Lodowe tiramisu

Obraz

Składniki

  • 1 płaska łyżka cukru
    • 150 ml espresso
    • 1 łyżka ciemnego rumu
    • biszkopty "Lady fingers"
    • kakao do oprószenia
    • 1 litr lodów waniliowe

Przepis

Rozpuścić cukier w espresso, rozmieszać z rumem i wystudzić. Mieszaninę wylać na płaski talerzyk i zanurzać w niej biszkopty z obu stron. Zazwyczaj wystarczy kilka sekund, ale czasem więcej, jeśli biszkopt będzie twardszy.

Przepis

Biszkopty przekładamy do miski ze ścianami prostopadłymi do dna. Im średnica miski będzie większa, tym cieńsza będzie warstwa lodowa.

Przepis

Lody wyjmujemy z zamrażarki, zostawiamy na ok. 5 minut i przekładamy do miski, w której miksujemy je przez ok. 2 minuty. Masa lodowa powinna być miękka, jednak pomimo to nie rozpuszczać się. Wylewamy ją na warstwę nasączonych biszkoptów.

Przepis

Wyrównujemy powierzchnię masy i wsadzamy całość do zamrażarki, na co najmniej 2 godziny. Przed podaniem możemy porcje oprószyć ciemnym kakao.

Przepis

Powyższy przepis przedstawia lodową wersję popularnego deseru tiramisu. Zamiast mascarpone wystarczy wykorzystać lody waniliowe. Należy też włożyć deser do zamrażarki, zamiast lodówki. Danie możemy podawać zarówno jako odkrojone kawałki lub formować tradycyjne, lodowe gałki za pomocą łyżki do lodów. Trzeba pamiętać, żeby wyciągnąć lody na ok. 5 minut przed podaniem, aby przed formowaniem gałek zdążyły zmięknąć.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl
Wybrane dla Ciebie
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Seniorzy powinni jeść garść dziennie. Wzmacnia kości i stawy, pomaga obniżyć cholesterol
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ta kawa jest lepsza od pumpkin spice latte. Pomoże ci pozbyć się oponki
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej