WP
WP

Krupnik polski. Zupa pełna smaku i zdrowej kaszy - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie www.krolestwogarow.pl
Podziel się

Krupnik, czyli zupa z kaszy jęczmiennej - kaszy niezwykle popularnej w polskiej kuchni. Produkcją i sprzedażą kaszy zajmowali się krupierzy, kaszę jęczmienną nazywano krupą, stąd nazwa krupnik. Dobry smak dania to zasługa bazy - najlepiej gotować ją na drobiu z dużą ilością grzybów. W cyklu "Smaku polski" polecamy sprawdzony przepis na krupnik prosto z bloga "Królestwo garów".

Składniki
  • kawałki mięsa: np. podroby, skrzydełka, nogi, szyje gęsie,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • mały seler lub kawałek większego,
  • por lub cebula,
  • 3 garście grzybów suszonych – prawdziwki, podgrzybki,
  • 6 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 ziarenek pieprzu,
  • listek laurowy,
  • sól,
  • 100 ml kaszy mazurskiej drobnej,
  • 3-4 ziemniaki.
Przepis

Z mięsa, obranej włoszczyzny, przypraw i grzybów ugotować wywar. Następnie go przecedzić. Marchewkę pokroić w plasterki, grzyby w razie potrzeby pokroić, mięso również pokroić w niewielkie kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Kaszę opłukać, zalać zimną wodą i ugotować. Wszystko razem połączyć i zagotować. Zawsze gotuję ziemniaki i kaszę oddzielnie. Uważam, że tak jest lepiej, a również łatwiej regulować ilość kaszy oraz ziemniaków.
Zobacz także: domowa zupa grzybowa

Polecamy wideo: Vichyssoise – francuska zupa krem

WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
WP
WP
WP