Kwas litewski według przepisu z 1910 roku

Napój prosto z "Przepisów tradycyjnych". Zaskocz nim najbliższych!

Obraz
Źródło zdjęć: © www.przepisytradycyjne.pl

Przyjemnie gazowany i niezbyt słodko kwas litewski niegdyś był bardzo popularnym napojem - zwłaszcza we wschodnich regionach Polski. Dziś można kupić butelki tego płynu w sklepach, ale producenci dodają do niego barwniki i konserwanty, które nijak mają się do domowej receptury. Na blogu "Przepisy tradycyjne" możemy znaleźć prosty przepis na kwas litewski. Smakuje wybornie, więc warto poekserymentować we własnej kuchni.

Co więcej, regularne spożywanie kwasu chlebowego jest nieocenione dla zdrowia. Napój ten podnosi odporność organizmu i wspomaga trawienie. Zawiera wiele cennych mikroelementów, witamin i aminokwasów. Polecany jest jako środek regenerujący dla osób pracujących fizycznie i sportowców.

Składniki:
4 l wody
pół kg chleba razowego
250 g cukru
7 g drożdży
kilka rodzynek i kilka plasterków cytryny

Przygotowanie:

Chleb kroję na kawałki i suszę w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni C. Można też wyłożyć chleb i odczekać, aż sam uschnie, ważne tylko, żeby był w małych kawałkach. Wysuszony chleb zalewam wrzątkiem i czekam, aż wszystko ostygnie do letniej temperatury. Rozrabiam świeże drożdże w odrobinie letniej wody (ok. 50 ml) i dodaję zaczyn do chleba z wodą. Czekam 12 godzin. Przecedzam powstały płyn: oddzielam ciecz od kawałków namoczonego chleba. Dodaję do cieczy cukier. Prawie gotowy kwas rozlewam do mniejszych butelek (najlepiej szklanych) i do każdej dodaję plasterek cytryny i kilka rodzynek. Po 24 godzinach kwas jest gotowy. Można go schłodzić w lodówce i spożywać.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟