Który ser jest najgorszy?

Czy wiecie, że na świecie jest ponad 4 tys. rodzajów serów! To fakt! Sery są jedną z największych grup wśród produktów spożywczych.

Obraz

/ 6Ile sera zjadamy?

Obraz
© Creatas Images/Creatas/Thinkstock

Jak pokazują badania, statystyczny Polak zjada rocznie trzy kilogramy sera. Dużo? Możliwe, ale za to Francuzi biją nas na głowę. Ich roczna dawka to blisko 18 kg! Trudno jednak o inny wynik, skoro tradycyjnie kojarzone są z Francją. Warto jednak dodać, że w ich wyrabianiu specjalizują się także Włosi, Szwajcarzy i Holendrzy. W Polsce wytwarza się niespełna 100 gatunków serów.

/ 6Zamiast deseru

Obraz
© Hemera Technologies/AbleStock.com/Thinkstock

Francuzi wiedzą także, jak, kiedy i z czym podawać sery. Czy wiedzieliście, że nie powinny trafiać na stół przed obiadem, a po posiłku doskonale zastępują deser? Tak, tak... Serwowanie serów to prawdziwa sztuka. Na drewnianym półmisku udekorowanym owocami wyglądają naprawdę apetycznie i kusząco. Do tego trzeba dodać jeszcze odpowiednie wino, a żeby wiedzieć jakie - należy znać podział przynajmniej na podstawowe kategorie.

/ 6Bez fermentacji i dojrzewania

Obraz
© Jupiterimages/Comstock/Thinkstock

Pierwsza z nich to sery świeże, które nie są poddawane fermentacji i dojrzewaniu. Łagodne w smaku, często z dodatkami w postaci ziół, pieprzu, czy orzechów. Sprawdzą się na kanapce oraz jako dodatek do zapiekanek i pieczonych ziemniaków. Z kolei sery kozie produkowane są wyłącznie z koziego mleka (czasem zmieszanego z krowim). Mają charakterystyczny, mocny smak. Mogą być podawane z pieczywem, zapiekane w pizzy lub w tostach. Polecane wino białe wytrawne o aromacie owocowym.

/ 6Kilka rodzajów plus mleko

Obraz
© Thomas Northcut/Lifesize/Thinkstock

Sery topione uzyskuje się stapiając jeden lub kilka rodzajów sera z dodatkiem masła, mleka lub śmietany. Porcjowane, w plasterkach i naturalne. Często zawierają dodatki smakowe w postaci ziół, warzyw, czy wędlin. Najczęściej podawane z pieczywem, a czasami dodawane do gęstych sosów i zup. Serwowane mogą być z lekkimi, białymi i czerwonymi winami.

/ 6Rok dojrzewania

Obraz
© Jupiterimages/Goodshoot/Thinkstock

Sery półtwarde przygotowuje się odciskając serwatkę, aby powstała masa serowa, która następnie dojrzewa (nawet rok) w specjalnych pomieszczeniach. Dzięki temu ser ma "sprężystą"konsystencję. Polecane do dań smażonych, zapiekanych, sałatek i pieczywa. Doskonałe z białym winem wytrawnym.

/ 6Z zsiadłego mleka

Obraz
© Goodshoot/Thinkstock

Sery twarde (zwane żółtymi) są chyba najbardziej popularne w naszym kraju. Produkuje się je podgrzewając zsiadłe mleko, które następnie odciska się usuwając serwatkę. W efekcie uzyskuje się twardą skórkę i miąższ oraz bogaty smak. Najlepsze sery twarde produkowane są w górzystych regionach Francji. Najczęściej stosowane do zapiekanek, sufletów, sałatek, sosów i kanapek. Podawać z winem białym lub różowym wytrawnym.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast
Uznawany za naturalny antybiotyk i "spalacz tłuszczu". W Polsce początkowo traktowany jak chwast