Kulinarna podróż w czasie. Prodiż i jego godny następca

Soczysta rolada, pieczeń czy nawet ciasta i chleb – te wszystkie smaki kojarzymy głównie z prodiżem. Niepozorny, elektryczny garnek uznawany jest przez wielu za relikt przeszłości, wciąż jednak można go spotkać w wielu domach. Obecnie dużo większą popularnością cieszy się inne urządzenie, w którym również przygotujesz mnóstwo smacznych potraw.

prodiżGodny następca prodiża w atrakcyjnej cenie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Nic dziwnego, że potrawy przygotowywane w prodiżu wzbudzają sentyment i wciąż cieszą się dużym uznaniem. Sposób pieczenia znacząco różni się od potraw przygotowywanych w klasycznym piekarniku, a to wpływa na niepowtarzalny smak potraw. Warto odkurzyć swój stary prodiż, a jeżeli go nie masz, zaopatrzyć się w nowszą alternatywę. Rodzina z chęcią powróci do starych smaków.

Prodiż w nowej odsłonie

Metalowe naczynie z pokrywką i zamontowaną w środku grzałką nie zajmuje zbyt wiele miejsca, doskonale więc sprawdzi się w kawalerkach, w których brakuje pełnowymiarowej kuchni. Nowoczesne prodiże na pierwszy rzut oka wyglądają bardzo podobnie, co ich starsze odpowiedniki, jednak różnią się od nich pod kilkoma względami. W starszych modelach grzałka montowana była wyłącznie w dolnej części urządzenia, obecnie można spotkać prodiże, w których umieszczono ją również pod pokrywką, dzięki czemu możliwe jest równomierne podgrzewanie potraw ze wszystkich stron.

Praktyczny, kwadratowy kształt misy oraz powłoka teflonowa ułatwiają czyszczenie i wyciąganie gotowej potrawy, a szklane okienko pozwala na śledzenie postępu przygotowywania posiłku na bieżąco. Dania przygotowywane w prodiżu nie tracą smaku, a przygotowanie ich jest nawet 80 proc. wydajniejsze niż w klasycznym piekarniku.

Godny następca prodiża

Alternatywą dla osób, które potrzebują większej przestrzeni do pieczenia będzie natomiast kombiwar. Urządzenie w postaci szklanej misy i pokrywy z lampą halogenową sprawdzi się podczas smażenia, pieczenia, gotowania, grillowania, rozmrażania czy duszenia. Dzięki specjalnej nakładce można go równie dobrze wykorzystać do gotowania na parze. Nawet najprostszy kombiwar wyposażono w timer i regulator temperatury, a bardziej zaawansowane modele mają również programator pozwalający na dopasowanie parametrów do tego, co planujesz przygotować.

Kombiwary oferują znacznie większą pojemność niż prodiże, misa pomieści od 9 do 12 litrów. Jeżeli to dla ciebie za mało, zdecyduj się na model ze specjalnym kołnierzem, który zwiększa pojemność nawet do 25 litrów. Niewielki rozmiar może być wadą, ale z drugiej strony urządzenie znacznie szybciej się nagrzewa, a dzięki temu przygotowywanie posiłków trwa o wiele krócej. Dobry kombiwar to idealna opcja dla całej rodziny, a mnogość dostępnych opcji czyni z niego jeden z najbardziej uniwersalnych sprzętów do gotowania.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości