Trwa ładowanie...
d3m7f2h
d3m7f2h

Kremowa zupa pomidorowa

Przepis

Zupa pomidorowa najczęściej postaje na bazie niedzielnego rosołu. Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula" ma jednak inną, równie smaczną propozycję. Krem ze świeżych pomidorów to aromatyczna i sycąca zupa. Doskonale smakuje z serowymi grzankami.

2.0
(3 głosy)
Oceń:
d3m7f2h
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Kremowa zupa pomidorowa
zGotowana Paula
Kremowa zupa pomidorowa
Składniki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 5 pomidorów
  • 400 ml rosołu lub wody
  • 1 łyżka masła
  • kilka gałązek bazylii
  • sól pieprz i cukier do smaku
Przepis
  • Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
  • Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i dodać do cebuli - smażyć razem.
  • Następnie dodać rozdrobnionego selera i marchewkę, zalać woda lub rosołem i gotować do miękkości.
  • Gdy warzywa będą miękkie, dodać bazylię, zblendować i przyprawić do smaku.
  • Podawać z grzanką z serem

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Kremowa zupa pomidorowa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3m7f2h

Podziel się opinią

Share
d3m7f2h
d3m7f2h

d3m7f2h
d3m7f2h
d3m7f2h