Trwa ładowanie...
d23uivl
d23uivl

Krokiety z brukselki i ziemniaków

Przepis
4.0
(5 głosów)
Oceń:
Zdjęcie
Zdjęcie
Składniki
  • 500 g ugotowanych i rozgniecionych ziemniaków
  • 450 g brukselki
  • 50 g masła klarowanego
  • 5 średnich cebul
  • 2 – 3 jajka
  • 100 g mąki
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 100 g boczku pokrojonego w kosteczkę
  • sól i pieprz do smaku
Przepis

Zmrożoną brukselkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy. Pamiętajmy, aby dodać odrobinę cukru lub mleka – usunie gorzki smak brukselki, jak i nieprzyjemny zapach podczas gotowania.

Na dużej, głębokiej patelni roztapiamy masło i podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę wraz z boczkiem. Dodajemy zmiksowaną wcześniej lub drobno pokrojoną brukselkę.

Smażymy ok. 5 minut i studzimy masę. Całość mieszamy z ziemniakami i 2 jajkami. Jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać trochę mąki. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy krokiety, obtaczamy je w mące, rozkłóconym jajku i bułce tartej.

Smażymy z każdej strony na średnio rozgrzanym oleju.

Polecamy w wydaniu internetowym www.tanio-szybko-smacznie.pl

d23uivl

Podziel się opinią

Share
d23uivl

d23uivl
d23uivl
d23uivl