WAŻNE
TERAZ

Śmierć w szpitalu psychiatrycznym. Wstrząsające szczegóły

Letnia impreza z kuchnią na świeżym powietrzu. Co zrobić, by było smacznie?

Lato w pełni, a więc chcemy możliwie jak najwięcej czasu spędzać na świeżym powietrzu. Najczęściej, jeśli oczywiście mamy taką możliwość, przesiadujemy na tarasie albo w ogrodzie. Najistotniejsze jest, by przebywać w miłym towarzystwie, ale nie bez znaczenia jest też strona kulinarna wypoczynku. Dlatego zachęcam was do "wyniesienia kuchni" na zewnątrz. Jak tego dokonać i co zrobić, by było smacznie?

Ewa WachowiczOdpowiednie meble i sprzęty ogrodowe naprawdę zdają egzamin
Źródło zdjęć: © Archiwum prywatne
Ewa Wachowicz

Odpowiednia aranżacja przestrzeni i urządzenia do przygotowania posiłków

Jeśli chodzi o imprezy ogrodowe, to zawsze staram się być do nich przygotowana wszechstronnie. Niezależnie od tego, czy to spotkanie rodzinne, ze znajomymi czy też romantyczny wieczór we dwoje – organizacja to podstawa. Odpowiednie meble ogrodowe naprawdę zdają egzamin. Oczywiście nie muszą to być drogie i masywne konstrukcje czy kanapy, czasami wystarczy przejrzeć ogłoszenia internetowe i nabyć potrzebne obiekty w atrakcyjnych cenach. Nie możemy też zapomnieć o urządzeniach, które posłużą nam do przygotowania posiłków. W swojej "kolekcji" mam kilka, których używam w różnych sytuacjach.

Posiadam grill opalany drewnem, dostosowany także do brykietu i węgla drzewnego. Moje urządzenie posiada też opcję wędzenia. Jeśli mam czas na jego rozpalenie i chcę posmaku dymnego w potrawie, to właśnie jego używam! Perfekcyjnie nadaje się ono do przygotowania wędzonych ryb. O tym trzeba pomyśleć jednak wcześniej i zakupione ryby marynować w solance przez kilka godzin, a najlepiej całą noc. Jeśli ktoś chce skorzystać z mojego patentu, to proponuję takie proporcje solanki: 60 gramów soli na jeden litr wody, a do tego: 3 ząbki czosnku, 3 liście laurowe i kilka ziaren pieprzu.

Jak wybrać dobrą kiełbasę na grilla?

Grill gazowy – szybko i smacznie!

Grill gazowy – to opcja dla tych, którzy chcą szybko przygotować smaczne danie. Rozpala się błyskawicznie, a na efekt końcowy też nie musimy długo czekać. Zaletą takiego urządzenia jest też jego mobilność. Można go przenieść na taras, czy też na balkon i tam wykonywać wszystkie czynności kulinarne. Grilla gazowego zdarza mi się rozpalać nawet, gdy na zewnątrz jest zimno, a ja chcę przygotować rybę. Robienie jej na świeżym powietrzu, a nie w kuchni, sprawi, że w domu nie będzie pachnieć nieprzyjemnie.

Na tym urządzeniu najczęściej grilluje drób oraz wieprzowinę. Mięso, żeby było soczyste, najlepiej wcześniej zamarynować. Można wykorzystać różne sposoby, ale ja podzielę się z wami uniwersalna marynatą, która sprawdzi się w obu przypadkach.

Ewa Wachowicz
© Archiwum prywatne

Składniki:

  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 8 łyżek oliwy
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka miodu

Wystarczy pokrojone kawałki drobiu czy wieprzowiny umieścić na kilka godzin w takiej marynacie, a potem ugrillować.

Najczęściej mięso z rusztu podaję z zieleniną, to znaczy: kroję warzywa takie jak sałata, pomidory, ogórki lub po prostu to, co mam i zalewam domowym dresingiem. Na przykład poniższym sosem winegret.

Składniki:

  • 1 ząbek - czosnku
  • 1 łyżeczka - soli
  • 1 łyżka - musztardy
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka - brązowego cukru
  • szczypta bazylii
  • szczypta tymianku
  • 8 łyżek - oliwy

Kuchnia ogrodowa - "full pakiet" dla tych, którzy uwielbiają kulinaria

Obszerna kuchnia ogrodowa to mój najnowszy nabytek. Pozwala ona na przygotowanie nie tylko potraw z rusztu, ale też całych dań obiadowych, łącznie z zupą. Jeśli decyduję się ja jej uruchomienie, to najczęściej zapraszam wszystkich domowników do wspólnego gotowania. Zwłaszcza tych najmłodszych. Może to być bowiem przyjemny i edukacyjny element wspólnie spędzonego czasu.

Przyjęcie w ogrodzie
© Archiwum prywatne

Pamiętajcie, że jemy oczami – warto kulinarnie fantazjować z formą i połączeniami smakowymi

Jak impreza ogrodowa, to nie tylko potrawy z grilla! Wcześniej podaję przystawki, które umilają czas oczekiwania na danie główne. Proponuję nieco pofantazjować kulinarnie i pochylić się nad nietypowymi połączeniami smakowymi, jak i formą podania. Wszak jemy oczami! Proponuję na przykład podanie sałatki w mini słoiczkach (wykorzystajcie te szklane, które na pewno macie w domu po zjedzonych jogurtach ) albo kieliszkach do wina. Ja, jakiś czas temu w spiżarni, znalazłam stare i niemodne, którym dałam nowe życie.

Co do połączeń smakowych, to zachęcam do nieregularnego krojenia serów (oscypka, bunca, sera koziego) i połączenia ich z zielonymi lub czarnymi oliwkami. Bardzo dobrze sprawdzają się też plastry ryb wędzonych na zimno (pstrąg, łosoś) z kaparami.

Przekąski
© Archiwum prywatne

Deser - zwieńczenie uczty kulinarnej

Opowiedziałam już o daniach mięsnych i rybnych, ale nie byłabym sobą, gdybym nie wspomniała o deserze! W letnim sezonie polecam lekkie desery, takie jak na przykład sezonowe owoce podane z bitą śmietaną oraz startą czekoladą. Doskonale prezentują się i smakują również bezy z kremem i owocami.

W tym czasie sprawdzą się też sorbety i lody. Nie musicie ich kupować, wystarczy, że wcześniej zamrozicie ulubione owoce i zmiksujecie, a następnie zaserwujecie z np. bitą śmietaną lub uprażonymi wcześniej orzechami. Jakimi? Tutaj pozostawiam wam dowolność w zależności od preferencji smakowych. Wystarczy orzechy, przykładowo laskowe, wstawić do rozgrzanego piekarnika i uprażyć, a następnie obrać ze skórki i posiekać na kawałki. Można też inaczej: roztopić na patelni cukier trzcinowy i następnie wrzucić do powstałego karmelu orzeszki ziemne lub nerkowca i obtoczyć dokładnie. Wyłożyć na papier do pieczenia i wystudzić. Tak przygotowane posypki są smacznym dodatkiem do domowych lodów.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟