Trwa ładowanie...
d3ar3l2
Joanna Krzewińska

Kruche ciasteczka z serowym nadzieniem

Przepis

Kruche pierożki z serem i skórką pomarańczową będą doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Ciasteczka są niezwykle delikatne i aromatyczne. Dosłownie rozpływają się w ustach. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

d3ar3l2
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki

Ciasto:

  • 2 żółtka
  • 200 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 60 g cukru pudru

Nadzienie:

  • 200 g sera białego
  • 1 żółtko
  • 100 ml cukru pudru
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 1–2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 białko
Przepis
  • Ciasto: wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować.
  • Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki.
  • Nadzienie: ser zemleć. Ser utrzeć z żółtkiem i cukrem. Dodać do smaku gałkę muszkatołową i skórkę pomarańczową.
  • Ciasto rozwałkować. Układać na cieście łyżeczkę nadzienia i sklejać pierogi.
  • Pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym białkiem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15-20 minut.
  • Z podanej ilości składników zrobiłam 17 pierożków.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Kruche ciasteczka z serowym nadzieniem
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

1
Share
d3ar3l2

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ar3l2
d3ar3l2
d3ar3l2
d3ar3l2
Więcej tematów
d3ar3l2