Który ser jest najgorszy?

Czy wiecie, że na świecie jest ponad 4 tys. rodzajów serów! To fakt! Sery są jedną z największych grup wśród produktów spożywczych.

Obraz

/ 6Ile sera zjadamy?

Obraz
© Creatas Images/Creatas/Thinkstock

Jak pokazują badania, statystyczny Polak zjada rocznie trzy kilogramy sera. Dużo? Możliwe, ale za to Francuzi biją nas na głowę. Ich roczna dawka to blisko 18 kg! Trudno jednak o inny wynik, skoro tradycyjnie kojarzone są z Francją. Warto jednak dodać, że w ich wyrabianiu specjalizują się także Włosi, Szwajcarzy i Holendrzy. W Polsce wytwarza się niespełna 100 gatunków serów.

/ 6Zamiast deseru

Obraz
© Hemera Technologies/AbleStock.com/Thinkstock

Francuzi wiedzą także, jak, kiedy i z czym podawać sery. Czy wiedzieliście, że nie powinny trafiać na stół przed obiadem, a po posiłku doskonale zastępują deser? Tak, tak... Serwowanie serów to prawdziwa sztuka. Na drewnianym półmisku udekorowanym owocami wyglądają naprawdę apetycznie i kusząco. Do tego trzeba dodać jeszcze odpowiednie wino, a żeby wiedzieć jakie - należy znać podział przynajmniej na podstawowe kategorie.

/ 6Bez fermentacji i dojrzewania

Obraz
© Jupiterimages/Comstock/Thinkstock

Pierwsza z nich to sery świeże, które nie są poddawane fermentacji i dojrzewaniu. Łagodne w smaku, często z dodatkami w postaci ziół, pieprzu, czy orzechów. Sprawdzą się na kanapce oraz jako dodatek do zapiekanek i pieczonych ziemniaków. Z kolei sery kozie produkowane są wyłącznie z koziego mleka (czasem zmieszanego z krowim). Mają charakterystyczny, mocny smak. Mogą być podawane z pieczywem, zapiekane w pizzy lub w tostach. Polecane wino białe wytrawne o aromacie owocowym.

/ 6Kilka rodzajów plus mleko

Obraz
© Thomas Northcut/Lifesize/Thinkstock

Sery topione uzyskuje się stapiając jeden lub kilka rodzajów sera z dodatkiem masła, mleka lub śmietany. Porcjowane, w plasterkach i naturalne. Często zawierają dodatki smakowe w postaci ziół, warzyw, czy wędlin. Najczęściej podawane z pieczywem, a czasami dodawane do gęstych sosów i zup. Serwowane mogą być z lekkimi, białymi i czerwonymi winami.

/ 6Rok dojrzewania

Obraz
© Jupiterimages/Goodshoot/Thinkstock

Sery półtwarde przygotowuje się odciskając serwatkę, aby powstała masa serowa, która następnie dojrzewa (nawet rok) w specjalnych pomieszczeniach. Dzięki temu ser ma "sprężystą"konsystencję. Polecane do dań smażonych, zapiekanych, sałatek i pieczywa. Doskonałe z białym winem wytrawnym.

/ 6Z zsiadłego mleka

Obraz
© Goodshoot/Thinkstock

Sery twarde (zwane żółtymi) są chyba najbardziej popularne w naszym kraju. Produkuje się je podgrzewając zsiadłe mleko, które następnie odciska się usuwając serwatkę. W efekcie uzyskuje się twardą skórkę i miąższ oraz bogaty smak. Najlepsze sery twarde produkowane są w górzystych regionach Francji. Najczęściej stosowane do zapiekanek, sufletów, sałatek, sosów i kanapek. Podawać z winem białym lub różowym wytrawnym.

Wybrane dla Ciebie
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
2 łyżki zalej gorącą wodą, zaparz i pij. Zmniejsza ból gardła, pomaga przy niestrawności
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Sprawdzi się jako surówka do obiadu. Ma intrygujący smak i poprawia pracę jelit
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Rarytas wśród bakalii. Wspiera pracę serca, pomaga wyregulować cholesterol
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki
Z kilku tanich składników powstaje koktajl. Dzięki niemu z twarzy znikną zmarszczki