Kremowa zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa najczęściej postaje na bazie niedzielnego rosołu. Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula" ma jednak inną, równie smaczną propozycję. Krem ze świeżych pomidorów to aromatyczna i sycąca zupa. Doskonale smakuje z serowymi grzankami.

Kremowa zupa pomidorowaKremowa zupa pomidorowa
Paulina Michalak

Składniki

  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 5 pomidorów
  • 400 ml rosołu lub wody
  • 1 łyżka masła
  • kilka gałązek bazylii
  • sól pieprz i cukier do smaku

Przepis

  • Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
  • Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i dodać do cebuli - smażyć razem.
  • Następnie dodać rozdrobnionego selera i marchewkę, zalać woda lub rosołem i gotować do miękkości.
  • Gdy warzywa będą miękkie, dodać bazylię, zblendować i przyprawić do smaku.
  • Podawać z grzanką z serem
Wybrane dla Ciebie
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów