Kuchnia postna: pieczarki portobello z faszerowane buraczanym pęczakiem oraz bigos z rybą
Po karnawałowym obżarstwie, warto zmienić nawyki żywieniowe i zrezygnować z tłustych potraw. Kuchnia postna niesłusznie jest utożsamiana z małowartościowymi i często nudnymi potrawami. Mikołaj Rey przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN postne dania. W jego menu znalazły się przepisy na bigos z wędzoną rybą, pieczarki portobello z faszerowane buraczanym pęczakiem oraz krem z białych i czerwonych warzyw.
Po karnawałowym obżarstwie warto zmienić nawyki żywieniowe i zrezygnować z tłustych potraw. Kuchnia postna niesłusznie jest utożsamiana z małowartościowymi i często nudnymi potrawami. Mikołaj Rey przygotował w kuchni "Dzień Dobry TVN" postne, ale bardzo smaczne i wykwitne potrawy. W jego menu znalazł się przepis na bigos z wędzoną rybą, pieczarki portobello z faszerowane buraczanym pęczakiem oraz krem z białych i czerwonych warzyw.
Pieczarki portobello są znacznie większe od klasycznych pieczarek. Są świetną alternatywą dla wegetarian, bo ich smak przypomina pieczone mięso. Pieczarki można kupić praktycznie w każdym warzywniaku.
Składniki na pieczarki faszerowane buraczanym pęczakiem.
4 pieczarki portobello, 1 opakowanie kaszy pęczak, 1 cebula, 1 por, sok z cytryny, ząbek czosnku, kawałek świeżego imbiru, szczypta gałki muszkatołowej, 1 l wywaru rybnego, pół szklanki szklanki białego wytrawnego wina, 1,5 łyżki zmiksowanych ugotowanych buraków, świeży tymianek, sól, biały pieprz, śmietana kremówka do zabielenia, starty parmezanu.
Zobacz też: NAJLEPSZE DIETY 2016