Który ser jest najgorszy?

Czy wiecie, że na świecie jest ponad 4 tys. rodzajów serów! To fakt! Sery są jedną z największych grup wśród produktów spożywczych.

Obraz

/ 6Ile sera zjadamy?

Obraz
© Creatas Images/Creatas/Thinkstock

Jak pokazują badania, statystyczny Polak zjada rocznie trzy kilogramy sera. Dużo? Możliwe, ale za to Francuzi biją nas na głowę. Ich roczna dawka to blisko 18 kg! Trudno jednak o inny wynik, skoro tradycyjnie kojarzone są z Francją. Warto jednak dodać, że w ich wyrabianiu specjalizują się także Włosi, Szwajcarzy i Holendrzy. W Polsce wytwarza się niespełna 100 gatunków serów.

/ 6Zamiast deseru

Obraz
© Hemera Technologies/AbleStock.com/Thinkstock

Francuzi wiedzą także, jak, kiedy i z czym podawać sery. Czy wiedzieliście, że nie powinny trafiać na stół przed obiadem, a po posiłku doskonale zastępują deser? Tak, tak... Serwowanie serów to prawdziwa sztuka. Na drewnianym półmisku udekorowanym owocami wyglądają naprawdę apetycznie i kusząco. Do tego trzeba dodać jeszcze odpowiednie wino, a żeby wiedzieć jakie - należy znać podział przynajmniej na podstawowe kategorie.

/ 6Bez fermentacji i dojrzewania

Obraz
© Jupiterimages/Comstock/Thinkstock

Pierwsza z nich to sery świeże, które nie są poddawane fermentacji i dojrzewaniu. Łagodne w smaku, często z dodatkami w postaci ziół, pieprzu, czy orzechów. Sprawdzą się na kanapce oraz jako dodatek do zapiekanek i pieczonych ziemniaków. Z kolei sery kozie produkowane są wyłącznie z koziego mleka (czasem zmieszanego z krowim). Mają charakterystyczny, mocny smak. Mogą być podawane z pieczywem, zapiekane w pizzy lub w tostach. Polecane wino białe wytrawne o aromacie owocowym.

/ 6Kilka rodzajów plus mleko

Obraz
© Thomas Northcut/Lifesize/Thinkstock

Sery topione uzyskuje się stapiając jeden lub kilka rodzajów sera z dodatkiem masła, mleka lub śmietany. Porcjowane, w plasterkach i naturalne. Często zawierają dodatki smakowe w postaci ziół, warzyw, czy wędlin. Najczęściej podawane z pieczywem, a czasami dodawane do gęstych sosów i zup. Serwowane mogą być z lekkimi, białymi i czerwonymi winami.

/ 6Rok dojrzewania

Obraz
© Jupiterimages/Goodshoot/Thinkstock

Sery półtwarde przygotowuje się odciskając serwatkę, aby powstała masa serowa, która następnie dojrzewa (nawet rok) w specjalnych pomieszczeniach. Dzięki temu ser ma "sprężystą"konsystencję. Polecane do dań smażonych, zapiekanych, sałatek i pieczywa. Doskonałe z białym winem wytrawnym.

/ 6Z zsiadłego mleka

Obraz
© Goodshoot/Thinkstock

Sery twarde (zwane żółtymi) są chyba najbardziej popularne w naszym kraju. Produkuje się je podgrzewając zsiadłe mleko, które następnie odciska się usuwając serwatkę. W efekcie uzyskuje się twardą skórkę i miąższ oraz bogaty smak. Najlepsze sery twarde produkowane są w górzystych regionach Francji. Najczęściej stosowane do zapiekanek, sufletów, sałatek, sosów i kanapek. Podawać z winem białym lub różowym wytrawnym.

Wybrane dla Ciebie
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Wystarczy łyżka dziennie. Doskonale zbijają cukier i cholesterol
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata
Biorę kilka torebek herbaty i płaty śledziowe. Ten szwedzki patent to mistrzostwo świata