Kuchnie regionalna Pomorza

Pomorska kuchnia kojarzy nam się głównie z rybami – w końcu region leży nad Bałtykiem, a w okolicy znajduje się mnóstwo pełnych ryb jezior. Pomorze to także lasy, więc nie dziwi fakt, że pochodzi stąd mnóstwo potraw z grzybów czy owoców leśnych. Oto, co warto zjeść będąc na Pomorzu i na Kaszubach.

Kuchnia regionalna Pomorza
Źródło zdjęć: © 123RF

W dawnych czasach na Pomorzu jadano to co wyhodowano, zebrano z pól i lasów, czy złowiono w jeziorach, rzekach i na morzu. Dlatego była i jest to kuchnia bardzo prosta. W codziennym menu królowały przeważnie ryby morskie lub słodkowodne, które sporządzano w prosty sposób. Na pełnym morzu poławiano dorsza. Przy nabrzeżach łowiono leszcza, płocie, okonie oraz flądry i śledzie. Wśród XIX wiecznych potraw nadmorskich osad popularne były też wędzone węgorze, łososie, marynowane śledzie, a nawet mewie jaja. Najpopularniejszym daniem były jednak flądry gotowane w jednym garnku razem z kartoflami.

Kuchnia pomorska jest różnorodna, bo ten region jest dość zróżnicowany. Co innego je się tradycyjnie na Kociewiu, co innego na Kaszubach. Zupą charakterystyczną dla Kaszub jest zupa z brukwi, gotowana najczęściej na gęsinie, a najlepiej na skrzydłach gęsi. Brukiew jest dość twarda, dlatego gotuje się tę zupę długo. Z kolei na Kociewiu tradycyjnie jadano parzybrodę, czyli kapuśniak z białej kapusty oraz ubogo okraszony warzywny wywar - gapsi rosół. Znana też jest oparzonka – zupa z rozgotowanych ziemniaków i koziego mleka.

Czernina to kolejna tradycyjna zupa z Pomorza, której podstawowymi składnikami są rosół i krew gęsi. Słodko-kwaśny smak nadają czerninie cukier i ocet (zmieszane z krwią, żeby zapobiec jej skrzepnięciu). Oprócz podstawowych składników smak nadają zupie dodatki: syrop ze śliwek lub gruszek w occie, gotowane w niej świeże lub suszone owoce (gruszki, śliwki, jabłka, rodzynki lub wiśnie), ocet winny lub jabłkowy, miód lub inne składniki. Czerninę podaje się z kluskami.

Zobacz też: Wyglądają obrzydliwie, a są pyszne. Dziwne polskie smaki

Charakterystycznym daniem na Kociewiu jest ślepy śledź, czyli ryba okraszona lekko podgotowaną w occie cebulą pokrojoną w piórka. W wersji bogatszej śledzia marynuje się dodatkowo w kozim mleku. Z kolei śledzie marynowane w occie, z dodatkiem gorczycy, cebuli i ziela angielskiego jedzone są jako przystawka lub samodzielne danie, z gotowanymi ziemniakami.

Ziemniaki zresztą, jako produkt tani, stanowią podstawę pomorskiej kuchni. Ziemniaczane kluski z gotowanych kartofli, czyli golce podaje się ze skwarkami, refkacze, czyli małe kluseczki ziemniaczane z kiszoną kapustą, ale przede wszystkim je się na Pomorzu ziemniaki gotowane w mundurkach, często z dodatkiem śmietany czy kapusty kiszonej.

Mięso kiedyś jedzono na Pomorzu jedynie od święta. Najczęściej na stoły trafiał drób lub kozy. Bardzo popularna jest potrawka z kury, czyli kawałki mięsa z rosołu z ryżem i białym sosem z rodzynkami.

Nie można zapomnieć o potrawach z grzybów, których w pomorskich lasach jest wiele. Tradycyjnie grzyby dusi się z dodatkiem czosnku, cebuli i ziaren jałowca. Najlepsze są kurki, ale borowiki czy koźlarze również doskonale się do takiego przygotowania nadają.

A na deser koniecznie trzeba spróbować ruchanek, czyli racuchów z ciasta drożdżowego. Pierwotnie ruchanki sporządzano z resztek ciasta pozostałego po wypieku chleba, dziś robi się je z mąki i drożdży, podaje na ciepło, z cukrem pudrem i pokrojonym jabłkiem.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Nie możesz pić kawy, a potrzebujesz pobudzenia? Te napoje pomogą
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Przegryzam między posiłkami zamiast słodyczy. Trzyma cukier w ryzach, reguluje trawienie
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Smażysz kilka razy na tym samym oleju? Ryzyko jest większe, niż myślisz
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Sklepowe mogą się schować. Te batoniki wspierają koncentrację i otulają jelita
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Jesz kapustę z grzybami? Oto jak wpływa na twój organizm
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
Nie omijaj w sklepie. Większość traktuje jak zapychacz, ale jelita ją uwielbiają
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇