Lahmacun
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- ciasto:
- 1 szkl i 2 łyżki mąki
- łyżka oliwy
- pół łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- ok pół szklanki letniej wody
- nadzienie:
- 200 g jagnięciny lub wołowiny
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
- kawałek papryczki chilli
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 pomidor
- pęczek natki pietruszki
- sól
- pieprz
Mąkę wysypać na stół, w środku zrobić dołek. Wsypać sól, cukier, dodać oliwę. Stopniowo dodawać
też wodę. Zagnieść ciasto; musi być trochę luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby należy dodać trochę więcej wody bądź też podsypać więcej mąki. Z ciasta uformować kulę, zawinąć i odstawić na około 30 minut.do mielonego mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz papryczkę chilli. Pomidora sparzyć; obrać ze skóry, pokroić w kostkę i również dodać do mięsa. Wszystkie składniki wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku. Dodać suszoną paprykę i przecier pomidorowy. Nadzienie wyrobić na gładko z dodatkiem dwóch łyżek zimnej wody.Ciasto oprószyć mąką, podzielić na 4 kule, i rozwałkować na posypanym mąką blacie. Nadzienie rozłożyć równomiernie cienką warstwą na placku ciasta. Piec w nagrzanym do 200st piekarniku
przez od 15-30 minut, w zależności od grubości ciasta i ilości farszu. Podawać posypane natką pietruszki i skropione sokiem z cytryny
Przepis dodał użytkownik Izaa
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze