WAŻNE
TERAZ

Jest decyzja: Sławomir Cenckiewicz szefem BBN

Kuchnia postna: pieczarki portobello z faszerowane buraczanym pęczakiem oraz bigos z rybą

Po karnawałowym obżarstwie, warto zmienić nawyki żywieniowe i zrezygnować z tłustych potraw. Kuchnia postna niesłusznie jest utożsamiana z małowartościowymi i często nudnymi potrawami. Mikołaj Rey przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN postne dania. W jego menu znalazły się przepisy na bigos z wędzoną rybą, pieczarki portobello z faszerowane buraczanym pęczakiem oraz krem z białych i czerwonych warzyw.

Po karnawałowym obżarstwie warto zmienić nawyki żywieniowe i zrezygnować z tłustych potraw. Kuchnia postna niesłusznie jest utożsamiana z małowartościowymi i często nudnymi potrawami. Mikołaj Rey przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" postne, ale bardzo smaczne i wykwitne potrawy. W jego menu znalazł się przepis na bigos z wędzoną rybą, pieczarki portobello z faszerowane buraczanym pęczakiem oraz krem z białych i czerwonych warzyw.

Pieczarki portobello są znacznie większe od klasycznych pieczarek. Są świetną alternatywą dla wegetarian, bo ich smak przypomina pieczone mięso. Pieczarki można kupić praktycznie w każdym warzywniaku.

Składniki na pieczarki faszerowane buraczanym pęczakiem.

4 pieczarki portobello, 1 opakowanie kaszy pęczak, 1 cebula, 1 por, sok z cytryny, ząbek czosnku, kawałek świeżego imbiru, szczypta gałki muszkatołowej, 1 l wywaru rybnego, pół szklanki szklanki białego wytrawnego wina, 1,5 łyżki zmiksowanych ugotowanych buraków, świeży tymianek, sól, biały pieprz, śmietana kremówka do zabielenia, starty parmezanu.

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie