Który ser jest najgorszy?

Czy wiecie, że na świecie jest ponad 4 tys. rodzajów serów! To fakt! Sery są jedną z największych grup wśród produktów spożywczych.

Obraz

/ 6Ile sera zjadamy?

Obraz
© Creatas Images/Creatas/Thinkstock

Jak pokazują badania, statystyczny Polak zjada rocznie trzy kilogramy sera. Dużo? Możliwe, ale za to Francuzi biją nas na głowę. Ich roczna dawka to blisko 18 kg! Trudno jednak o inny wynik, skoro tradycyjnie kojarzone są z Francją. Warto jednak dodać, że w ich wyrabianiu specjalizują się także Włosi, Szwajcarzy i Holendrzy. W Polsce wytwarza się niespełna 100 gatunków serów.

/ 6Zamiast deseru

Obraz
© Hemera Technologies/AbleStock.com/Thinkstock

Francuzi wiedzą także, jak, kiedy i z czym podawać sery. Czy wiedzieliście, że nie powinny trafiać na stół przed obiadem, a po posiłku doskonale zastępują deser? Tak, tak... Serwowanie serów to prawdziwa sztuka. Na drewnianym półmisku udekorowanym owocami wyglądają naprawdę apetycznie i kusząco. Do tego trzeba dodać jeszcze odpowiednie wino, a żeby wiedzieć jakie - należy znać podział przynajmniej na podstawowe kategorie.

/ 6Bez fermentacji i dojrzewania

Obraz
© Jupiterimages/Comstock/Thinkstock

Pierwsza z nich to sery świeże, które nie są poddawane fermentacji i dojrzewaniu. Łagodne w smaku, często z dodatkami w postaci ziół, pieprzu, czy orzechów. Sprawdzą się na kanapce oraz jako dodatek do zapiekanek i pieczonych ziemniaków. Z kolei sery kozie produkowane są wyłącznie z koziego mleka (czasem zmieszanego z krowim). Mają charakterystyczny, mocny smak. Mogą być podawane z pieczywem, zapiekane w pizzy lub w tostach. Polecane wino białe wytrawne o aromacie owocowym.

/ 6Kilka rodzajów plus mleko

Obraz
© Thomas Northcut/Lifesize/Thinkstock

Sery topione uzyskuje się stapiając jeden lub kilka rodzajów sera z dodatkiem masła, mleka lub śmietany. Porcjowane, w plasterkach i naturalne. Często zawierają dodatki smakowe w postaci ziół, warzyw, czy wędlin. Najczęściej podawane z pieczywem, a czasami dodawane do gęstych sosów i zup. Serwowane mogą być z lekkimi, białymi i czerwonymi winami.

/ 6Rok dojrzewania

Obraz
© Jupiterimages/Goodshoot/Thinkstock

Sery półtwarde przygotowuje się odciskając serwatkę, aby powstała masa serowa, która następnie dojrzewa (nawet rok) w specjalnych pomieszczeniach. Dzięki temu ser ma "sprężystą"konsystencję. Polecane do dań smażonych, zapiekanych, sałatek i pieczywa. Doskonałe z białym winem wytrawnym.

/ 6Z zsiadłego mleka

Obraz
© Goodshoot/Thinkstock

Sery twarde (zwane żółtymi) są chyba najbardziej popularne w naszym kraju. Produkuje się je podgrzewając zsiadłe mleko, które następnie odciska się usuwając serwatkę. W efekcie uzyskuje się twardą skórkę i miąższ oraz bogaty smak. Najlepsze sery twarde produkowane są w górzystych regionach Francji. Najczęściej stosowane do zapiekanek, sufletów, sałatek, sosów i kanapek. Podawać z winem białym lub różowym wytrawnym.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja