Lody z czereśniami i karmelem
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 1-2 |
Okazja: |
- 200 g czereśni lub wiśni
- 40 g cukru + 2 łyżki na karmel
- 4 ciasteczka maślane
- ok. 1 l lodów waniliowych lub śmietankowych
Czereśnie myjemy, drylujemy i kroimy na połówki. Wkładamy do rondelka, wsypujemy cukier i gotujemy ok. 7 minut na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień na średni i gotujemy ok. 10 minut - sok z owoców powinien zgęstnieć. Odstawiamy czereśnie do ostygnięcia.
Do rondelka z grubym dnem wsypujemy 2 łyżki cukru i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Podgrzewamy jeszcze kilkadziesiąt sekund, aby powstał jasnobrązowy karmel. Gorący wylewamy na blaszkę (może być pokryta papierem do pieczenia). Karmel pozostawiamy do ostygnięcia i stężenia, a następnie łamiemy na kawałki uderzając sztućcem w środek tafli.
Lody rozkładamy do pucharków, polewamy czereśniami w sosie, posypujemy karmelem i rozkruszonymi ciasteczkami.
Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze