Babeczki z ciasta francuskiego z mięsnym farszem
Monika, autorka bloga "Moniki smakołyki", poleca przepis na babeczki z ciasta francuskiego z mięsnym farszem. Takie babeczki to doskonała przekąska na sylwestra lub inną imprezę.
Czas przygotowania: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- sos chili
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 300 g filetu z kurczaka
- 250 g pieczarek
- 1 jajko
- 100 g ser pleśniowy typu Camembert (naturalny lub z pieprzem)
- 6 szt. oliwek czarnych
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula
- łyżeczka wymieszanych przypraw suszonych: czosnek, pomidory, bazylia, oregano, ostra papryka, zioła prowansalskie, peperoncino
- pieprz kolorowy świeżo zmielony
- sól himalajska świeżo zmielona
- listki świeżej bazylii
- koperek
- Z ciasta francuskiego wytnij krążki (np. szklanką) o grubości ok. 0,5 cm i upiecz w piekarniku.
- Rozgrzej 2 łyżki oliwy na patelni, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę, podsmaż na złoty kolor.
- Pieczarki umyj, oczyść, pokrój na kawałki i dodaj do cebuli, wszystko razem przesmaż. Pod koniec dodaj, łyżeczkę ostrych przypraw (sześć pieczarek zostaw na później).
- Mięso opłucz i zmiel.
- W głębokiej misce wymieszaj mięso, jajko, drobno pokrojone oliwki, pieczarki z cebulą. Nabierz łyżką mięso i ułóż je cieście francuskim. Ser pleśniowy pokrój na plastry i poukładaj na mięsie.
- Pozostałe pieczarki pokrój cieniutko w plasterki i podsmaż na patelni z kilkoma kroplami oliwy.
- Połóż na ser i tak przygotowane babeczki przełóż na blachę piekarnikową wysmarowaną oliwą. Piecz w piekarniku ok. 20 min, w temperaturze 180 st. C.
- Po upieczeniu dodaj sos chili, listki bazylii, dopraw świeżo zmielonym pieprzem i koperkiem.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze