Trwa ładowanie...
d10espp
15-03-2018 21:15

Kurczak pieczony na ryżu. Smakowite danie bez kombinowania

Przepis

Pyszne smaki, proste przygotowanie. Składniki najpierw podsmażamy, później pieczemy w naczyniu żaroodpornym. Sycąca propozycja na rodzinny obiad. Sprawdzony przepis z bloga "Ostoja Lasu".

d10espp
4.1
(11 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

OStoja Lasu
Źródło: OStoja Lasu
Składniki
  • ryż brązowy i czerwony
  • fasolka szparagowa zielona
  • groszek zielony
  • mini marchewki
  • bulion drobiowy/warzywny
  • podudzia z kurczaka
  • czosnek niedźwiedzi
  • czosnek granulowany
  • papryka słodka
  • aromatyzowany czosnkiem i chili olej słonecznikowy
Przepis

Ryż przepłukać pod bieżącą wodą, aż będzie ona klarowna. Kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Następnie posolić, doprawić i polać olejem. Całość wymieszać, aby przyprawy równomiernie się rozłożyły. Przełożyć do miski, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na min. 30 minut.

Ryż ułożyć na dnie szklanego żaroodpornego naczynia. Następnie dodać warzywa (w sezonie zimowym mrożone). Kurczaka podsmażyć na suchej patelni, ponieważ marynował się w oleju, aż do momentu przypieczenia z każdej strony. Mięso ułożyć na ryżu i warzywach. Piekarnik nastawić na 200 stopni, w trybie góra-dół. Do naczynia wlać bulion, tak by znajdował się tuż pod kurczakiem i zapewnił możliwość ugotowania pozostałym składnikom. Piec przez około 40 min, po czym zdjąć pokrywę i przypiec jeszcze kurczaka przez ok. 10-15 minut.
Zobacz także: domowy syrop z pigwy przeciw infekcjom

Kurczak pieczony na ryżu. Smakowite danie bez kombinowania
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

18
5

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d10espp
d10espp
d10espp
d10espp
Więcej tematów
d10espp