"Kreatywne resztki". Poznaj przepis Moniki Brodki
"Zero waste cooking" to nowy trend w gotowaniu polegający na przygotowaniu posiłków z resztek jedzenia. Jest bardzo modny na świecie, a i nad Wisłą daje o sobie coraz częściej znać. Niedawno internauci obserwujący profil Moniki Brodki na Instagramie, mieli okazję poznać przepis artystki na danie z resztek.
Fani piosenkarki przyzwyczaili się już do tego, że na profilu Moniamonci znajdą wiele kulinarnych inspiracji. Tak też było tym razem, gdy, jak sama przyznała artystka, właśnie wróciła z trasy, a jej lodówka świeciła pustkami – musiała więc postawić na "kreatywne resztki".
Z dwóch suchych kolb kukurydzy wydobyła ziarna, a z reszty wycisnęła sok. Do podsmażonej na patelni czerwonej cebuli dodała kukurydzę. Następnie przygotowała sos carbonara bez śmietany, za to z jajkiem, parmezanem i skórką z cytryny z dodatkiem oliwy, pieprzu oraz soli. Wymieszała go z mleczkiem z kukurydzy i podsmażonymi nasionami z cebulą. Na koniec sos wymieszała z makaronem orecchiette przywiezionym z Puglii.
W relacji na instastory artystka wyznała, że inspiracją do tej pasty było danie, które jadła w restauracji "Supperlardo" – pomidory z sokiem z kukurydzy. Tym samym piosenkarka zaprezentowała prosty przykład na szybką w przygotowaniu potrawę, do której możemy wykorzystać produkty, które pozornie nie nadają się już do wykorzystania w kuchni – Nie jest to żaden fine dining, ale porządny posiłek, kiedy nie masz nic w lodówce. Polecam - podsumowała na koniec relacji.
Więcej informacji o kulinarnych zainteresowania Moniki Brodki i jej profilu Moniamonci możecie przeczytać w naszym serwisie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl