Kremowe ciacho z orzechami włoskimi. Smakuje bajecznie
Przepyszne ciasto z kremem budyniowym i orzechową pianką. Doskonałe na rodzinne uroczystości. Wypróbujcie koniecznie. Przepis dostaliśmy od pani Beaty na dziesie.wp.pl.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki na biszkopt (blaszka 35 cm x 23 cm):
- 6 całych jajek
- 6 łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szk. cukru
Składniki
- Składniki na masę budyniową:
- 4 szk. mleka
- 160 g budyniu waniliowego
- 300 g masła
- 6 łyżek cukru
Składniki
- Składnik na bezę orzechową:
- 5 białek z jajek
- 1 szk. cukru
- 1 łyżka maki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 250 g orzechów włoskich
Składnik na polewę:
- 2 gorzkie czekolady
- 1 szk. śmietany 30 proc.
- 1 opakowanie biszkoptów
Przepis
- Sposób przygotowania biszkoptu: białka oddzielamy od żółtek i miksujemy, stopniowo wsypujemy cukier. Następnie dodajemy żółtka.
- Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i łączymy z masą jajeczną delikatnie mieszając łyżką. Ciasto wylewamy na blaszkę do pieczenia i pieczemy 25 minut w temp. 180 st. C.
- Sposób przygotowania masy budyniowej: 3 szklanki mleka gotujemy, a w jednej szklance mleka rozrabiamy budynie razem z cukrem. Następnie wlewamy do gotującego się mleka, rytmicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
- Gdy budyń już gęstnieje, zestawiamy z palnika, nadal mieszając chwilkę i odstawiamy do wystudzenia.
- Masło miksujemy mikserem, dodając stopniowo ostudzony budyń.
- Połowę masy budyniowej wykładamy na ostudzony biszkopt.
- Sposób przygotowania bezy orzechowej: białka ubijamy na sztywno, dodając stopniowo cukier oraz szczyptę soli.
- Mąki mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i również stopniowo dodajemy do białek, cały czas miksując.
- Orzechy drobno kruszymy, łączymy z ubitymi białkami. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 20 minut w 180 st. C.
- Po upieczeniu studzimy i układamy na masie budyniowej.
- Na ciasto bezowe nakładamy pozostałą masę budyniową i układamy biszkopty.
- Sposób przygotowania polewy: czekoladę oraz śmietanę rozgrzewamy w rondelku do chwili, kiedy rozpuści się nam czekolada i dowolnie dekorujemy polewą ciasto.
- Ciasto chłodzimy w lodówce dwie godziny
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl