Kulinarny poradnik podróżnika. Jak uniknąć problemów żołądkowych

Obraz
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

/ 6Proste zasady

Obraz
© Shutterstock.com

Wakacyjne podróże to przyjemność, która czasem może zamienić się w prawdziwy koszmar. Wszystko za sprawą problemów żołądkowych. Dotykają one nas często nie tylko w egzotycznych krajach, a to z bardzo prozaicznej przyczyny: flora bakteryjna w cieplejszych krajach jest inna od naszej. Dlatego też musimy bardzo uważać na to, co i gdzie jemy.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 6Woda

Obraz
© Shutterstock.com | Son Studio

Aby uniknąć problemów żołądkowych, musimy przede wszystkim zwracać uwagę na wodę, którą pijemy. W większości krajów egzotycznych, ale także na południu Europy to, co leci z kranów może nam nie służyć. Dlatego musimy pić wodę butelkowaną. Dobrze jest także taką wodę używać do mycia zębów. Oczywiście w żadnym wypadku nie powinniśmy pić wody z jezior czy rzek, nawet jeśli wydają się nam one bardzo czyste. Woda często dodawana jest również do soków owocowych – tak rozcieńczonych lepiej nie kupować. Uważajmy także na napoje z lodem, który robiony jest z wody z kranu. W niskiej temperaturze bakterie nie giną i mogą nam sprawić kłopot.

/ 6Owoce i warzywa

Obraz
© 123RF

Stragany uginające się pod stosami orientalnych owoców i warzyw kuszą, ale również na nie powinniśmy uważać. Zasadą podstawową jest to, że owoce myjemy wodą z butelki i obieramy. Uważajmy na te owoce, których obrać się nie da, muszą one po prostu być dokładnie umyte, najlepiej przegotowaną wodą. Pokrojone i porcjowane owoce ze straganów także mogą być siedliskiem szkodliwych dla nas mikroorganizmów. Lepiej ich więc unikać.

/ 6Owoce morza

Obraz
© 123RF

Świeże owoce morza to prawdziwy przysmak. Niestety, nie zawsze te, które są sprzedawane, takie są. Zbyt długo przechowywane małże, krewetki czy ryby mogą bardzo zaszkodzić. Znajdujące się na nich bakterie, mnożą się bardzo szybko, powodują psucie się mięsa i wywołują bardzo silne zatrucia. Dlatego też najlepiej unikać owoców morza na straganach. Warto ich próbować jedynie na stoiskach w portach rybackich, gdzie mamy pewność, że są świeże. Najlepiej także wybierać owoce morza samodzielnie, sprawdzając ich stan. Świeże owoce morza mają bardzo delikatny zapach morskiej wody. Po tym można bez trudu je rozpoznać.

/ 6Jedzenie na ulicy

Obraz
© 123RF

Kiedy patrzymy na uliczne stragany z jedzeniem, wydaje się, że lepiące się od tłuszczu kuchenki gazowe czy garnki to wylęgarnia zarazków. Często jednak nie ma to nic wspólnego z prawdą. Zwracajmy uwagę na to, czy na takich straganie jest wielu klientów. Jeśli tak jest – mamy pewność, że jedzenie będzie dobre i zdrowe. Na ulicy potrawy przygotowuje się ze świeżych składników, na bieżąco, więc nie ma podstaw do obaw o zdrowie. Obróbka termiczna zabija większość bakterii, dlatego też jedzmy dania smażone w woku czy na głębokim tłuszczu. Nic nam nie powinno się stać.

/ 6A jeśli się zatrujemy...

Obraz
© 123RF

Mimo ostrożności, może się zdarzyć, że jednak się zatrujemy albo zwyczajnie, że mikroflora z jedzenia, inna niż ta do której przywykł nasz układ pokarmowy, zwyczajnie wywołała w żołądku sensacje. W podróż zawsze warto zabrać ze sobą podstawowe lekarstwa na problemy żołądkowe. Przyda się także herbata, zwłaszcza miętowa. W przypadku zatrucia należy pamiętać o piciu dużej ilości wody, by zapobiec odwodnieniu. Pomocne będą napoje izotoniczne, które wyrównają straty minerałów. Gdy jednak zatrucie jest poważne – w ciągu kilku dni dolegliwości nie zmniejszają się, a wręcz nasilają – konieczne jest skontaktowanie się z lekarzem.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw