Kremowa zupa z pieczonego czosnku. Rozgrzewa i syci na długo

Czosnek jest cenioną na całym świecie przyprawą. Jego intensywny smak i aromat może wzbogacić wiele potraw. Surowy jest ostry i wyrazisty, podsmażony lub upieczony staje się znacznie łagodniejszy i słodki. Zupę czosnkową przygotujesz ze składników, które zawsze masz pod ręką.

Kremowa zupa z pieczonego czosnku. Rozgrzewa i syci na długoseleKremowa zupa z pieczonego czosnku. Rozgrzewa i syci na długosele
Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 duża główka czosnku,
  • 1 mały seler,
  • 4 małe ziemniaki,
  • 1 cebula cukrowa,
  • 1 szklanka śmietany kremówki,
  • 1 litr bulionu drobiowego,
  • 2 łyżki klarowanego masła,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Przepis

Czosnku nie obieramy. Wystarczy odciąć górną część główki. Czosnek wkładamy do żaroodpornego naczynia, skrapiamy lekko oliwa i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Na klarowanym maśle podsmażamy cebulę, potem dorzucamy pokrojonego selera i ziemniaki. Całość zalewamy bulionem, gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Czosnek obieramy z łupinek, dodajemy do zupy. Blendujemy zupę, wlewamy śmietanę kremówkę, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podajemy z serowymi grzankami i natką pietruszki.

Wybrane dla Ciebie

Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Zapytałam sztuczną inteligencję, czy trzeba zbierać szumowiny z rosołu. Odpowiedź zaskoczyła nawet babcię
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Wiele osób je, bo wyglądają na zdrowe. W rzeczywistości mogą powodować tycie
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Wygląda niepozornie, ale robi porządek w głowie. Działa jak paliwo dla mózgu
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy bawarka jest zdrowa? Wyjaśnijmy to raz na zawsze