Kuchnia pełna grzybów. Zebraliśmy najlepsze przepisy

Sezon grzybowy w pełni. Pasjonaci grzybobrania wracają z lasu z koszami pełnymi prawdziwków, kani, gąsek, rydzów czy podgrzybków. Polska kuchnia słynie z potraw z grzybami, przepisów są setki, a niektóre z nich stały się prawdziwą kulinarną tradycją naszego kraju.

Zupa grzybowaZupa grzybowa to klasyk polskiej kuchni
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©Stepanek Photography - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Zbierając grzyby, pamiętajmy o tym, by schylać się jedynie po te, które znamy. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy konkretny grzyb jest jadalny, zostawmy go w lesie. Nawet jeden egzemplarz grzyba trującego może bowiem spowodować tragedię. Lepiej więc nie ryzykować. A oto kilka klasycznych potraw grzybowych z Polski.

Zupa grzybowa

Polska słynie z zup, a ta przygotowywana z grzybów jest jedną z najbardziej znanych. Do jej zrobienia potrzebne są grzyby obojętnie jakiego gatunku, a nawet mieszanka różnych gatunków.

Składniki: kilogram oczyszczonych i umytych dokładnie grzybów, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, czosnek, masło, śmietana, sól i pieprz. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce i grubych oczkach. Pora kroimy na talarki. Cebulę i czosnek siekamy. Grzyby kroimy na kawałki. W rondlu rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę, pora i czosnek. Dodajemy warzywa, smażymy jeszcze chwilę, a na koniec wrzucamy grzyby. Dusimy kilka minut, zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 40 minut, na koniec wlewamy śmietanę. Podajemy z makaronem.

Jesienne zbiory ciekawych grzybów. Pokazał, co miał w koszyku

Smażone rydze

Rydze to prawdziwy rarytas. W naszych lasach jest ich coraz mniej, w miarę pospolite są w południowych województwach, bo grzyby te lubią towarzystwo jodeł, których na południu Polski jest bardzo dużo.

Potrzebujemy: kilka dość dużych rydzów, masło, zieloną pietruszkę, sól. Rydze myjemy dokładnie i starannie osuszamy. Na patelni rozgrzewamy sporo masła, wkładamy grzyby i smażymy, aż będą miękkie, ale jeszcze chrupiące. Przekładamy na talerz, posypujemy posiekaną natką i solą, polewamy pomarańczowym masłem z patelni.

Kotlety z kani

Kotlety schabowe z grzybów? Jak najbardziej. Duże kapelusze z kani nadają się do tego idealnie. Zbierając te grzyby, uważajmy, bo można je pomylić ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym.

Potrzebujemy: kilka kapeluszy kani, mąkę, jajko, bułkę tartą, masło, sól i pieprz. Kanie oczyszczamy szczoteczką, oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, smażymy na maśle, aż będą rumiane. Podajemy od razu.

Grzyby na patelni
Sauteed wild mushrooms with garlic and parsley fotoedu mushrooms, bowl, garlic, chef, closeup, vegetarian, vegan, delicious, olive, restaurant, vegetables, champignon, culinary, tasty, sauteed, appetizer, cooked, fresh, oil, food, sauce, parsley, rustic, vintage, fungus, stew, cooked dish, plate, shiimeji, pleurotus ostreatus, mushroom, pan, mushrooms, bowl, garlic, chef, closeup, vegetarian, vegan, delicious, olive, restaurant, vegetables, champignon, culinary, tasty, sauteed, appetizer, cooked, fresh, oil, food, sauce, parsley, rustic, vintage, fungus, stew, cooked dish, plate, shiimeji, pleurotus ostreatus, mushroom, pan © Adobe Stock | fotoedu

Duszone podgrzybki

Podgrzybki to jedne z najbardziej popularnych polskich grzybów. Warto pamiętać, że nie wolno ich jeść na surowo – mogą powodować dolegliwości żołądkowe. Duszone jednak są pyszne, a ich przygotowanie dziecinnie proste.

Potrzebujemy jedynie: kilogram grzybów, cebule, czosnek, natkę pietruszki, masło, suszony tymianek, sól i pieprz. Grzyby kroimy na kawałki, cebulę w piórka, czosnek na plasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy grzyby, cebulę i czosnek. Gdy grzyby puszczą wodę, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości, dodajemy tymianek i natkę, mieszamy i podajemy ze świeżym pieczywem.

Zapiekane borowiki

Najszlachetniejszymi polskimi grzybami są borowiki, nazywane również prawdziwkami. Ich charakterystyczną cechą jest to, że podczas gotowania, smażenia czy suszenia zachowują jasną barwę, co u innych gatunków się nie zdarza.

Potrzebujemy: kilka dość dużych prawdziwków, kilka jajek, bułkę tartą, szczypiorek, cebulę, masło, natkę pietruszki, sól i pieprz. Kapelusze borowików myjemy, osuszamy, oprószamy solą i krótko podsmażamy na maśle. Jajka rozbijamy, dodajemy do nich posiekany szczypiorek, bułkę, natkę i przyprawy. Na kapelusze nakładamy masę z jajek i bułki, wstawiamy grzyby do piekarnika i pieczemy około 20 minut.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Najlepsza pora na jedzenie jabłek. Wiele osób może być zaskoczonych
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Jesteś senny i przemęczony? Pij zamiast kawy i słodkich napojów, a mózg wskoczy na wyższe obroty
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Czy można zjeść nadgniłą cebulę? Wielu nie ma pojęcia, czy to szkodliwe
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Polacy masowo popełniają błąd, sprawdź czy ty też. Gdzie wyrzucić opakowanie po mięsie?
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Zanim zadzwonisz po hydraulika, wypróbuj ten sposób. W mig odetkasz zapchany zlew
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
Takiego cynamonu nie dodawaj do ciast i napojów. Może być toksyczny
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀