Lasagne z młodą kapustą i kurczakiem. Wioseny obiad
Lasagne, czyli klasyk włoskiej kuchni w zupełnie nowym wydaniu. W roli głównej pyszna młoda kapusta i pierś z kurczaka. Przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila" na dziejesiewp.pl.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Makarony
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
1. Mięso kroimy w kostkę, doprawiamy przyprawą gyros oraz solą i smażymy na rozgrzanym oleju.
2. Na drugiej patelni smażymy na rozgrzanym oleju obraną i drobno pokrojoną cebulę.
3. Do cebuli dodajemy pokrojoną drobno kapustę, doprawiamy solą, pieprzem oraz octem.
4. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy 4 płaty makaronu lasagne.
5. Smarujemy 2 łyżkami ketchupu i układamy połowę mięsa.
6. Mięso przykrywamy 4 plasterkami sera żółtego i ponownie układamy płaty makaronu.
7. Na makaron wykładamy kapustę i ponownie makaron, smarujemy 2 łyżkami ketchupu.
8. Ostatnią warstwą jest pozostała połowa mięsa oraz pokrojone warzywa (pomidory w plasterki, a papryka w paseczki).
9. Wierzch posypujemy startym żółtym serem.
10. Zapiekamy w piekarniku przez 30 minut w 180 st. C.