Trwa ładowanie...
d3t7axm
21-06-2021 12:00

Lekka sałatka z grillowanymi szparagami. Doskonała na upały

Przepis

Kiedy z nieba leje się żar raczej nie mamy siły i chęci na przygotowywaniem skomplikowanych dań. W gorące dni najlepiej sprawdzają się lekkie i szybkie do przygotowania potrawy takie jak chłodniki czy sałatki. Na letni obiad proponujemy sałatkę z grillowanymi szparagami. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

d3t7axm
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Okazja:
Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 1/2 pęczka białych szparagów,
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów,
  • pęczek dymki,
  • garść mieszanki dowolnych liści i ziół: rukwi wodnej, bazylii, estragonu, melisy, musztardowca, mięty, szpinaku, rzymskiej sałaty
  • 1 czubata łyżka prażonych utłuczonych orzechów laskowych,
  • kilka truskawek,
  • 1 łyżka ciemnego cukru,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru,
  • 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu,
  • sól wędzona
Przepis
  • Szparagi białe umyć, odłamać końce, obrać (najlepiej obieraczką do miękkich warzyw). Jeżeli są grube przekroić wzdłuż na pół. Pokroić na kawałki długości około 5–6 cm.
  • Szparagi zielone umyć, odłamać końce i pokroić na kawałki długości około 5 – 6 cm.
  • Dymkę oczyścić i przekroić wzdłuż na pół.
  • Warzywa włożyć do miski, oprószyć cukrem i polać 2 łyżkami oleju.
  • Dokładnie wymieszać. Liście i zioła umyć, osuszyć.
  • Zrobić sos - ocet jabłkowy wymieszać z syropem z czarnego bzu i olejem.
  • Na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej ułożyć białe szparagi i dymkę. Grillować z obu stron na rumiano.
  • Przełożyć do miski. Wrzucić na grilla zielone szparagi.
  • Gotowe zielone szparagi przełożyć do pozostałych warzyw i polać sosem. Wymieszać. Do szparagów dodać liście sałat i ziół.
  • Dodać orzechy lub pestki słonecznika i udekorować połówkami truskawek. Posypać wędzoną solą.
  • Do sałatki można dodać bób, grillowany oscypek, wędzone tofu.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Lekka sałatka z grillowanymi szparagami. Doskonała na upały
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
d3t7axm
Więcej tematów
d3t7axm

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj