Trwa ładowanie...
d3us8ag
29-06-2020 09:57

Kremowa zupa pomidorowa

Przepis

Zupa pomidorowa najczęściej postaje na bazie niedzielnego rosołu. Paulina, autorka bloga "zGotowana Paula" ma jednak inną, równie smaczną propozycję. Krem ze świeżych pomidorów to aromatyczna i sycąca zupa. Doskonale smakuje z serowymi grzankami.

d3us8ag
2.0
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

zGotowana Paula
Źródło: zGotowana Paula
Składniki
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 5 pomidorów
  • 400 ml rosołu lub wody
  • 1 łyżka masła
  • kilka gałązek bazylii
  • sól pieprz i cukier do smaku
Przepis
  • Cebulę i czosnek pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle.
  • Pomidory sparzyć i zdjąć skórkę, pokroić w kostkę i dodać do cebuli - smażyć razem.
  • Następnie dodać rozdrobnionego selera i marchewkę, zalać woda lub rosołem i gotować do miękkości.
  • Gdy warzywa będą miękkie, dodać bazylię, zblendować i przyprawić do smaku.
  • Podawać z grzanką z serem

Zobacz też przepis na sałatkę gyros

Kremowa zupa pomidorowa
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3us8ag
d3us8ag
d3us8ag
d3us8ag
Więcej tematów
d3us8ag