Kwas litewski według przepisu z 1910 roku

Napój prosto z "Przepisów tradycyjnych". Zaskocz nim najbliższych!

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Przyjemnie gazowany i niezbyt słodko kwas litewski niegdyś był bardzo popularnym napojem - zwłaszcza we wschodnich regionach Polski. Dziś można kupić butelki tego płynu w sklepach, ale producenci dodają do niego barwniki i konserwanty, które nijak mają się do domowej receptury. Na blogu "Przepisy tradycyjne" możemy znaleźć prosty przepis na kwas litewski. Smakuje wybornie, więc warto poekserymentować we własnej kuchni.

Co więcej, regularne spożywanie kwasu chlebowego jest nieocenione dla zdrowia. Napój ten podnosi odporność organizmu i wspomaga trawienie. Zawiera wiele cennych mikroelementów, witamin i aminokwasów. Polecany jest jako środek regenerujący dla osób pracujących fizycznie i sportowców.

Składniki:
4 l wody
pół kg chleba razowego
250 g cukru
7 g drożdży
kilka rodzynek i kilka plasterków cytryny

Przygotowanie:

Chleb kroję na kawałki i suszę w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni C. Można też wyłożyć chleb i odczekać, aż sam uschnie, ważne tylko, żeby był w małych kawałkach. Wysuszony chleb zalewam wrzątkiem i czekam, aż wszystko ostygnie do letniej temperatury. Rozrabiam świeże drożdże w odrobinie letniej wody (ok. 50 ml) i dodaję zaczyn do chleba z wodą. Czekam 12 godzin. Przecedzam powstały płyn: oddzielam ciecz od kawałków namoczonego chleba. Dodaję do cieczy cukier. Prawie gotowy kwas rozlewam do mniejszych butelek (najlepiej szklanych) i do każdej dodaję plasterek cytryny i kilka rodzynek. Po 24 godzinach kwas jest gotowy. Można go schłodzić w lodówce i spożywać.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥