Smacznie i tanio
Parówki nie należą do najbardziej szlachetnych wędlin. Wiele z nich produkowanych jest z pośledniej jakości mięsa, bardzo często także zawiera mnóstwo szkodliwych substancji. Zakłady masarskie coraz częściej jednak stawiają na jakość i dbają o to, by parówki były smaczne i zdrowe. Ta wędlina jest także stosunkowo tania, więc nie dziwi, że często gości ona na stołach osób, które muszą liczyć się z każdym groszem, w tym także studentów. Oto siedem przepisów na potrawy z parówkami w głównej roli.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Parówki w cieście francuskim
To proste danie, składające się jedynie z kilku składników, możemy przygotować w kilkanaście minut. Wystarczą: płat gotowego ciasta francuskiego, kilka cienkich parówek, musztarda, jajko, ostra papryka, suszony tymianek. Ciasto rozmrażamy i lekko rozwałkowujemy. Kroimy na paski szerokości parówek i smarujemy musztardą, posypujemy przyprawami i układamy parówki. Zawijamy ściśle, odcinamy nadmiar ciasta. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C. Ruloniki kroimy na pół, smarujemy jajkiem i pieczemy 20 minut.
Parówka zapiekana w boczku
Zamiast gotować parówki, możemy je usmażyć. Dzięki temu zyskają dodatkowy smak. Składnikami naszego dania są: kilka parówek, kilka plastrów wędzonego boczku, garść liści szpinaku, biały twarożek do smarowania. Na desce do krojenia rozkładamy dwa plastry boczku, tak, by zachodziły na siebie. Smarujemy je serkiem, rozkładamy liście szpinaku i układamy parówkę. Zawijamy i smażymy na patelni z każdej strony kilka minut, aż boczek zrobi się chrupiący. Podajemy z musztardą lub keczupem.
Hot dog
Niby wszyscy wiemy, jak się robi hot dogi, ale rzadko przygotowujemy je w domu. Szkoda, bo bardzo szybko możemy zrobić pyszne danie. Składniki: podłużna bułka, parówka, kilka liści sałaty, keczup, majonez, kilka oliwek, kawałek ogórka, pomidor, cebula, pieprz. Pomidory, ogórki i cebulę kroimy w plasterki, oliwki na pół. Keczup łączymy z majonezem, doprawiamy pieprzem. Parówki gotujemy, bułki kroimy wzdłuż na pół, i podgrzewamy na suchej patelni. Smarujemy bułkę sosem, układamy sałatę i pozostałe warzywa, dodajemy parówkę, na nią kładziemy drugą warstwę warzyw i gotowe.
Szaszłyki z parówek
Prosta przekąska na przyjęcie może być także szybką potrawą na śniadanie czy kolację. Potrzebne nam będą: parówki, kilka małych pieczarek, małe marynowane cebulki, boczek wędzony w kawałku, masło, sól i pieprz. Zaczynamy od przygotowania pieczarek. Smażymy je na maśle kilka minut, soląc i posypując pieprzem. Boczek kroimy w kostkę, parówki na kawałki. Na namoczone patyczki bambusowe nabijamy po kolei parówkę, pieczarkę, cebulkę i boczek. Szaszłyki układamy w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku i pieczemy kilka minut.
Spaghetti z parówkami
Włosi pewnie nie wykorzystaliby parówek jako dodatku do makaronu, ale skoro tolerują istnienie pizzy z ananasem, to pewnie i nie będą mieli większych pretensji do naszej propozycji. Składniki: makaron spaghetti, kilka parówek, czosnek, papryczka chili, oliwa z oliwek, śmietana 30 proc., sól, pieprz, kawałek parmezanu. Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekane chili, czosnek i pokrojone na plasterki parówki. Smażymy chwilę, wlewamy śmietanę, doprawiamy pieprzem i gotujemy chwilę. Dorzucamy makaron, wykładamy na talerze i posypujemy startym parmezanem.
Naleśniki z parówkami i serem
Wszyscy lubią naleśniki. Zazwyczaj smażymy ich zbyt dużo, więc te, których nie zjemy od razu możemy wykorzystać na przykład do naszego przepisu. Zacznijmy od naleśników. Do miski przesiewamy mąkę, solimy lekko, wbijamy jajko, wlewamy trochę mleka i dopełniając wodą mieszamy, by uzyskać ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Smażymy naleśniki. Gotowe placki smarujemy musztardą, posypujemy suszonym oregano, układamy plasterki żółtego sera i parówki. Zawijamy i podsmażamy na maśle, aż naleśniki się zrumienią, a parówka podgrzeje.
Szybki gulasz z parówek
Jak prawie każda wędlina, parówki nadają się idealnie do duszenia. Składnikami naszego dania są: parówki, czosnek, cebula, puszka krojonych pomidorów, oliwa z oliwek, majeranek, ostra papryka, sól i pieprz. Czosnek i cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oliwie. Dorzucamy parówki i chwilę smażymy. Do garnka wkładamy pomidory i przyprawy, gotujemy chwilę. Dodajemy podsmażone warzywa i parówki. Dusimy kilkanaście minut. Podajemy z bagietką.