Lodówka wypchana po brzegi pojemnikami? Z pakowarką próżniową zyskasz nie tylko miejsce

Z biegiem czasu pojawia się coraz więcej skuteczniejszych sposobów na przechowywanie żywności. Weki i mrożonki już nam nie wystarczają, pojawiają się zamrażarki bezszronowe, dzięki którym wyciągnięcie potrawy nie oznacza odkuwania jej od reszty produktów. Coraz bardziej powszechne stają się również konserwacja ultradźwiękowa i ciśnieniowa, a także metoda próżniowa. Ta ostatnia zapowiada się szczególnie obiecująco, gdyż już dawno przystosowano ją do użytku domowego.

W lodówce wszystko musi mieć swoje miejsce
Źródło zdjęć: © iStock.com

Poniżej przedstawiamy mocne i słabe strony używania konserwacji próżniowej. Dowiesz się również ile kosztują popularne pakowarki próżniowe, jak je wykorzystywać oraz jakich dodatkowych komponentów potrzebujesz, jeżeli zdecydujesz się na przechowywanie żywności w ten sposób.

Zostaw to, co najważniejsze
Jak każdy doskonale wie, metoda próżniowego pakowania polega na pozbawienia potrawy lub składników powietrza, które jest wysysane na zewnątrz specjalną pompką. System ten jest banalnie prosty w obsłudze i w przeciwieństwie do innych zaawansowanych technik powszechnie dostępny. Metoda ta do niedawna kojarzyła się raczej z ubraniami, a żywność przechowywaną w ten sposób można było znaleźć jedynie w sklepach. Tymczasem teraz urządzenia dostosowane do potrzeb domowych można kupić za stosunkowo niewielkie pieniądze. Zajmuje mniej miejsca niż przeciętny robot kuchenny i możesz z niego korzystać bez końca, pod warunkiem, że masz odpowiednie komponenty.

Tradycyjne sposoby przechowywania żywności mogą pozostawiać wiele do życzenia
© 123RF.COM

Najczęściej są to specjalne woreczki przeznaczone do przechowywania potraw w całości. Cały proces polega wtedy na włożeniu składników do torebki, przytknięciu jednego jej końca do specjalnej listwy i włączeniu urządzenia. Pakowarka odessie całe powietrze i zamknie woreczek, a ty możesz włożyć potrawę do lodówki lub zamrażarki. Pamiętaj, że do tego celu powinnaś używać tylko torebeczek, które są przeznaczone do pakowarek, w innym przypadku nie ma gwarancji, że opakowanie będzie wytrzymałe. Część urządzeń obsługuje również plastikowe pojemniki próżniowe. Wystarczy podłączyć je do wieczka i wcisnąć jeden przycisk.

Bakteria nie znosi próżni
Próżniowa pakowarka sprawia, że przechowywane tą metodą potrawy zachowują swoją świeżość nawet do pięciu razy dłużej. Brak dostępu powietrza zapobiega rozwojowi bakterii, bariera chroni również potrawę przed wysychaniem. Próżniowe pakowanie żywności to doskonały sposób na to, by pozbyć się z diety produktów z dużą ilością konserwantów. Możesz wybierać naturalne składniki bez strachu, że zepsują się po upływie jednego lub dwóch dni. Szczelnie zapakowane przetrwają o wiele dłużej. W dodatku próżniowa metoda nie ingeruje w strukturę przechowywanej żywności. To oznacza, że zarówno smak jak i naturalne wartości odżywcze pozostaną niezmienione.

Próżniowe opakowania to koniec przykrego zapachu w lodówce
© Fotolia | Photographee.eu

Pasuje do twoich potrzeb
Po czym poznać, że urządzenie, które kupiliśmy spełnia swoją funkcję? Przede wszystkim po odessaniu powietrza folia powinna gładko przylegać do potrawy. Wysokie podciśnienie to dobre warunki przechowywania, dlatego warto, by sprzęt robił to jak najlepiej. Zwróć również uwagę na długość listwy zgrzewającej. W zależności od twoich potrzeb możesz wybrać urządzenie o mniejszych lub większych gabarytach. Zwykle do użytku domowego najbardziej odpowiednie są te o szerokości nieprzekraczającej 40 cm. Na potrzeby restauracji, firmy cateringowej czy prywatnego sklepu, możesz pokusić się o większą pakowarkę i woreczki.

Każdego miesiąca wyrzucasz całe kilogramy żywności, która nie nadaje się już do spożycia. Przeprowadź mały rachunek sumienia i pomyśl, kiedy ostatnio musiałaś wyrzucić kawałek szynki lub sera, bo stracił swoją świeżość. Nawet bardziej zaawansowane urządzenie zwróci się szybko, jeśli tylko będziesz odpowiedzialnie podchodzić zarówno do zakupów, jak i do przechowywania jedzenia.

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory