Kuchnie regionalna Pomorza

Pomorska kuchnia kojarzy nam się głównie z rybami – w końcu region leży nad Bałtykiem, a w okolicy znajduje się mnóstwo pełnych ryb jezior. Pomorze to także lasy, więc nie dziwi fakt, że pochodzi stąd mnóstwo potraw z grzybów czy owoców leśnych. Oto, co warto zjeść będąc na Pomorzu i na Kaszubach.

Kuchnia regionalna Pomorza
Źródło zdjęć: © 123RF
46

W dawnych czasach na Pomorzu jadano to co wyhodowano, zebrano z pól i lasów, czy złowiono w jeziorach, rzekach i na morzu. Dlatego była i jest to kuchnia bardzo prosta. W codziennym menu królowały przeważnie ryby morskie lub słodkowodne, które sporządzano w prosty sposób. Na pełnym morzu poławiano dorsza. Przy nabrzeżach łowiono leszcza, płocie, okonie oraz flądry i śledzie. Wśród XIX wiecznych potraw nadmorskich osad popularne były też wędzone węgorze, łososie, marynowane śledzie, a nawet mewie jaja. Najpopularniejszym daniem były jednak flądry gotowane w jednym garnku razem z kartoflami.

Kuchnia pomorska jest różnorodna, bo ten region jest dość zróżnicowany. Co innego je się tradycyjnie na Kociewiu, co innego na Kaszubach. Zupą charakterystyczną dla Kaszub jest zupa z brukwi, gotowana najczęściej na gęsinie, a najlepiej na skrzydłach gęsi. Brukiew jest dość twarda, dlatego gotuje się tę zupę długo. Z kolei na Kociewiu tradycyjnie jadano parzybrodę, czyli kapuśniak z białej kapusty oraz ubogo okraszony warzywny wywar - gapsi rosół. Znana też jest oparzonka – zupa z rozgotowanych ziemniaków i koziego mleka.

Czernina to kolejna tradycyjna zupa z Pomorza, której podstawowymi składnikami są rosół i krew gęsi. Słodko-kwaśny smak nadają czerninie cukier i ocet (zmieszane z krwią, żeby zapobiec jej skrzepnięciu). Oprócz podstawowych składników smak nadają zupie dodatki: syrop ze śliwek lub gruszek w occie, gotowane w niej świeże lub suszone owoce (gruszki, śliwki, jabłka, rodzynki lub wiśnie), ocet winny lub jabłkowy, miód lub inne składniki. Czerninę podaje się z kluskami.

Zobacz też: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki

Charakterystycznym daniem na Kociewiu jest ślepy śledź, czyli ryba okraszona lekko podgotowaną w occie cebulą pokrojoną w piórka. W wersji bogatszej śledzia marynuje się dodatkowo w kozim mleku. Z kolei śledzie marynowane w occie, z dodatkiem gorczycy, cebuli i ziela angielskiego jedzone są jako przystawka lub samodzielne danie, z gotowanymi ziemniakami.

Ziemniaki zresztą, jako produkt tani, stanowią podstawę pomorskiej kuchni. Ziemniaczane kluski z gotowanych kartofli, czyli golce podaje się ze skwarkami, refkacze, czyli małe kluseczki ziemniaczane z kiszoną kapustą, ale przede wszystkim je się na Pomorzu ziemniaki gotowane w mundurkach, często z dodatkiem śmietany czy kapusty kiszonej.

Mięso kiedyś jedzono na Pomorzu jedynie od święta. Najczęściej na stoły trafiał drób lub kozy. Bardzo popularna jest potrawka z kury, czyli kawałki mięsa z rosołu z ryżem i białym sosem z rodzynkami.

Nie można zapomnieć o potrawach z grzybów, których w pomorskich lasach jest wiele. Tradycyjnie grzyby dusi się z dodatkiem czosnku, cebuli i ziaren jałowca. Najlepsze są kurki, ale borowiki czy koźlarze również doskonale się do takiego przygotowania nadają.

A na deser koniecznie trzeba spróbować ruchanek, czyli racuchów z ciasta drożdżowego. Pierwotnie ruchanki sporządzano z resztek ciasta pozostałego po wypieku chleba, dziś robi się je z mąki i drożdży, podaje na ciepło, z cukrem pudrem i pokrojonym jabłkiem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Polacy jedzą duże ilości. Mało kto zastanawia się, jakie mogą być tego skutki
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Te osoby powinny omijać maliny szerokim łukiem. Skutki mogą być opłakane
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
Weź kawałek i połóż w kuchni. Tak szybko pozbędziesz się muszek owocówek
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
W Chinach i Japonii piją ją na okrągło. Działa jak kojący balsam na jelita i zbija cukier
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Te grzyby zmniejszają ryzyko raka i obniżają ciśnienie. Wielu wciąż nie ma o tym pojęcia
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Wiele osób chętnie je jeżyny. Mało kto zastanawia się, jak faktycznie wpływają na organizm
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Uważaj na "fałszywe poziomki". Rosną przy drogach i na osiedlach, ale są niejadalne
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Dodaj do kawy zamiast mleka. Chroni serce, wspiera mózg, obniża poziom cukru
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Jedz codziennie. Będziesz mieć lepszy nastrój i tyle energii, co elektrownia
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Ma kosmiczną nazwę, ale nie omijaj jej w sklepie. Pomaga zachować młodość na dłużej
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Coraz więcej osób je zamiast cebuli. Oczyszcza organizm z toksyn i działa przeciwnowotworowo
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie
Wlej odrobinę do wody i pij na czczo. Pomoże zbić cholesterol, przyspieszy odchudzanie