WAŻNE
TERAZ

Fatalne wieści dla reprezentacji Polski. Kontuzja Łukasza Skorupskiego

Kuchnia studencka - 7 dań z parówką w roli głównej

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF

/ 8Smacznie i tanio

Obraz
© 123RF

Parówki nie należą do najbardziej szlachetnych wędlin. Wiele z nich produkowanych jest z pośledniej jakości mięsa, bardzo często także zawiera mnóstwo szkodliwych substancji. Zakłady masarskie coraz częściej jednak stawiają na jakość i dbają o to, by parówki były smaczne i zdrowe. Ta wędlina jest także stosunkowo tania, więc nie dziwi, że często gości ona na stołach osób, które muszą liczyć się z każdym groszem, w tym także studentów. Oto siedem przepisów na potrawy z parówkami w głównej roli.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

/ 8Parówki w cieście francuskim

Obraz
© 123RF

To proste danie, składające się jedynie z kilku składników, możemy przygotować w kilkanaście minut. Wystarczą: płat gotowego ciasta francuskiego, kilka cienkich parówek, musztarda, jajko, ostra papryka, suszony tymianek. Ciasto rozmrażamy i lekko rozwałkowujemy. Kroimy na paski szerokości parówek i smarujemy musztardą, posypujemy przyprawami i układamy parówki. Zawijamy ściśle, odcinamy nadmiar ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Ruloniki kroimy na pół, smarujemy jajkiem i pieczemy 20 minut.

/ 8Parówka zapiekana w boczku

Obraz
© 123RF

Zamiast gotować parówki, możemy je usmażyć. Dzięki temu zyskają dodatkowy smak. Składnikami naszego dania są: kilka parówek, kilka plastrów wędzonego boczku, garść liści szpinaku, biały twarożek do smarowania. Na desce do krojenia rozkładamy dwa plastry boczku, tak, by zachodziły na siebie. Smarujemy je serkiem, rozkładamy liście szpinaku i układamy parówkę. Zawijamy i smażymy na patelni z każdej strony kilka minut, aż boczek zrobi się chrupiący. Podajemy z musztardą lub keczupem.

/ 8Hot dog

Obraz
© 123RF

Niby wszyscy wiemy, jak się robi hot dogi, ale rzadko przygotowujemy je w domu. Szkoda, bo bardzo szybko możemy zrobić pyszne danie. Składniki: podłużna bułka, parówka, kilka liści sałaty, keczup, majonez, kilka oliwek, kawałek ogórka, pomidor, cebula, pieprz. Pomidory, ogórki i cebulę kroimy w plasterki, oliwki na pół. Keczup łączymy z majonezem, doprawiamy pieprzem. Parówki gotujemy, bułki kroimy wzdłuż na pół, i podgrzewamy na suchej patelni. Smarujemy bułkę sosem, układamy sałatę i pozostałe warzywa, dodajemy parówkę, na nią kładziemy drugą warstwę warzyw i gotowe.

/ 8Szaszłyki z parówek

Obraz
© Shutterstock.com

Prosta przekąska na przyjęcie może być także szybką potrawą na śniadanie czy kolację. Potrzebne nam będą: parówki, kilka małych pieczarek, małe marynowane cebulki, boczek wędzony w kawałku, masło, sól i pieprz. Zaczynamy od przygotowania pieczarek. Smażymy je na maśle kilka minut, soląc i posypując pieprzem. Boczek kroimy w kostkę, parówki na kawałki. Na namoczone patyczki bambusowe nabijamy po kolei parówkę, pieczarkę, cebulkę i boczek. Szaszłyki układamy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku i pieczemy kilka minut.

/ 8Spaghetti z parówkami

Obraz
© iStock.com

Włosi pewnie nie wykorzystaliby parówek jako dodatku do makaronu, ale skoro tolerują istnienie pizzy z ananasem, to pewnie i nie będą mieli większych pretensji do naszej propozycji. Składniki: makaron spaghetti, kilka parówek, czosnek, papryczka chili, oliwa z oliwek, śmietana 30 proc., sól, pieprz, kawałek parmezanu. Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekane chili, czosnek i pokrojone na plasterki parówki. Smażymy chwilę, wlewamy śmietanę, doprawiamy pieprzem i gotujemy chwilę. Dorzucamy makaron, wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.

/ 8Naleśniki z parówkami i serem

Obraz
© iStock.com

Wszyscy lubią naleśniki. Zazwyczaj smażymy ich zbyt dużo, więc te, których nie zjemy od razu możemy wykorzystać na przykład do naszego przepisu. Zacznijmy od naleśników. Do miski przesiewamy mąkę, solimy lekko, wbijamy jajko, wlewamy trochę mleka i dopełniając wodą mieszamy, by uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Smażymy naleśniki. Gotowe placki smarujemy musztardą, posypujemy suszonym oregano, układamy plasterki żółtego sera i parówki. Zawijamy i podsmażamy na maśle, aż naleśniki się zrumienią, a parówka podgrzeje.

/ 8Szybki gulasz z parówek

Obraz
© 123RF

Jak prawie każda wędlina, parówki nadają się idealnie do duszenia. Składnikami naszego dania są: parówki, czosnek, cebula, puszka krojonych pomidorów, oliwa z oliwek, majeranek, ostra papryka, sól i pieprz. Czosnek i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Dorzucamy parówki i chwilę smażymy. Do garnka wkładamy pomidory i przyprawy, gotujemy chwilę. Dodajemy podsmażone warzywa i parówki. Dusimy kilkanaście minut. Podajemy z bagietką.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Kontrowersyjny przysmak. Źle przyrządzony może zagrażać zdrowiu
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza