Kulinarna podróż w czasie. Prodiż i jego godny następca

Soczysta rolada, pieczeń czy nawet ciasta i chleb – te wszystkie smaki kojarzymy głównie z prodiżem. Niepozorny, elektryczny garnek uznawany jest przez wielu za relikt przeszłości, wciąż jednak można go spotkać w wielu domach. Obecnie dużo większą popularnością cieszy się inne urządzenie, w którym również przygotujesz mnóstwo smacznych potraw.

prodiżGodny następca prodiża w atrakcyjnej cenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nic dziwnego, że potrawy przygotowywane w prodiżu wzbudzają sentyment i wciąż cieszą się dużym uznaniem. Sposób pieczenia znacząco różni się od potraw przygotowywanych w klasycznym piekarniku, a to wpływa na niepowtarzalny smak potraw. Warto odkurzyć swój stary prodiż, a jeżeli go nie masz, zaopatrzyć się w nowszą alternatywę. Rodzina z chęcią powróci do starych smaków.

Prodiż w nowej odsłonie

Metalowe naczynie z pokrywką i zamontowaną w środku grzałką nie zajmuje zbyt wiele miejsca, doskonale więc sprawdzi się w kawalerkach, w których brakuje pełnowymiarowej kuchni. Nowoczesne prodiże na pierwszy rzut oka wyglądają bardzo podobnie, co ich starsze odpowiedniki, jednak różnią się od nich pod kilkoma względami. W starszych modelach grzałka montowana była wyłącznie w dolnej części urządzenia, obecnie można spotkać prodiże, w których umieszczono ją również pod pokrywką, dzięki czemu możliwe jest równomierne podgrzewanie potraw ze wszystkich stron.

Praktyczny, kwadratowy kształt misy oraz powłoka teflonowa ułatwiają czyszczenie i wyciąganie gotowej potrawy, a szklane okienko pozwala na śledzenie postępu przygotowywania posiłku na bieżąco. Dania przygotowywane w prodiżu nie tracą smaku, a przygotowanie ich jest nawet 80 proc. wydajniejsze niż w klasycznym piekarniku.

Godny następca prodiża

Alternatywą dla osób, które potrzebują większej przestrzeni do pieczenia będzie natomiast kombiwar. Urządzenie w postaci szklanej misy i pokrywy z lampą halogenową sprawdzi się podczas smażenia, pieczenia, gotowania, grillowania, rozmrażania czy duszenia. Dzięki specjalnej nakładce można go równie dobrze wykorzystać do gotowania na parze. Nawet najprostszy kombiwar wyposażono w timer i regulator temperatury, a bardziej zaawansowane modele mają również programator pozwalający na dopasowanie parametrów do tego, co planujesz przygotować.

Kombiwary oferują znacznie większą pojemność niż prodiże, misa pomieści od 9 do 12 litrów. Jeżeli to dla ciebie za mało, zdecyduj się na model ze specjalnym kołnierzem, który zwiększa pojemność nawet do 25 litrów. Niewielki rozmiar może być wadą, ale z drugiej strony urządzenie znacznie szybciej się nagrzewa, a dzięki temu przygotowywanie posiłków trwa o wiele krócej. Dobry kombiwar to idealna opcja dla całej rodziny, a mnogość dostępnych opcji czyni z niego jeden z najbardziej uniwersalnych sprzętów do gotowania.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość