Lekka sałatka z grillowanymi szparagami. Doskonała na upały

Kiedy z nieba leje się żar raczej nie mamy siły i chęci na przygotowywaniem skomplikowanych dań. W gorące dni najlepiej sprawdzają się lekkie i szybkie do przygotowania potrawy takie jak chłodniki czy sałatki. Na letni obiad proponujemy sałatkę z grillowanymi szparagami. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

Lekka sałatka z grillowanymi szparagami. Doskonała na upałyLekka sałatka z grillowanymi szparagami. Doskonała na upały
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 1/2 pęczka białych szparagów,
  • 1/2 pęczka zielonych szparagów,
  • pęczek dymki,
  • garść mieszanki dowolnych liści i ziół: rukwi wodnej, bazylii, estragonu, melisy, musztardowca, mięty, szpinaku, rzymskiej sałaty
  • 1 czubata łyżka prażonych utłuczonych orzechów laskowych,
  • kilka truskawek,
  • 1 łyżka ciemnego cukru,
  • 6 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno,
  • 3 łyżki octu jabłkowego,
  • 1/4 łyżeczki startego imbiru,
  • 2 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu,
  • sól wędzona

Przepis

  • Szparagi białe umyć, odłamać końce, obrać (najlepiej obieraczką do miękkich warzyw). Jeżeli są grube przekroić wzdłuż na pół. Pokroić na kawałki długości około 5–6 cm.
  • Szparagi zielone umyć, odłamać końce i pokroić na kawałki długości około 5 – 6 cm.
  • Dymkę oczyścić i przekroić wzdłuż na pół.
  • Warzywa włożyć do miski, oprószyć cukrem i polać 2 łyżkami oleju.
  • Dokładnie wymieszać. Liście i zioła umyć, osuszyć.
  • Zrobić sos - ocet jabłkowy wymieszać z syropem z czarnego bzu i olejem.
  • Na rozgrzanym ruszcie lub patelni grillowej ułożyć białe szparagi i dymkę. Grillować z obu stron na rumiano.
  • Przełożyć do miski. Wrzucić na grilla zielone szparagi.
  • Gotowe zielone szparagi przełożyć do pozostałych warzyw i polać sosem. Wymieszać. Do szparagów dodać liście sałat i ziół.
  • Dodać orzechy lub pestki słonecznika i udekorować połówkami truskawek. Posypać wędzoną solą.
  • Do sałatki można dodać bób, grillowany oscypek, wędzone tofu.
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości