Składniki
- 500 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
- 450 g brukselki
- 50 g masła klarowanego
- 5 średnich cebul
- 2 – 3 jajka
- 100 g mąki
- bułka tarta do obtoczenia
- olej do smażenia
- 100 g boczku pokrojonego w kosteczkę
- sól i pieprz do smaku
Przepis
Zmrożoną brukselkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy. Pamiętajmy, aby dodać odrobinę cukru lub mleka – usunie gorzki smak brukselki, jak i nieprzyjemny zapach podczas gotowania.
Przepis
Na dużej, głębokiej patelni roztapiamy masło i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę wraz z boczkiem. Dodajemy zmiksowaną wcześniej lub drobno pokrojoną brukselkę.
Przepis
Smażymy ok. 5 minut i studzimy masę. Całość mieszamy z ziemniakami i 2 jajkami. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać trochę mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy krokiety, obtaczamy je w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.
Przepis
Smażymy z każdej strony na średnio rozgrzanym oleju.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl