Kumys – jakie ma właściwości i zastosowanie?

Kumys jest napojem niskoalkoholowym (1-3 proc.) wytwarzanym pierwotnie na bazie kobylego mleka. Aktualnie do jego przygotowania wykorzystuje się również mleko owcze, wielbłądzie, a nawet krowie. W Europie stosunkowo trudno jest dostać mleko klaczy, dlatego też spożywanie oryginalnego kumysu nie jest bardzo rozpowszechnione. Dlaczego warto go jednak spróbować?

KumysKumys zawiera wszelkie składniki charakterystyczne dla mleka
Źródło zdjęć: © 123RF

Historia kumysu

Nie do końca wiadomo, kiedy zaczęto wytwarzać kumys, ale w XIII wieku jego produkcja była już rozpowszechniona. Napój ten wytwarzały koczownicze ludy Azji Centralnej: Mongołowie, Kirgizi, Tatarzy, Baszkirowie, Kazachowie. Był to świetny sposób na przedłużenie trwałości mleka.

W XIX wieku nastała swoista moda na picie kumysu. Naukowcy donosili, że ma on prozdrowotne działanie, więc zaczął on być wykorzystywany nawet w tzw. zakładach kumysowych, czyli dzisiejszych sanatoriach. Takie ośrodki były otwierane na terenie Ukrainy, Rosji, Polski. Przebywali w nich m.in. Henryk Sienkiewicz, Maria Konopnicka czy też Ignacy Paderewski. Tego rodzaju kuracja obejmowała 6-12 tygodni. Zaczynała się od 2-3 szklanek kumysu dziennie, a kończyła na 6-8 butelkach w ciągu dnia.

Pomimo że kumys uznawany jest za napój alkoholowy, mogą go spożywać muzułmanie, kobiety w ciąży, karmiące, a nawet dzieci. Oczywiście w mniejszych ilościach.

Smacznego: przepis na placuszki dyniowe

Jakie właściwości ma kumys?

Kumys zawiera wszelkie składniki charakterystyczne dla mleka, a dodatkowo te, które powstają w procesie fermentacji. Znajdziemy w nim: witaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C, D oraz E, a także żelazo, jod, miedź i tytan.

W początkach XX wieku kumys służył jako środek wspomagający leczenie gruźlicy i ułatwiający zasypianie. Liczne badania dowiodły, że napój ten łagodzi kaszel i katar, ale też wspiera pracę układu pokarmowego. Jest skuteczny w przypadku biegunki, wymiotów i innych problemów żołądkowych.

Dodatkowo kumys jest doskonałym źródłem żelaza, więc poleca się go anemikom oraz osobom po krwotokach czy też kobietom po porodach. Sprawdza się w profilaktyce chorób serca oraz cukrzycy.

Kumys jest lekkostrawny i niskokaloryczny, a także korzystnie wpływa na metabolizm. Bez obaw mogą go spożywać osoby na diecie odchudzającej. Ponadto napój ten poprawia kondycję skóry i włosów, co sprawia, że używa się go w produkcji kosmetyków pielęgnacyjnych.

Kumys można również stosować jako lek na kaca. Uzupełnia witaminy i składniki mineralne, dlatego też niejednokrotnie dawniej stanowił jedyny pokarm ludów koczowniczych nawet przez dłuższy okres.

Jak zrobić kumys?

Kumys ma kolor mlecznobiały, a czasami wręcz nieco błękitny. Jego konsystencja jest rzadka, a smak kwaskowaty, trochę drożdżowy, a jednocześnie słodkawy. Fermentacja sprawia, że napój jest gazowany.

Kuchnia
© 123RF

Proces jego produkcji trwa od 1 do 3 dni. Im dłużej pozostaje w ciepłym miejscu i fermentuje, tym bardziej staje się gorzki i musujący. Jeśli napój będzie potem przedestylowany, powstanie z niego wódka zwana archi.

Dawniej kumys wytwarzano w workach wykonanych ze skóry koni. Dzisiaj produkuje się go raczej w drewnianych beczkach, a w warunkach domowych wystarczą szklane butelki.

Przepis na kumys domowej roboty

Składniki:

  • 1 l dowolnego mleka,
  • 4 łyżki cukru,
  • 100 ml ciepłej wody,
  • 1 łyżeczka drożdży,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

  1. Mleko należy podgrzać do 30 stopni. Wodę, drożdże i cukier najpierw łączymy ze sobą, a potem do mieszanki dodajemy mleko i dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników.
  2. Następnie solimy i rozlewamy do butelek tak, by zostało ok. 1/5 wolnej przestrzeni. Potem trzeba energicznie potrząsnąć każdą dobrze zakręconą butelką.
  3. Tak przygotowany napój odstawiamy na 10 godzin w ciepłe miejsce – najlepiej ok. 21 stopni, przekręcając butelki do góry dnem. W tym czasie należy kilkakrotnie potrząsać butelkami, aby śmietana mieszała się z mlekiem.
  4. Po 24 godzinach butelki można ostrożnie otwierać.
  5. Kumys jest gotowy do picia. Należy go przechowywać w lodówce.

W produkcji kumysu drożdże można zastąpić połową szklanki maślanki. Zmieni ona smak napoju.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯