Kuchnia pełna grzybów. Zebraliśmy najlepsze przepisy
Sezon grzybowy w pełni. Pasjonaci grzybobrania wracają z lasu z koszami pełnymi prawdziwków, kani, gąsek, rydzów czy podgrzybków. Polska kuchnia słynie z potraw z grzybami, przepisów są setki, a niektóre z nich stały się prawdziwą kulinarną tradycją naszego kraju.
Zbierając grzyby, pamiętajmy o tym, by schylać się jedynie po te, które znamy. Jeśli nie jesteśmy pewni, czy konkretny grzyb jest jadalny, zostawmy go w lesie. Nawet jeden egzemplarz grzyba trującego może bowiem spowodować tragedię. Lepiej więc nie ryzykować. A oto kilka klasycznych potraw grzybowych z Polski.
Zupa grzybowa
Polska słynie z zup, a ta przygotowywana z grzybów jest jedną z najbardziej znanych. Do jej zrobienia potrzebne są grzyby obojętnie jakiego gatunku, a nawet mieszanka różnych gatunków.
Składniki: kilogram oczyszczonych i umytych dokładnie grzybów, marchewka, pietruszka, seler, por, cebula, czosnek, masło, śmietana, sól i pieprz. Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i ścieramy na tarce i grubych oczkach. Pora kroimy na talarki. Cebulę i czosnek siekamy. Grzyby kroimy na kawałki. W rondlu rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę, pora i czosnek. Dodajemy warzywa, smażymy jeszcze chwilę, a na koniec wrzucamy grzyby. Dusimy kilka minut, zalewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy około 40 minut, na koniec wlewamy śmietanę. Podajemy z makaronem.
Jesienne zbiory ciekawych grzybów. Pokazał, co miał w koszyku
Smażone rydze
Rydze to prawdziwy rarytas. W naszych lasach jest ich coraz mniej, w miarę pospolite są w południowych województwach, bo grzyby te lubią towarzystwo jodeł, których na południu Polski jest bardzo dużo.
Potrzebujemy: kilka dość dużych rydzów, masło, zieloną pietruszkę, sól. Rydze myjemy dokładnie i starannie osuszamy. Na patelni rozgrzewamy sporo masła, wkładamy grzyby i smażymy, aż będą miękkie, ale jeszcze chrupiące. Przekładamy na talerz, posypujemy posiekaną natką i solą, polewamy pomarańczowym masłem z patelni.
Kotlety z kani
Kotlety schabowe z grzybów? Jak najbardziej. Duże kapelusze z kani nadają się do tego idealnie. Zbierając te grzyby, uważajmy, bo można je pomylić ze śmiertelnie trującym muchomorem sromotnikowym.
Potrzebujemy: kilka kapeluszy kani, mąkę, jajko, bułkę tartą, masło, sól i pieprz. Kanie oczyszczamy szczoteczką, oprószamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej, smażymy na maśle, aż będą rumiane. Podajemy od razu.
Duszone podgrzybki
Podgrzybki to jedne z najbardziej popularnych polskich grzybów. Warto pamiętać, że nie wolno ich jeść na surowo – mogą powodować dolegliwości żołądkowe. Duszone jednak są pyszne, a ich przygotowanie dziecinnie proste.
Potrzebujemy jedynie: kilogram grzybów, cebule, czosnek, natkę pietruszki, masło, suszony tymianek, sól i pieprz. Grzyby kroimy na kawałki, cebulę w piórka, czosnek na plasterki. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy grzyby, cebulę i czosnek. Gdy grzyby puszczą wodę, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do miękkości, dodajemy tymianek i natkę, mieszamy i podajemy ze świeżym pieczywem.
Zapiekane borowiki
Najszlachetniejszymi polskimi grzybami są borowiki, nazywane również prawdziwkami. Ich charakterystyczną cechą jest to, że podczas gotowania, smażenia czy suszenia zachowują jasną barwę, co u innych gatunków się nie zdarza.
Potrzebujemy: kilka dość dużych prawdziwków, kilka jajek, bułkę tartą, szczypiorek, cebulę, masło, natkę pietruszki, sól i pieprz. Kapelusze borowików myjemy, osuszamy, oprószamy solą i krótko podsmażamy na maśle. Jajka rozbijamy, dodajemy do nich posiekany szczypiorek, bułkę, natkę i przyprawy. Na kapelusze nakładamy masę z jajek i bułki, wstawiamy grzyby do piekarnika i pieczemy około 20 minut.