"Kreatywne resztki". Poznaj przepis Moniki Brodki

"Zero waste cooking" to nowy trend w gotowaniu polegający na przygotowaniu posiłków z resztek jedzenia. Jest bardzo modny na świecie, a i nad Wisłą daje o sobie coraz częściej znać. Niedawno internauci obserwujący profil Moniki Brodki na Instagramie, mieli okazję poznać przepis artystki na danie z resztek.

"Kreatywne resztki". Poznaj przepis Moniki Brodki
Źródło zdjęć: © Instagram.com | moniamonci

Fani piosenkarki przyzwyczaili się już do tego, że na profilu Moniamonci znajdą wiele kulinarnych inspiracji. Tak też było tym razem, gdy, jak sama przyznała artystka, właśnie wróciła z trasy, a jej lodówka świeciła pustkami – musiała więc postawić na "kreatywne resztki".

Obraz
© Instagram.com | moniamonci

Z dwóch suchych kolb kukurydzy wydobyła ziarna, a z reszty wycisnęła sok. Do podsmażonej na patelni czerwonej cebuli dodała kukurydzę. Następnie przygotowała sos carbonara bez śmietany, za to z jajkiem, parmezanem i skórką z cytryny z dodatkiem oliwy, pieprzu oraz soli. Wymieszała go z mleczkiem z kukurydzy i podsmażonymi nasionami z cebulą. Na koniec sos wymieszała z makaronem orecchiette przywiezionym z Puglii.

Obraz
© Instagram.com | moniamonci

W relacji na instastory artystka wyznała, że inspiracją do tej pasty było danie, które jadła w restauracji "Supperlardo" – pomidory z sokiem z kukurydzy. Tym samym piosenkarka zaprezentowała prosty przykład na szybką w przygotowaniu potrawę, do której możemy wykorzystać produkty, które pozornie nie nadają się już do wykorzystania w kuchni – Nie jest to żaden fine dining, ale porządny posiłek, kiedy nie masz nic w lodówce. Polecam - podsumowała na koniec relacji.

Obraz
© Instagram.com | moniamonci

Więcej informacji o kulinarnych zainteresowania Moniki Brodki i jej profilu Moniamonci możecie przeczytać w naszym serwisie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów