Kulinarny poradnik podróżnika. Jak uniknąć problemów żołądkowych

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Proste zasady

Obraz
© Shutterstock.com

Wakacyjne podróże to przyjemność, która czasem może zamienić się w prawdziwy koszmar. Wszystko za sprawą problemów żołądkowych. Dotykają one nas często nie tylko w egzotycznych krajach, a to z bardzo prozaicznej przyczyny: flora bakteryjna w cieplejszych krajach jest inna od naszej. Dlatego też musimy bardzo uważać na to, co i gdzie jemy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Woda

Obraz
© Shutterstock.com | Son Studio

Aby uniknąć problemów żołądkowych, musimy przede wszystkim zwracać uwagę na wodę, którą pijemy. W większości krajów egzotycznych, ale także na południu Europy to, co leci z kranów może nam nie służyć. Dlatego musimy pić wodę butelkowaną. Dobrze jest także taką wodę używać do mycia zębów. Oczywiście w żadnym wypadku nie powinniśmy pić wody z jezior czy rzek, nawet jeśli wydają się nam one bardzo czyste. Woda często dodawana jest również do soków owocowych – tak rozcieńczonych lepiej nie kupować. Uważajmy także na napoje z lodem, który robiony jest z wody z kranu. W niskiej temperaturze bakterie nie giną i mogą nam sprawić kłopot.

/ 6Owoce i warzywa

Obraz
© 123RF

Stragany uginające się pod stosami orientalnych owoców i warzyw kuszą, ale również na nie powinniśmy uważać. Zasadą podstawową jest to, że owoce myjemy wodą z butelki i obieramy. Uważajmy na te owoce, których obrać się nie da, muszą one po prostu być dokładnie umyte, najlepiej przegotowaną wodą. Pokrojone i porcjowane owoce ze straganów także mogą być siedliskiem szkodliwych dla nas mikroorganizmów. Lepiej ich więc unikać.

/ 6Owoce morza

Obraz
© 123RF

Świeże owoce morza to prawdziwy przysmak. Niestety, nie zawsze te, które są sprzedawane, takie są. Zbyt długo przechowywane małże, krewetki czy ryby mogą bardzo zaszkodzić. Znajdujące się na nich bakterie, mnożą się bardzo szybko, powodują psucie się mięsa i wywołują bardzo silne zatrucia. Dlatego też najlepiej unikać owoców morza na straganach. Warto ich próbować jedynie na stoiskach w portach rybackich, gdzie mamy pewność, że są świeże. Najlepiej także wybierać owoce morza samodzielnie, sprawdzając ich stan. Świeże owoce morza mają bardzo delikatny zapach morskiej wody. Po tym można bez trudu je rozpoznać.

/ 6Jedzenie na ulicy

Obraz
© 123RF

Kiedy patrzymy na uliczne stragany z jedzeniem, wydaje się, że lepiące się od tłuszczu kuchenki gazowe czy garnki to wylęgarnia zarazków. Często jednak nie ma to nic wspólnego z prawdą. Zwracajmy uwagę na to, czy na takich straganie jest wielu klientów. Jeśli tak jest – mamy pewność, że jedzenie będzie dobre i zdrowe. Na ulicy potrawy przygotowuje się ze świeżych składników, na bieżąco, więc nie ma podstaw do obaw o zdrowie. Obróbka termiczna zabija większość bakterii, dlatego też jedzmy dania smażone w woku czy na głębokim tłuszczu. Nic nam nie powinno się stać.

/ 6A jeśli się zatrujemy...

Obraz
© 123RF

Mimo ostrożności, może się zdarzyć, że jednak się zatrujemy albo zwyczajnie, że mikroflora z jedzenia, inna niż ta do której przywykł nasz układ pokarmowy, zwyczajnie wywołała w żołądku sensacje. W podróż zawsze warto zabrać ze sobą podstawowe lekarstwa na problemy żołądkowe. Przyda się także herbata, zwłaszcza miętowa. W przypadku zatrucia należy pamiętać o piciu dużej ilości wody, by zapobiec odwodnieniu. Pomocne będą napoje izotoniczne, które wyrównają straty minerałów. Gdy jednak zatrucie jest poważne – w ciągu kilku dni dolegliwości nie zmniejszają się, a wręcz nasilają – konieczne jest skontaktowanie się z lekarzem.

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości