Kurczak pieczony na ryżu. Smakowite danie bez kombinowania
Pyszne smaki, proste przygotowanie. Składniki najpierw podsmażamy, później pieczemy w naczyniu żaroodpornym. Sycąca propozycja na rodzinny obiad. Sprawdzony przepis z bloga "Ostoja Lasu".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- ryż brązowy i czerwony
- fasolka szparagowa zielona
- groszek zielony
- mini marchewki
- bulion drobiowy/warzywny
- podudzia z kurczaka
- czosnek niedźwiedzi
- czosnek granulowany
- papryka słodka
- aromatyzowany czosnkiem i chili olej słonecznikowy
Ryż przepłukać pod bieżącą wodą, aż będzie ona klarowna. Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie posolić, doprawić i polać olejem. Całość wymieszać, aby przyprawy równomiernie się rozłożyły. Przełożyć do miski, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na min. 30 minut.
Ryż ułożyć na dnie szklanego żaroodpornego naczynia. Następnie dodać warzywa (w sezonie zimowym mrożone). Kurczaka podsmażyć na suchej patelni, ponieważ marynował się w oleju, aż do momentu przypieczenia z każdej strony. Mięso ułożyć na ryżu i warzywach. Piekarnik nastawić na 200 stopni, w trybie góra-dół. Do naczynia wlać bulion, tak by znajdował się tuż pod kurczakiem i zapewnił możliwość ugotowania pozostałym składnikom. Piec przez około 40 min, po czym zdjąć pokrywę i przypiec jeszcze kurczaka przez ok. 10-15 minut.
Zobacz także: domowy syrop z pigwy przeciw infekcjom
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze