Krótka historia sosu beszamelowego

Sos beszamelowy lub po prostu beszamel, to francuskie odkrycie, nad którego recepturą Louis de Béchamel pracował kilkanaście lat. Dziś uznawany jest za jeden z najbardziej uniwersalnych sosów na świecie, a możesz przygotować go w kilkanaście minut.

Sos beszamelowy
Źródło zdjęć: © iStock.com
Karolina Wójciga

Louis de Béchamel był wysoko postawionym urzędnikiem na dworze Ludwika XIV i to właśnie jemu przypisuje się autorstwo jednego z 5 sosów bazowych – beszamelu. Jego receptura nie jest zbyt skomplikowana, bo w jej skład wchodzi tylko masło, mąka, mleko i przyprawy. Można powiedzieć, że jego niezwykłość tkwi w prostocie.

Z początkiem XIX wieku, francuski szef kuchni Marie-Antoine Carême określił strukturę czterech sosów bazowych, na których podstawie powstawały wszystkie sosy kuchni francuskiej. Wśród „czterech wspaniałych” był właśnie beszamel. Pół wieku później Auguste Escoffier, niekwestionowany kucharz królów i król kucharzy, rozszerzył teorię Carême'a o jeden, dodatkowy sos, zmienił także nieco skład pozostałych i nazwał je „5 sosami matki”. Należą do nich: sos hiszpański, holenderski, pomidorowy velvet i oczywiście beszamel.

Sos beszamelowy sprawdza się doskonale do wszelkiego rodzaju makaronów, zapiekanek, białych mięs czy warzyw pod każdą postacią. Beszamel jest także bazą dla innych sosów, m.in. Mornay (wystarczy dodać śmietanę i ser oraz Soubise, który podaje się do baraniny.

Przepis na sos beszamelowy

Składniki: 50 g masła, 1/4 szklanki mąki pszennej, 2 i 1/3 szklanki mleka, świeżo starta gałka muszkatołowa, sól i świeżo mielony biały pieprz
Przygotowanie:
W garnku na małym ogniu rozpuść masło, a następnie wsyp mąkę i stale mieszając, podgrzewaj, aż uzyskasz się bardzo bladą zasmażkę. Zdejmij garnuszek z ognia i cienkim strumieniem (nie zapominaj o ciągłym mieszaniu) wlej zimne mleko. Postaw rondelek na małym ogniu i podgrzewaj jego zawartość przez 10-12 minut, ciągle mieszając. Pamiętaj, by nie doprowadzić sosu do wrzenia. Na koniec dopraw go gałką muszkatołową, solą i białym pieprzem.

Sos beszamelowy
© 123RF.COM

Ciekawostką jest, że sos beszamelowy był udoskonalany przez Béchamel’a kilkanaście lat. Dlatego bez cienia wątpliwości można powiedzieć, że finalny, niepowtarzalny smak sosu zawdzięczamy wieloletnim eksperymentom. Nad jego idealnym przygotowaniem warto popracować, a co najważniejsze – nie należy poddawać się po pierwszych próbach nie zakończonych sukcesem, bo gra jest naprawdę warta świeczki.

Warto wiedzieć:

  • Sos beszamelowy musi być rzadki i pozbawiony brudek, dlatego cały czas musisz pamiętać o mieszaniu go.
  • Jeśli jednak grudki się pojawią, sos jeszcze można uratować. Przetrzyj go przez sito, a następnie dokładnie wymieszaj.
  • Jeżeli beszamel jest twoim zdaniem za gęsty, dodaj odrobinę mleka.
  • Jeśli nie podajesz sosu beszamelowego od razu po przyrządzeniu go, połóż na jego powierzchni plasterek masła. Rozpuści się ono i zapobiegnie powstaniu kożucha.
Wybrane dla Ciebie
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟