Lodówka wypchana po brzegi pojemnikami? Z pakowarką próżniową zyskasz nie tylko miejsce

Z biegiem czasu pojawia się coraz więcej skuteczniejszych sposobów na przechowywanie żywności. Weki i mrożonki już nam nie wystarczają, pojawiają się zamrażarki bezszronowe, dzięki którym wyciągnięcie potrawy nie oznacza odkuwania jej od reszty produktów. Coraz bardziej powszechne stają się również konserwacja ultradźwiękowa i ciśnieniowa, a także metoda próżniowa. Ta ostatnia zapowiada się szczególnie obiecująco, gdyż już dawno przystosowano ją do użytku domowego.

W lodówce wszystko musi mieć swoje miejsce
Źródło zdjęć: © iStock.com

Poniżej przedstawiamy mocne i słabe strony używania konserwacji próżniowej. Dowiesz się również ile kosztują popularne pakowarki próżniowe, jak je wykorzystywać oraz jakich dodatkowych komponentów potrzebujesz, jeżeli zdecydujesz się na przechowywanie żywności w ten sposób.

Zostaw to, co najważniejsze
Jak każdy doskonale wie, metoda próżniowego pakowania polega na pozbawienia potrawy lub składników powietrza, które jest wysysane na zewnątrz specjalną pompką. System ten jest banalnie prosty w obsłudze i w przeciwieństwie do innych zaawansowanych technik powszechnie dostępny. Metoda ta do niedawna kojarzyła się raczej z ubraniami, a żywność przechowywaną w ten sposób można było znaleźć jedynie w sklepach. Tymczasem teraz urządzenia dostosowane do potrzeb domowych można kupić za stosunkowo niewielkie pieniądze. Zajmuje mniej miejsca niż przeciętny robot kuchenny i możesz z niego korzystać bez końca, pod warunkiem, że masz odpowiednie komponenty.

Tradycyjne sposoby przechowywania żywności mogą pozostawiać wiele do życzenia
© 123RF.COM

Najczęściej są to specjalne woreczki przeznaczone do przechowywania potraw w całości. Cały proces polega wtedy na włożeniu składników do torebki, przytknięciu jednego jej końca do specjalnej listwy i włączeniu urządzenia. Pakowarka odessie całe powietrze i zamknie woreczek, a ty możesz włożyć potrawę do lodówki lub zamrażarki. Pamiętaj, że do tego celu powinnaś używać tylko torebeczek, które są przeznaczone do pakowarek, w innym przypadku nie ma gwarancji, że opakowanie będzie wytrzymałe. Część urządzeń obsługuje również plastikowe pojemniki próżniowe. Wystarczy podłączyć je do wieczka i wcisnąć jeden przycisk.

Bakteria nie znosi próżni
Próżniowa pakowarka sprawia, że przechowywane tą metodą potrawy zachowują swoją świeżość nawet do pięciu razy dłużej. Brak dostępu powietrza zapobiega rozwojowi bakterii, bariera chroni również potrawę przed wysychaniem. Próżniowe pakowanie żywności to doskonały sposób na to, by pozbyć się z diety produktów z dużą ilością konserwantów. Możesz wybierać naturalne składniki bez strachu, że zepsują się po upływie jednego lub dwóch dni. Szczelnie zapakowane przetrwają o wiele dłużej. W dodatku próżniowa metoda nie ingeruje w strukturę przechowywanej żywności. To oznacza, że zarówno smak jak i naturalne wartości odżywcze pozostaną niezmienione.

Próżniowe opakowania to koniec przykrego zapachu w lodówce
© Fotolia | Photographee.eu

Pasuje do twoich potrzeb
Po czym poznać, że urządzenie, które kupiliśmy spełnia swoją funkcję? Przede wszystkim po odessaniu powietrza folia powinna gładko przylegać do potrawy. Wysokie podciśnienie to dobre warunki przechowywania, dlatego warto, by sprzęt robił to jak najlepiej. Zwróć również uwagę na długość listwy zgrzewającej. W zależności od twoich potrzeb możesz wybrać urządzenie o mniejszych lub większych gabarytach. Zwykle do użytku domowego najbardziej odpowiednie są te o szerokości nieprzekraczającej 40 cm. Na potrzeby restauracji, firmy cateringowej czy prywatnego sklepu, możesz pokusić się o większą pakowarkę i woreczki.

Każdego miesiąca wyrzucasz całe kilogramy żywności, która nie nadaje się już do spożycia. Przeprowadź mały rachunek sumienia i pomyśl, kiedy ostatnio musiałaś wyrzucić kawałek szynki lub sera, bo stracił swoją świeżość. Nawet bardziej zaawansowane urządzenie zwróci się szybko, jeśli tylko będziesz odpowiedzialnie podchodzić zarówno do zakupów, jak i do przechowywania jedzenia.

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów