Trwa ładowanie...
d3s5516
19-08-2016 14:03

Lody z czereśniami i karmelem

Przepis
5.0
(1 głos)
Oceń:
d3s5516
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

1-2

Okazja:
Składniki
  • 200 g czereśni lub wiśni
  • 40 g cukru + 2 łyżki na karmel
  • 4 ciasteczka maślane
  • ok. 1 l lodów waniliowych lub śmietankowych
Przepis

Czereśnie myjemy, drylujemy i kroimy na połówki. Wkładamy do rondelka, wsypujemy cukier i gotujemy ok. 7 minut na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień na średni i gotujemy ok. 10 minut - sok z owoców powinien zgęstnieć. Odstawiamy czereśnie do ostygnięcia.

Do rondelka z grubym dnem wsypujemy 2 łyżki cukru i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Podgrzewamy jeszcze kilkadziesiąt sekund, aby powstał jasnobrązowy karmel. Gorący wylewamy na blaszkę (może być pokryta papierem do pieczenia). Karmel pozostawiamy do ostygnięcia i stężenia, a następnie łamiemy na kawałki uderzając sztućcem w środek tafli.

Lody rozkładamy do pucharków, polewamy czereśniami w sosie, posypujemy karmelem i rozkruszonymi ciasteczkami.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

Lody z czereśniami i karmelem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3s5516
d3s5516
d3s5516
d3s5516
Więcej tematów
d3s5516