Kulinarna podróż w czasie. Prodiż i jego godny następca

Soczysta rolada, pieczeń czy nawet ciasta i chleb – te wszystkie smaki kojarzymy głównie z prodiżem. Niepozorny, elektryczny garnek uznawany jest przez wielu za relikt przeszłości, wciąż jednak można go spotkać w wielu domach. Obecnie dużo większą popularnością cieszy się inne urządzenie, w którym również przygotujesz mnóstwo smacznych potraw.

prodiżGodny następca prodiża w atrakcyjnej cenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nic dziwnego, że potrawy przygotowywane w prodiżu wzbudzają sentyment i wciąż cieszą się dużym uznaniem. Sposób pieczenia znacząco różni się od potraw przygotowywanych w klasycznym piekarniku, a to wpływa na niepowtarzalny smak potraw. Warto odkurzyć swój stary prodiż, a jeżeli go nie masz, zaopatrzyć się w nowszą alternatywę. Rodzina z chęcią powróci do starych smaków.

Prodiż w nowej odsłonie

Metalowe naczynie z pokrywką i zamontowaną w środku grzałką nie zajmuje zbyt wiele miejsca, doskonale więc sprawdzi się w kawalerkach, w których brakuje pełnowymiarowej kuchni. Nowoczesne prodiże na pierwszy rzut oka wyglądają bardzo podobnie, co ich starsze odpowiedniki, jednak różnią się od nich pod kilkoma względami. W starszych modelach grzałka montowana była wyłącznie w dolnej części urządzenia, obecnie można spotkać prodiże, w których umieszczono ją również pod pokrywką, dzięki czemu możliwe jest równomierne podgrzewanie potraw ze wszystkich stron.

Praktyczny, kwadratowy kształt misy oraz powłoka teflonowa ułatwiają czyszczenie i wyciąganie gotowej potrawy, a szklane okienko pozwala na śledzenie postępu przygotowywania posiłku na bieżąco. Dania przygotowywane w prodiżu nie tracą smaku, a przygotowanie ich jest nawet 80 proc. wydajniejsze niż w klasycznym piekarniku.

Godny następca prodiża

Alternatywą dla osób, które potrzebują większej przestrzeni do pieczenia będzie natomiast kombiwar. Urządzenie w postaci szklanej misy i pokrywy z lampą halogenową sprawdzi się podczas smażenia, pieczenia, gotowania, grillowania, rozmrażania czy duszenia. Dzięki specjalnej nakładce można go równie dobrze wykorzystać do gotowania na parze. Nawet najprostszy kombiwar wyposażono w timer i regulator temperatury, a bardziej zaawansowane modele mają również programator pozwalający na dopasowanie parametrów do tego, co planujesz przygotować.

Kombiwary oferują znacznie większą pojemność niż prodiże, misa pomieści od 9 do 12 litrów. Jeżeli to dla ciebie za mało, zdecyduj się na model ze specjalnym kołnierzem, który zwiększa pojemność nawet do 25 litrów. Niewielki rozmiar może być wadą, ale z drugiej strony urządzenie znacznie szybciej się nagrzewa, a dzięki temu przygotowywanie posiłków trwa o wiele krócej. Dobry kombiwar to idealna opcja dla całej rodziny, a mnogość dostępnych opcji czyni z niego jeden z najbardziej uniwersalnych sprzętów do gotowania.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów