- Czas przygotowania: 60-90 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia orientalna
 - Kategoria przepisów: Przekąski
 - Sposób przygotowania: Pieczenie
 - Główne składniki :
 
Składniki
- ciasto:
 - 1 szkl i 2 łyżki mąki
 - łyżka oliwy
 - pół łyżeczki cukru
 - łyżeczka soli
 - ok pół szklanki letniej wody
 - nadzienie:
 - 200 g jagnięciny lub wołowiny
 - duża cebula
 - 2 ząbki czosnku
 - 1 łyżka przecieru pomidorowego
 - kawałek papryczki chilli
 - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
 - 1 pomidor
 - pęczek natki pietruszki
 - sól
 - pieprz
 
Przepis
Mąkę wysypać na stół, w środku zrobić dołek. Wsypać sól, cukier, dodać oliwę. Stopniowo dodawać
też wodę. Zagnieść ciasto; musi być trochę luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby należy dodać trochę więcej wody bądź też podsypać więcej mąki. Z ciasta uformować kulę, zawinąć i odstawić na około 30 minut.do mielonego mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz papryczkę chilli. Pomidora sparzyć; obrać ze skóry, pokroić w kostkę i również dodać do mięsa. Wszystkie składniki wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku. Dodać suszoną paprykę i przecier pomidorowy. Nadzienie wyrobić na gładko z dodatkiem dwóch łyżek zimnej wody.Ciasto oprószyć mąką, podzielić na 4 kule, i rozwałkować na posypanym mąką blacie. Nadzienie rozłożyć równomiernie cienką warstwą na placku ciasta. Piec w nagrzanym do 200st piekarniku
przez od 15-30 minut, w zależności od grubości ciasta i ilości farszu. Podawać posypane natką pietruszki i skropione sokiem z cytryny