Kuchnia pełna grzybów. Zebraliśmy najlepsze przepisy

Sezon grzybowy w pełni. Pasjonaci grzybobrania wracają z lasu z koszami pełnymi prawdziwków, kani, gąsek, rydzów czy podgrzybków. Polska kuchnia słynie z potraw z grzybami, przepisów są setki, a niektóre z nich stały się prawdziwą kulinarną tradycją naszego kraju.

Zupa grzybowaZupa grzybowa to klasyk polskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Stepanek Photography - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Zbierając grzyby, pamiętajmy o tym, by schylać się jedynie po te, które znamy. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy konkretny grzyb jest jadalny, zostawmy go w lesie. Nawet jeden egzemplarz grzyba trującego może bowiem spowodować tragedię. Lepiej więc nie ryzykować. A oto kilka klasycznych potraw grzybowych z Polski.

Zupa grzybowa

Polska słynie z zup, a ta przygotowywana z grzybów jest jedną z najbardziej znanych. Do jej zrobienia potrzebne są grzyby obojętnie jakiego gatunku, a nawet mieszanka różnych gatunków.

Składniki: kilogram oczyszczonych i umytych dokładnie grzybów, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, czosnek, masło, śmietana, sól i pieprz. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce i grubych oczkach. Pora kroimy na talarki. Cebulę i czosnek siekamy. Grzyby kroimy na kawałki. W rondlu rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę, pora i czosnek. Dodajemy warzywa, smażymy jeszcze chwilę, a na koniec wrzucamy grzyby. Dusimy kilka minut, zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 40 minut, na koniec wlewamy śmietanę. Podajemy z makaronem.

Jesienne zbiory ciekawych grzybów. Pokazał, co miał w koszyku

Smażone rydze

Rydze to prawdziwy rarytas. W naszych lasach jest ich coraz mniej, w miarę pospolite są w południowych województwach, bo grzyby te lubią towarzystwo jodeł, których na południu Polski jest bardzo dużo.

Potrzebujemy: kilka dość dużych rydzów, masło, zieloną pietruszkę, sól. Rydze myjemy dokładnie i starannie osuszamy. Na patelni rozgrzewamy sporo masła, wkładamy grzyby i smażymy, aż będą miękkie, ale jeszcze chrupiące. Przekładamy na talerz, posypujemy posiekaną natką i solą, polewamy pomarańczowym masłem z patelni.

Kotlety z kani

Kotlety schabowe z grzybów? Jak najbardziej. Duże kapelusze z kani nadają się do tego idealnie. Zbierając te grzyby, uważajmy, bo można je pomylić ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym.

Potrzebujemy: kilka kapeluszy kani, mąkę, jajko, bułkę tartą, masło, sól i pieprz. Kanie oczyszczamy szczoteczką, oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, smażymy na maśle, aż będą rumiane. Podajemy od razu.

Grzyby na patelni
Sauteed wild mushrooms with garlic and parsley fotoedu mushrooms, bowl, garlic, chef, closeup, vegetarian, vegan, delicious, olive, restaurant, vegetables, champignon, culinary, tasty, sauteed, appetizer, cooked, fresh, oil, food, sauce, parsley, rustic, vintage, fungus, stew, cooked dish, plate, shiimeji, pleurotus ostreatus, mushroom, pan, mushrooms, bowl, garlic, chef, closeup, vegetarian, vegan, delicious, olive, restaurant, vegetables, champignon, culinary, tasty, sauteed, appetizer, cooked, fresh, oil, food, sauce, parsley, rustic, vintage, fungus, stew, cooked dish, plate, shiimeji, pleurotus ostreatus, mushroom, pan © Adobe Stock | fotoedu

Duszone podgrzybki

Podgrzybki to jedne z najbardziej popularnych polskich grzybów. Warto pamiętać, że nie wolno ich jeść na surowo – mogą powodować dolegliwości żołądkowe. Duszone jednak są pyszne, a ich przygotowanie dziecinnie proste.

Potrzebujemy jedynie: kilogram grzybów, cebule, czosnek, natkę pietruszki, masło, suszony tymianek, sól i pieprz. Grzyby kroimy na kawałki, cebulę w piórka, czosnek na plasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy grzyby, cebulę i czosnek. Gdy grzyby puszczą wodę, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości, dodajemy tymianek i natkę, mieszamy i podajemy ze świeżym pieczywem.

Zapiekane borowiki

Najszlachetniejszymi polskimi grzybami są borowiki, nazywane również prawdziwkami. Ich charakterystyczną cechą jest to, że podczas gotowania, smażenia czy suszenia zachowują jasną barwę, co u innych gatunków się nie zdarza.

Potrzebujemy: kilka dość dużych prawdziwków, kilka jajek, bułkę tartą, szczypiorek, cebulę, masło, natkę pietruszki, sól i pieprz. Kapelusze borowików myjemy, osuszamy, oprószamy solą i krótko podsmażamy na maśle. Jajka rozbijamy, dodajemy do nich posiekany szczypiorek, bułkę, natkę i przyprawy. Na kapelusze nakładamy masę z jajek i bułki, wstawiamy grzyby do piekarnika i pieczemy około 20 minut.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita
Rozpuść 1/4 kostki w ciepłej wodzie. Pij codziennie, a rozruszasz leniwe jelita