Kulinarna podróż w czasie. Prodiż i jego godny następca

Soczysta rolada, pieczeń czy nawet ciasta i chleb – te wszystkie smaki kojarzymy głównie z prodiżem. Niepozorny, elektryczny garnek uznawany jest przez wielu za relikt przeszłości, wciąż jednak można go spotkać w wielu domach. Obecnie dużo większą popularnością cieszy się inne urządzenie, w którym również przygotujesz mnóstwo smacznych potraw.

prodiżGodny następca prodiża w atrakcyjnej cenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nic dziwnego, że potrawy przygotowywane w prodiżu wzbudzają sentyment i wciąż cieszą się dużym uznaniem. Sposób pieczenia znacząco różni się od potraw przygotowywanych w klasycznym piekarniku, a to wpływa na niepowtarzalny smak potraw. Warto odkurzyć swój stary prodiż, a jeżeli go nie masz, zaopatrzyć się w nowszą alternatywę. Rodzina z chęcią powróci do starych smaków.

Prodiż w nowej odsłonie

Metalowe naczynie z pokrywką i zamontowaną w środku grzałką nie zajmuje zbyt wiele miejsca, doskonale więc sprawdzi się w kawalerkach, w których brakuje pełnowymiarowej kuchni. Nowoczesne prodiże na pierwszy rzut oka wyglądają bardzo podobnie, co ich starsze odpowiedniki, jednak różnią się od nich pod kilkoma względami. W starszych modelach grzałka montowana była wyłącznie w dolnej części urządzenia, obecnie można spotkać prodiże, w których umieszczono ją również pod pokrywką, dzięki czemu możliwe jest równomierne podgrzewanie potraw ze wszystkich stron.

Praktyczny, kwadratowy kształt misy oraz powłoka teflonowa ułatwiają czyszczenie i wyciąganie gotowej potrawy, a szklane okienko pozwala na śledzenie postępu przygotowywania posiłku na bieżąco. Dania przygotowywane w prodiżu nie tracą smaku, a przygotowanie ich jest nawet 80 proc. wydajniejsze niż w klasycznym piekarniku.

Godny następca prodiża

Alternatywą dla osób, które potrzebują większej przestrzeni do pieczenia będzie natomiast kombiwar. Urządzenie w postaci szklanej misy i pokrywy z lampą halogenową sprawdzi się podczas smażenia, pieczenia, gotowania, grillowania, rozmrażania czy duszenia. Dzięki specjalnej nakładce można go równie dobrze wykorzystać do gotowania na parze. Nawet najprostszy kombiwar wyposażono w timer i regulator temperatury, a bardziej zaawansowane modele mają również programator pozwalający na dopasowanie parametrów do tego, co planujesz przygotować.

Kombiwary oferują znacznie większą pojemność niż prodiże, misa pomieści od 9 do 12 litrów. Jeżeli to dla ciebie za mało, zdecyduj się na model ze specjalnym kołnierzem, który zwiększa pojemność nawet do 25 litrów. Niewielki rozmiar może być wadą, ale z drugiej strony urządzenie znacznie szybciej się nagrzewa, a dzięki temu przygotowywanie posiłków trwa o wiele krócej. Dobry kombiwar to idealna opcja dla całej rodziny, a mnogość dostępnych opcji czyni z niego jeden z najbardziej uniwersalnych sprzętów do gotowania.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce