Kruche ciasteczka z serowym nadzieniem

Kruche pierożki z serem i skórką pomarańczową będą doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Ciasteczka są niezwykle delikatne i aromatyczne. Dosłownie rozpływają się w ustach. Przepis z bloga "Królestwo Garów".

Kruche ciasteczka z serowym nadzieniemKruche ciasteczka z serowym nadzieniem
Joanna Krzewińska

Ciasto:

  • 2 żółtka
  • 200 g mąki pszennej
  • 130 g masła
  • 60 g cukru pudru

Nadzienie:

  • 200 g sera białego
  • 1 żółtko
  • 100 ml cukru pudru
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • 1–2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 białko

Przepis

  • Ciasto: wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować.
  • Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki.
  • Nadzienie: ser zemleć. Ser utrzeć z żółtkiem i cukrem. Dodać do smaku gałkę muszkatołową i skórkę pomarańczową.
  • Ciasto rozwałkować. Układać na cieście łyżeczkę nadzienia i sklejać pierogi.
  • Pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym białkiem.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15-20 minut.
  • Z podanej ilości składników zrobiłam 17 pierożków.

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne