Trwa ładowanie...
d21fn19
05-02-2016 22:11

Lahmacun

Przepis
4.0
(1 głos)
Oceń:
d21fn19
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

3-4

Składniki
  • ciasto:
  • 1 szkl i 2 łyżki mąki
  • łyżka oliwy
  • pół łyżeczki cukru
  • łyżeczka soli
  • ok pół szklanki letniej wody
  • nadzienie:
  • 200 g jagnięciny lub wołowiny
  • duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • kawałek papryczki chilli
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 pomidor
  • pęczek natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
Przepis

Mąkę wysypać na stół, w środku zrobić dołek. Wsypać sól, cukier, dodać oliwę. Stopniowo dodawać
też wodę. Zagnieść ciasto; musi być trochę luźniejsze niż na pierogi. W razie potrzeby należy dodać trochę więcej wody bądź też podsypać więcej mąki. Z ciasta uformować kulę, zawinąć i odstawić na około 30 minut.do mielonego mięsa dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, drobno posiekaną cebulę, natkę pietruszki oraz papryczkę chilli. Pomidora sparzyć; obrać ze skóry, pokroić w kostkę i również dodać do mięsa. Wszystkie składniki wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku. Dodać suszoną paprykę i przecier pomidorowy. Nadzienie wyrobić na gładko z dodatkiem dwóch łyżek zimnej wody.Ciasto oprószyć mąką, podzielić na 4 kule, i rozwałkować na posypanym mąką blacie. Nadzienie rozłożyć równomiernie cienką warstwą na placku ciasta. Piec w nagrzanym do 200st piekarniku
przez od 15-30 minut, w zależności od grubości ciasta i ilości farszu. Podawać posypane natką pietruszki i skropione sokiem z cytryny

Przepis dodał użytkownik Izaa

Lahmacun
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d21fn19
d21fn19
d21fn19
d21fn19
Więcej tematów
d21fn19