Krupnik polski. Zupa pełna smaku i zdrowej kaszy
Krupnik, czyli zupa z kaszy jęczmiennej - kaszy niezwykle popularnej w polskiej kuchni. Produkcją i sprzedażą kaszy zajmowali się krupierzy, kaszę jęczmienną nazywano krupą, stąd nazwa krupnik. Dobry smak dania to zasługa bazy - najlepiej gotować ją na drobiu z dużą ilością grzybów. W cyklu "Smaku polski" polecamy sprawdzony przepis na krupnik prosto z bloga "Królestwo garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 3-4 |
- kawałki mięsa: np. podroby, skrzydełka, nogi, szyje gęsie,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- mały seler lub kawałek większego,
- por lub cebula,
- 3 garście grzybów suszonych – prawdziwki, podgrzybki,
- 6 ziaren ziela angielskiego,
- 10 ziarenek pieprzu,
- listek laurowy,
- sól,
- 100 ml kaszy mazurskiej drobnej,
- 3-4 ziemniaki.
Z mięsa, obranej włoszczyzny, przypraw i grzybów ugotować wywar. Następnie go przecedzić. Marchewkę pokroić w plasterki, grzyby w razie potrzeby pokroić, mięso również pokroić w niewielkie kawałki. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę ugotować w lekko osolonej wodzie. Kaszę opłukać, zalać zimną wodą i ugotować. Wszystko razem połączyć i zagotować. Zawsze gotuję ziemniaki i kaszę oddzielnie. Uważam, że tak jest lepiej, a również łatwiej regulować ilość kaszy oraz ziemniaków.
Zobacz także: domowa zupa grzybowa
src="https://d.wpimg.pl/10304622-1695408103/grzybowa.jpg"/>
Polecamy wideo: Vichyssoise – francuska zupa krem
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze