Trwa ładowanie...

Kwas litewski według przepisu z 1910 roku

Napój prosto z "Przepisów tradycyjnych". Zaskocz nim najbliższych!

Kwas litewski według przepisu z 1910 rokuŹródło: www.przepisytradycyjne.pl
d2nv8lp
d2nv8lp

Przyjemnie gazowany i niezbyt słodko kwas litewski niegdyś był bardzo popularnym napojem - zwłaszcza we wschodnich regionach Polski. Dziś można kupić butelki tego płynu w sklepach, ale producenci dodają do niego barwniki i konserwanty, które nijak mają się do domowej receptury. Na blogu "Przepisy tradycyjne" możemy znaleźć prosty przepis na kwas litewski. Smakuje wybornie, więc warto poekserymentować we własnej kuchni.

Co więcej, regularne spożywanie kwasu chlebowego jest nieocenione dla zdrowia. Napój ten podnosi odporność organizmu i wspomaga trawienie. Zawiera wiele cennych mikroelementów, witamin i aminokwasów. Polecany jest jako środek regenerujący dla osób pracujących fizycznie i sportowców.

Składniki:
4 l wody
pół kg chleba razowego
250 g cukru
7 g drożdży
kilka rodzynek i kilka plasterków cytryny

Przygotowanie:

Chleb kroję na kawałki i suszę w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni C. Można też wyłożyć chleb i odczekać, aż sam uschnie, ważne tylko, żeby był w małych kawałkach. Wysuszony chleb zalewam wrzątkiem i czekam, aż wszystko ostygnie do letniej temperatury. Rozrabiam świeże drożdże w odrobinie letniej wody (ok. 50 ml) i dodaję zaczyn do chleba z wodą. Czekam 12 godzin. Przecedzam powstały płyn: oddzielam ciecz od kawałków namoczonego chleba. Dodaję do cieczy cukier. Prawie gotowy kwas rozlewam do mniejszych butelek (najlepiej szklanych) i do każdej dodaję plasterek cytryny i kilka rodzynek. Po 24 godzinach kwas jest gotowy. Można go schłodzić w lodówce i spożywać.

d2nv8lp
d2nv8lp
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2nv8lp
Więcej tematów