Babeczki z ciasta francuskiego z mięsnym farszem

Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", poleca przepis na babeczki z ciasta francuskiego z mięsnym farszem. Takie babeczki to doskonała przekąska na sylwestra lub inną imprezę.

Babeczki z mięsnym farszemBabeczki z mięsnym farszem
Monika Lemko

Składniki

  • sos chili
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 300 g filetu z kurczaka
  • 250 g pieczarek
  • 1 jajko
  • 100 g ser pleśniowy typu Camembert (naturalny lub z pieprzem)
  • 6 szt. oliwek czarnych
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula
  • łyżeczka wymieszanych przypraw suszonych: czosnek, pomidory, bazylia, oregano, ostra papryka, zioła prowansalskie, peperoncino
  • pieprz kolorowy świeżo zmielony
  • sól himalajska świeżo zmielona
  • listki świeżej bazylii
  • koperek

Przepis

  • Z ciasta francuskiego wytnij krążki (np. szklanką) o grubości ok. 0,5 cm i upiecz w piekarniku.
  • Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, podsmaż na złoty kolor.
  • Pieczarki umyj, oczyść, pokrój na kawałki i dodaj do cebuli, wszystko razem przesmaż. Pod koniec dodaj, łyżeczkę ostrych przypraw (sześć pieczarek zostaw na później).
  • Mięso opłucz i zmiel.
  • W głębokiej misce wymieszaj mięso, jajko, drobno pokrojone oliwki, pieczarki z cebulą. Nabierz łyżką mięso i ułóż je cieście francuskim. Ser pleśniowy pokrój na plastry i poukładaj na mięsie.
  • Pozostałe pieczarki pokrój cieniutko w plasterki i podsmaż na patelni z kilkoma kroplami oliwy.
  • Połóż na ser i tak przygotowane babeczki przełóż na blachę piekarnikową wysmarowaną oliwą. Piecz w piekarniku ok. 20 min, w temperaturze 180 st. C.
  • Po upieczeniu dodaj sos chili, listki bazylii, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i koperkiem.

Wybrane dla Ciebie

To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu