Kremowe ciacho z orzechami włoskimi. Smakuje bajecznie

Przepyszne ciasto z kremem budyniowym i orzechową pianką. Doskonałe na rodzinne uroczystości. Wypróbujcie koniecznie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.

Kremowe ciacho z orzechami włoskimi. Smakuje bajecznieKremowe ciacho z orzechami włoskimi. Smakuje bajecznie
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki na biszkopt (blaszka 35 cm x 23 cm):

  • 6 całych jajek
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szk. cukru

Składniki

  • Składniki na masę budyniową:
  • 4 szk. mleka
  • 160 g budyniu waniliowego
  • 300 g masła
  • 6 łyżek cukru

Składniki

  • Składnik na bezę orzechową:
  • 5 białek z jajek
  • 1 szk. cukru
  • 1 łyżka maki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g orzechów włoskich

Składnik na polewę:

  • 2 gorzkie czekolady
  • 1 szk. śmietany 30 proc.
  • 1 opakowanie biszkoptów

Przepis

  • Sposób przygotowania biszkoptu: białka oddzielamy od żółtek i miksujemy, stopniowo wsypujemy cukier. Następnie dodajemy żółtka.
  • Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy 25 minut w temp. 180 st. C.
  • Sposób przygotowania masy budyniowej: 3 szklanki mleka gotujemy, a w jednej szklance mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem. Następnie wlewamy do gotującego się mleka, rytmicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
  • Gdy budyń już gęstnieje, zestawiamy z palnika, nadal mieszając chwilkę i odstawiamy do wystudzenia.
  • Masło miksujemy mikserem, dodając stopniowo ostudzony budyń.
  • Połowę masy budyniowej wykładamy na ostudzony biszkopt.
  • Sposób przygotowania bezy orzechowej: białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier oraz szczyptę soli.
  • Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i również stopniowo dodajemy do białek, cały czas miksując.
  • Orzechy drobno kruszymy, łączymy z ubitymi białkami. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 st. C.
  • Po upieczeniu studzimy i układamy na masie budyniowej.
  • Na ciasto bezowe nakładamy pozostałą masę budyniową i układamy biszkopty.
  • Sposób przygotowania polewy: czekoladę oraz śmietanę rozgrzewamy w rondelku do chwili, kiedy rozpuści się nam czekolada i dowolnie dekorujemy polewą ciasto.
  • Ciasto chłodzimy w lodówce dwie godziny

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości