Trwa ładowanie...

Lemon curd – tajemnice słynnego kremu

Jest gęsty i aromatyczny, ma piękny żółty kolor oraz orzeźwiający, cytrusowy smak. Lemon curd to słodka klasyka angielskiej kuchni, łatwa do przygotowania i bardzo uniwersalna – kremem można posmarować tosta czy naleśnika, przełożyć ciasto albo podać go jako deser, np. z bitą śmietaną i bezą.

Lemon curd Lemon curd Źródło: Adobe Stock
d4detro
d4detro

Od ponad 200 lat, o godzinie 17 mieszkańcy Wysp Brytyjskich zwalniają tempo życia, by usiąść przy filiżance herbaty i talerzyku z rozmaitymi przysmakami. Jednym z popularnych elementów klasycznego angielskiego podwieczorku, zwanego po prostu "five o’clock" są scones, czyli kruche bułeczki jadane z masłem, marmoladą albo aromatycznym, cytrusowym kremem zwanym lemon curd.

Ten specjał nie ma zbyt długiej historii. Upowszechnił się dopiero w XIX wieku, gdy Brytyjczycy zaczęli odkrywać uroki popołudniowej herbatki. Przygotowywano go w małych ilościach, gdyż nie nadawał się do długiego przechowywania, jak np. marmolada. Krem chętnie jadano nie tylko na podwieczorek, ale również na śniadanie, był wykorzystywany do smarowania tostów, kanapek czy biszkoptów.

Do dziś cieszy się ogromną popularnością nie tylko na Wyspach Brytyjskich, lecz także w innych krajach anglosaskich, zwłaszcza w Stanach Zjednoczonych. Nic dziwnego, jest bardzo łatwy do przygotowania i wymaga użycia niewielu składników, zaś efekt końcowy zwykle okazuje się spektakularny.

Świetny pomysł na deser. Przepyszna tarta z rabarbarem

Poza tym lemon curd można wykorzystać na wiele sposobów, np. do nadziewania przeróżnych wypieków, rogalików czy babeczek. Brytyjczycy i Amerykanie zajadają się lemon meringue pie, czyli tartą wypełnioną cytrynowym kremem i przykrytą bezą. Pyszny deser przygotujemy z lemon curd wymieszanego z bitą śmietaną i pokruszoną bezą, a następnie porządnie schłodzonego.

d4detro

Aromatyczny krem będzie też pysznym smarowidłem, zarówno na gorącym toście, jaki i gofrze czy naleśniku. Sprawdzi się nawet na waflu ryżowym.

Cytryny do kontroli

Na niepowtarzalny smak lemon curd wpływa przede wszystkim wysoka zawartość soku i skórki z cytryny. Dlatego planując przygotowanie kremu należy zadbać o zdobycie dobrej jakości owoców, najlepiej posiadających certyfikat żywności ekologicznej, co daje pewność, że nie zawierają pozostałości pestycydów, sztucznych konserwantów oraz innych chemicznych dodatków, szkodliwych dla zdrowia, a w dodatku fatalnie wpływających na smak produktu.

Tradycyjna receptura lemon curd zawiera także cukier, masło oraz jajka, które oczywiście powinny być bardzo świeże, co sprawdzimy zanurzając je w szklance z zimną wodą. Gdy jajko natychmiast opadnie poziomo na dno, może być spożywane bez obaw.

Lemon curd – jak to zrobić?

Do przyrządzenia klasycznego lemon curd potrzebujemy 125 g soku z cytryn (około pół szklanki), skórki startej z jednej cytryny, 2 jajek, 2 żółtek, 100 g masła oraz 150 g drobnego cukru.

d4detro

Rozpoczynamy od roztopienia masła i dodania do niego skórki cytrynowej. W osobnym naczyniu ubijamy mikserem jajka, żółtka i cukier. Gdy powstanie jednolita masa, dodajemy ją do rozpuszczonego masła. Dolewamy sok z cytryny (wcześniej należy go przecedzić przez sitko). Gotujemy na średnim ogniu przez kilka minut, cały czas mieszając, aż krem stanie się dość gęsty. Przekładamy go do słoiczków, zamykamy i ustawiamy wieczkiem do dołu. Lemon curd przechowujemy w lodówce, jednak nie dłużej niż dwa tygodnie.

Jeśli krem ma stać się nadzieniem do ciasta, możemy przygotować go z mniejszej ilości masła lub całkowicie bez jego dodatku. Do zagęszczenia używa się wtedy mąki albo skrobi, np. kukurydzianej. Lemon curd będzie wówczas mniej tłusty

Warto też przetestować inne wersje specjału. Na przykład bez jajek. Z trzech cytryn wyciskamy sok, odcedzamy na sitku, po czym łączymy ze skrobią kukurydzianą (20 g). Po dokładnym wymieszaniu dodajemy drobny cukier (80 g), skórkę startą z cytryny oraz włoski likier limoncello (2 łyżki). Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając, aż do uzyskania optymalnej gęstości kremu.

d4detro

Miłośnicy eksperymentów mogą zastąpić cytryny innymi owocami, ciekawym pomysłem jest np. lemon curd z pomarańczy.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d4detro
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4detro
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj