- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Desery
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g czereśni lub wiśni
- 40 g cukru + 2 łyżki na karmel
- 4 ciasteczka maślane
- ok. 1 l lodów waniliowych lub śmietankowych
Przepis
Czereśnie myjemy, drylujemy i kroimy na połówki. Wkładamy do rondelka, wsypujemy cukier i gotujemy ok. 7 minut na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Zwiększamy ogień na średni i gotujemy ok. 10 minut - sok z owoców powinien zgęstnieć. Odstawiamy czereśnie do ostygnięcia.
Przepis
Do rondelka z grubym dnem wsypujemy 2 łyżki cukru i podgrzewamy na małym ogniu do rozpuszczenia. Podgrzewamy jeszcze kilkadziesiąt sekund, aby powstał jasnobrązowy karmel. Gorący wylewamy na blaszkę (może być pokryta papierem do pieczenia). Karmel pozostawiamy do ostygnięcia i stężenia, a następnie łamiemy na kawałki uderzając sztućcem w środek tafli.
Przepis
Lody rozkładamy do pucharków, polewamy czereśniami w sosie, posypujemy karmelem i rozkruszonymi ciasteczkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl