Król wśród olejów. Omega 3, wysoka zawartość witamin i wyjątkowy wpływ na zdrowie

Dla nikogo nie powinno być tajemnicą, że odpowiednie żywienie jest jedną z głównych składowych zdrowego stylu życia. Prawidłowo skomponowany jadłospis powinien dostarczać wszystkich makroskładników, takich jak węglowodany, białka i tłuszcze. Skupimy się na tych ostatnich. A właściwie jednym z nich – polskim oleju rzepakowym, który niesie w sobie potężną dawkę zdrowia!

Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Kwitnie jak Polska długa i szeroka

Kojarzycie malujące się żółcią aż po horyzont majowe pola? To zasługa rzepaku, który nie tylko ubarwia nam krajobraz i stanowi świetne tło do zdjęć z podróży po kraju, ale jest naszym dobrem narodowym! Wiecie, że olej z niego produkowany jest nazywany "złotem północy", zawiera wiele cennych składników i powinien być stałym elementem diety? Polska jest natomiast trzecim największym producentem rzepaku w Unii Europejskiej.

Złoty eliksir z rodzimych pól sprawdza się podczas smażenia, gotowania, pieczenia oraz przygotowywania pysznych sosów czy dressingów. Sprawdźmy jednak dokładnie, czym tak bardzo wyróżnia się na tle innych olejów i dlaczego powinien na dobre zagościć w naszych jadłospisach.

© pixabay.com

Troszkę biologii

Zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia oraz WHO aby zachować równowagę w odżywianiu, tłuszcze powinny dostarczać 15-30 proc. dziennej wartości energetycznej diety. Co ważne - przeważać powinny nienasycone kwasy tłuszczowe, których, obok witaminy E, K i fitosteroli roślinnych dostarczają tłuszcze roślinne, jak olej rzepakowy. Tłuszcze zwierzęce natomiast wyróżniają się zawartością kwasów nasyconych, witaminy A i D oraz niepożądanego w nadmiarze cholesterolu.

Logicznym jest, że olej rzepakowy zalicza się do tłuszczów roślinnych, czym jednak przewyższa inne oleje, jak np. bardzo popularna oliwa z oliwek?

Pierwsza sprawa jest taka, że w naszej strefie klimatycznej po prostu jest lepiej dostosowany do naszych potrzeb niż oliwa z oliwek. Mieszkańcy krajów śródziemnomorskich jedzą dużo ryb i owoców morza, dzięki czemu dostarczają do organizmu kwasów omega-3, należących do wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Ludzki organizm ich nie wytwarza, dlatego musimy zadbać o ich obecność w pożywieniu bądź suplementach. Tymczasem już 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie pokrywają w pełni zapotrzebowanie na omega-3! Zawiera ich bowiem aż 10 razy więcej niż oliwa z oliwek, 13 razy więcej niż olej słonecznikowy i aż 50 razy więcej niż olej z pestek winogron.

Dzięki tak wysokiej zawartości omega-3 olej rzepakowy korzystnie wpływa na prawidłowy wzrost i rozwój dzieci, zaś w późniejszym etapie także na rozwój mózgu i komórek nerwowych, pomaga w profilaktyce miażdżycy oraz utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu.

© Adobe Stock

Warto wspomnieć, że te same 2 łyżki oleju rzepakowego dziennie pokryją także 50 proc. naszego zapotrzebowania na witaminę E i 25 proc. na witaminę K. Pierwsza z nich jest silnym przeciwutleniaczem i chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Witamina K natomiast bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.

Jak odnajduje się w kuchni?

Olej rzepakowy posłuży niemal do wszystkiego: smażenia, duszenia, pieczenia, przygotowywania majonezów, dressingów czy jako zwykły dodatek do sałaty (np. wymieszany wcześniej z sokiem z cytrusów lub polskich zamienników tych owoców, jak chociażby pigwy). Nada też kremową konsystencję i wzbogaci wartość odżywczą domowych past na bazie roślin strączkowych.

Rafinowany olej rzepakowy ma bardzo dobrą odporność na zmiany termiczne zachodzące podczas smażenia - jego temperatura dymienia wynosi 242 st.C. Jest neutralny w smaku i zapachu, a więc nie wpływa na smak smażonych potraw. Ponadto kanadyjskie badania (Canola Council of Canada) podają, że potrawy smażone na oleju rzepakowym zawierają o ok. 5-10 proc. mniej tłuszczu. Pamiętajmy jednak, aby smażyć go wyłącznie jednorazowo. Co dodatkowo ważne - dzięki dużej zawartości przeciwutleniaczy olej rzepakowy zachowuje świeżość przez dłuższy czas.

Smacznego: przepis na rabarbar pod owsianą kruszonką

Materiał partnera: Sfinansowano z Funduszu Promocji Roślin Oleistych
Źródło artykułu: Materiał Partnera

Wybrane dla Ciebie

Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Niektórzy piją ze smakiem, inni się wzdrygają. Tak naprawdę działa na organizm woda z ogórków kiszonych
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Najlepsze marynowane kurki. Przepis jest łatwy, a będą cieszyć cały rok
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez lata myśleliśmy, że są niezdrowe dla serca. Kardiolog obala ten mit
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Przez miesiąc codziennie pili siemię lniane. Wyniki badań zaskoczyły wszystkich
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Masz wrażenie, że młode ziemniaki są wodniste? Dodaj odrobinę, a wyjdą idealne
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Czy spleśniały produkt zawsze trzeba wyrzucić? Wielu nie wie i popełnia błąd
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Mielone czy w ziarnach. Które siemię lniane jest najzdrowsze?
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Nie widzieliśmy ich w Polsce od 100 lat. Znów zaczęły się pojawiać, a kosztują 4 tys. za kg
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
Wypij zamiast kawy. Poczujesz się lżej, a spodnie w pasie będą luźniejsze
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
W Polsce wciąż niedoceniany. Zbija cukier, opóźnia starzenie i działa antynowotworowo
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Wybierz zamiast bułki tartej. Mielone będą chrupiące jak marzenie
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu
Używasz zamiast cukru? Może podwyższać ryzyko zawału serca i udaru mózgu