Japońska dieta wodna. Jak w praktyce ją stosować i czy warto
Słowo "dieta" kojarzy się z wyrzeczeniami i żmudnym wysiłkiem, tymczasem zasady japońskiej diety wodnej z powodzeniem każdy z nas może wcielić w życie – bez większego wysiłku. Jak to zrobić i czy warto?
Japońska dieta wodna – jakich efektów można się spodziewać?
Japończycy słyną nie tylko z długowieczności – podziwiamy ich za gibkość ciała, a także piękną skórę w odcieniu alabastru. Czy kosztuje ich to wiele wyrzeczeń, czy ma to związek z dietą, stylem i filozofią życia?
Trudno powiedzieć, ale na pewno japońska dieta wodna ma w tym swój udział. Nie tylko sprawia, że organizm jest nawodniony, a skóra nawilżona od wewnątrz, ale przede wszystkim oczyszcza układ pokarmowy od toksyn, usprawnia jego pracę i eliminuje powstawanie złogów. Szczególnie powinna zainteresować tych, którzy borykają się z zaparciami i innymi problemami trawiennymi oraz nadwagą.
Do tego stosowanie się do zasad japońskiej diety wodnej sprzyja wchłanianiu składników odżywczych z pożywienia i zapobiega przejadaniu się.
A na czym polega japońska dieta wodna? Oto jej zasady.
Zasady japońskiej diety wodnej
- Od razu po przebudzeniu się – jeszcze przed poranną toaletą – należy wypić 160 ml wody w temperaturze pokojowej i odczekać 45 minut przed spożyciem pierwszego posiłku
- w ciągu dnia należy wypić szklankę wody na 20 minut przed każdym posiłkiem
- nie należy popijać posiłku ani pić wody w jego trakcie
- po posiłku należy wstrzymać się przez 2 godziny przed spożywaniem czegokolwiek czy wypijaniem jakichkolwiek płynów
- 30 minut przed snem należy wypić ostatnią szklankę wody
- wszystkie płyny w swoim jadłospisie należy zastąpić wodą – dotyczy to zarówno słodzonych napojów, soków, jak i kawy oraz herbaty
Picie wody wpływa na lepszą koncentrację
Zobacz także: