonym przez praskę czosnkiem i łyżką serka śmietankowego. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na nim rozwiń ciasto francuskie i przekrój je na pół (wzdłuż krótszej krawędzi). Na obu częściach ciasta połóż po kawałku łososia, a na nich podsmażony szpinak z serkiem. Teraz przykryj rybę ciastem tak, jakbyś składał książkę, a boki dociśnij przy pomocy widelca. Wierzch ciasta posmaruj rozkłóconym jajkiem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut. Tak przygotowanego łososia możesz podać z sosem czosnkowym lub sałatką na bazie miksu sałat z dressingiem koperkowym.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru