Lekka sałatka z grillowanymi szparagami. Doskonała na upały
Kiedy z nieba leje się żar raczej nie mamy siły i chęci na przygotowywaniem skomplikowanych dań. W gorące dni najlepiej sprawdzają się lekkie i szybkie do przygotowania potrawy takie jak chłodniki czy sałatki. Na letni obiad proponujemy sałatkę z grillowanymi szparagami. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1/2 pęczka białych szparagów,
- 1/2 pęczka zielonych szparagów,
- pęczek dymki,
- garść mieszanki dowolnych liści i ziół: rukwi wodnej, bazylii, estragonu, melisy, musztardowca, mięty, szpinaku, rzymskiej sałaty
- 1 czubata łyżka prażonych utłuczonych orzechów laskowych,
- kilka truskawek,
- 1 łyżka ciemnego cukru,
- 6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
- 3 łyżki octu jabłkowego,
- 1/4 łyżeczki startego imbiru,
- 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu,
- sól wędzona
- Szparagi białe umyć, odłamać końce, obrać (najlepiej obieraczką do miękkich warzyw). Jeżeli są grube przekroić wzdłuż na pół. Pokroić na kawałki długości około 5–6 cm.
- Szparagi zielone umyć, odłamać końce i pokroić na kawałki długości około 5 – 6 cm.
- Dymkę oczyścić i przekroić wzdłuż na pół.
- Warzywa włożyć do miski, oprószyć cukrem i polać 2 łyżkami oleju.
- Dokładnie wymieszać. Liście i zioła umyć, osuszyć.
- Zrobić sos - ocet jabłkowy wymieszać z syropem z czarnego bzu i olejem.
- Na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej ułożyć białe szparagi i dymkę. Grillować z obu stron na rumiano.
- Przełożyć do miski. Wrzucić na grilla zielone szparagi.
- Gotowe zielone szparagi przełożyć do pozostałych warzyw i polać sosem. Wymieszać. Do szparagów dodać liście sałat i ziół.
- Dodać orzechy lub pestki słonecznika i udekorować połówkami truskawek. Posypać wędzoną solą.
- Do sałatki można dodać bób, grillowany oscypek, wędzone tofu.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze