Który ser jest najgorszy?

Czy wiecie, że na świecie jest ponad 4 tys. rodzajów serów! To fakt! Sery są jedną z największych grup wśród produktów spożywczych.

Obraz

/ 6Ile sera zjadamy?

Obraz
© Creatas Images/Creatas/Thinkstock

Jak pokazują badania, statystyczny Polak zjada rocznie trzy kilogramy sera. Dużo? Możliwe, ale za to Francuzi biją nas na głowę. Ich roczna dawka to blisko 18 kg! Trudno jednak o inny wynik, skoro tradycyjnie kojarzone są z Francją. Warto jednak dodać, że w ich wyrabianiu specjalizują się także Włosi, Szwajcarzy i Holendrzy. W Polsce wytwarza się niespełna 100 gatunków serów.

/ 6Zamiast deseru

Obraz
© Hemera Technologies/AbleStock.com/Thinkstock

Francuzi wiedzą także, jak, kiedy i z czym podawać sery. Czy wiedzieliście, że nie powinny trafiać na stół przed obiadem, a po posiłku doskonale zastępują deser? Tak, tak... Serwowanie serów to prawdziwa sztuka. Na drewnianym półmisku udekorowanym owocami wyglądają naprawdę apetycznie i kusząco. Do tego trzeba dodać jeszcze odpowiednie wino, a żeby wiedzieć jakie - należy znać podział przynajmniej na podstawowe kategorie.

/ 6Bez fermentacji i dojrzewania

Obraz
© Jupiterimages/Comstock/Thinkstock

Pierwsza z nich to sery świeże, które nie są poddawane fermentacji i dojrzewaniu. Łagodne w smaku, często z dodatkami w postaci ziół, pieprzu, czy orzechów. Sprawdzą się na kanapce oraz jako dodatek do zapiekanek i pieczonych ziemniaków. Z kolei sery kozie produkowane są wyłącznie z koziego mleka (czasem zmieszanego z krowim). Mają charakterystyczny, mocny smak. Mogą być podawane z pieczywem, zapiekane w pizzy lub w tostach. Polecane wino białe wytrawne o aromacie owocowym.

/ 6Kilka rodzajów plus mleko

Obraz
© Thomas Northcut/Lifesize/Thinkstock

Sery topione uzyskuje się stapiając jeden lub kilka rodzajów sera z dodatkiem masła, mleka lub śmietany. Porcjowane, w plasterkach i naturalne. Często zawierają dodatki smakowe w postaci ziół, warzyw, czy wędlin. Najczęściej podawane z pieczywem, a czasami dodawane do gęstych sosów i zup. Serwowane mogą być z lekkimi, białymi i czerwonymi winami.

/ 6Rok dojrzewania

Obraz
© Jupiterimages/Goodshoot/Thinkstock

Sery półtwarde przygotowuje się odciskając serwatkę, aby powstała masa serowa, która następnie dojrzewa (nawet rok) w specjalnych pomieszczeniach. Dzięki temu ser ma "sprężystą"konsystencję. Polecane do dań smażonych, zapiekanych, sałatek i pieczywa. Doskonałe z białym winem wytrawnym.

/ 6Z zsiadłego mleka

Obraz
© Goodshoot/Thinkstock

Sery twarde (zwane żółtymi) są chyba najbardziej popularne w naszym kraju. Produkuje się je podgrzewając zsiadłe mleko, które następnie odciska się usuwając serwatkę. W efekcie uzyskuje się twardą skórkę i miąższ oraz bogaty smak. Najlepsze sery twarde produkowane są w górzystych regionach Francji. Najczęściej stosowane do zapiekanek, sufletów, sałatek, sosów i kanapek. Podawać z winem białym lub różowym wytrawnym.

Wybrane dla Ciebie
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Nazywają ją złotem Inków. Pomoże z zaparciami i w ochronie przed miażdżycą
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Czy seniorzy mogą pić mleko? Eksperci nie mają wątpliwości
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Są chude, niskokaloryczne i bogate w białko. Jeszcze tylko dziś kupisz taniej
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Tanie warzywo, po które mało kto sięga. Usprawnia pracę jelit i reguluje ciśnienie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
Na trawienie i wzmocnienie odporności. Teraz nie tylko w Biedronce kupisz go w niskiej cenie
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty
W Turcji sypią na kilogramy. Zastąpi ocet i dostarczy antyoksydanty