Kruche ciasteczka z serowym nadzieniem
Kruche pierożki z serem i skórką pomarańczową będą doskonałym dodatkiem do popołudniowej kawy lub herbaty. Ciasteczka są niezwykle delikatne i aromatyczne. Dosłownie rozpływają się w ustach. Przepis z bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
Ciasto:
- 2 żółtka
- 200 g mąki pszennej
- 130 g masła
- 60 g cukru pudru
Nadzienie:
- 200 g sera białego
- 1 żółtko
- 100 ml cukru pudru
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- 1–2 łyżeczki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 białko
- Ciasto: wszystkie składniki ciasta włożyć do malaksera i szybko, krótko zmiksować.
- Ciasto wyjąć na blat i zlepić w kostkę, zawinąć w folię spożywczą lub ściereczkę i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki.
- Nadzienie: ser zemleć. Ser utrzeć z żółtkiem i cukrem. Dodać do smaku gałkę muszkatołową i skórkę pomarańczową.
- Ciasto rozwałkować. Układać na cieście łyżeczkę nadzienia i sklejać pierogi.
- Pierożki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować rozbełtanym białkiem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 15-20 minut.
- Z podanej ilości składników zrobiłam 17 pierożków.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze