Kuchnie regionalna Pomorza
Pomorska kuchnia kojarzy nam się głównie z rybami – w końcu region leży nad Bałtykiem, a w okolicy znajduje się mnóstwo pełnych ryb jezior. Pomorze to także lasy, więc nie dziwi fakt, że pochodzi stąd mnóstwo potraw z grzybów czy owoców leśnych. Oto, co warto zjeść będąc na Pomorzu i na Kaszubach.
W dawnych czasach na Pomorzu jadano to co wyhodowano, zebrano z pól i lasów, czy złowiono w jeziorach, rzekach i na morzu. Dlatego była i jest to kuchnia bardzo prosta. W codziennym menu królowały przeważnie ryby morskie lub słodkowodne, które sporządzano w prosty sposób. Na pełnym morzu poławiano dorsza. Przy nabrzeżach łowiono leszcza, płocie, okonie oraz flądry i śledzie. Wśród XIX wiecznych potraw nadmorskich osad popularne były też wędzone węgorze, łososie, marynowane śledzie, a nawet mewie jaja. Najpopularniejszym daniem były jednak flądry gotowane w jednym garnku razem z kartoflami.
Kuchnia pomorska jest różnorodna, bo ten region jest dość zróżnicowany. Co innego je się tradycyjnie na Kociewiu, co innego na Kaszubach. Zupą charakterystyczną dla Kaszub jest zupa z brukwi, gotowana najczęściej na gęsinie, a najlepiej na skrzydłach gęsi. Brukiew jest dość twarda, dlatego gotuje się tę zupę długo. Z kolei na Kociewiu tradycyjnie jadano parzybrodę, czyli kapuśniak z białej kapusty oraz ubogo okraszony warzywny wywar - gapsi rosół. Znana też jest oparzonka – zupa z rozgotowanych ziemniaków i koziego mleka.
Czernina to kolejna tradycyjna zupa z Pomorza, której podstawowymi składnikami są rosół i krew gęsi. Słodko-kwaśny smak nadają czerninie cukier i ocet (zmieszane z krwią, żeby zapobiec jej skrzepnięciu). Oprócz podstawowych składników smak nadają zupie dodatki: syrop ze śliwek lub gruszek w occie, gotowane w niej świeże lub suszone owoce (gruszki, śliwki, jabłka, rodzynki lub wiśnie), ocet winny lub jabłkowy, miód lub inne składniki. Czerninę podaje się z kluskami.
Zobacz też: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki
Charakterystycznym daniem na Kociewiu jest ślepy śledź, czyli ryba okraszona lekko podgotowaną w occie cebulą pokrojoną w piórka. W wersji bogatszej śledzia marynuje się dodatkowo w kozim mleku. Z kolei śledzie marynowane w occie, z dodatkiem gorczycy, cebuli i ziela angielskiego jedzone są jako przystawka lub samodzielne danie, z gotowanymi ziemniakami.
Ziemniaki zresztą, jako produkt tani, stanowią podstawę pomorskiej kuchni. Ziemniaczane kluski z gotowanych kartofli, czyli golce podaje się ze skwarkami, refkacze, czyli małe kluseczki ziemniaczane z kiszoną kapustą, ale przede wszystkim je się na Pomorzu ziemniaki gotowane w mundurkach, często z dodatkiem śmietany czy kapusty kiszonej.
Mięso kiedyś jedzono na Pomorzu jedynie od święta. Najczęściej na stoły trafiał drób lub kozy. Bardzo popularna jest potrawka z kury, czyli kawałki mięsa z rosołu z ryżem i białym sosem z rodzynkami.
Nie można zapomnieć o potrawach z grzybów, których w pomorskich lasach jest wiele. Tradycyjnie grzyby dusi się z dodatkiem czosnku, cebuli i ziaren jałowca. Najlepsze są kurki, ale borowiki czy koźlarze również doskonale się do takiego przygotowania nadają.
A na deser koniecznie trzeba spróbować ruchanek, czyli racuchów z ciasta drożdżowego. Pierwotnie ruchanki sporządzano z resztek ciasta pozostałego po wypieku chleba, dziś robi się je z mąki i drożdży, podaje na ciepło, z cukrem pudrem i pokrojonym jabłkiem.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl