"Kreatywne resztki". Poznaj przepis Moniki Brodki

"Zero waste cooking" to nowy trend w gotowaniu polegający na przygotowaniu posiłków z resztek jedzenia. Jest bardzo modny na świecie, a i nad Wisłą daje o sobie coraz częściej znać. Niedawno internauci obserwujący profil Moniki Brodki na Instagramie, mieli okazję poznać przepis artystki na danie z resztek.

Obraz
Źródło zdjęć: © Instagram.com | moniamonci

Fani piosenkarki przyzwyczaili się już do tego, że na profilu Moniamonci znajdą wiele kulinarnych inspiracji. Tak też było tym razem, gdy, jak sama przyznała artystka, właśnie wróciła z trasy, a jej lodówka świeciła pustkami – musiała więc postawić na "kreatywne resztki".

Obraz
© Instagram.com | moniamonci

Z dwóch suchych kolb kukurydzy wydobyła ziarna, a z reszty wycisnęła sok. Do podsmażonej na patelni czerwonej cebuli dodała kukurydzę. Następnie przygotowała sos carbonara bez śmietany, za to z jajkiem, parmezanem i skórką z cytryny z dodatkiem oliwy, pieprzu oraz soli. Wymieszała go z mleczkiem z kukurydzy i podsmażonymi nasionami z cebulą. Na koniec sos wymieszała z makaronem orecchiette przywiezionym z Puglii.

Obraz
© Instagram.com | moniamonci

W relacji na instastory artystka wyznała, że inspiracją do tej pasty było danie, które jadła w restauracji "Supperlardo" – pomidory z sokiem z kukurydzy. Tym samym piosenkarka zaprezentowała prosty przykład na szybką w przygotowaniu potrawę, do której możemy wykorzystać produkty, które pozornie nie nadają się już do wykorzystania w kuchni – Nie jest to żaden fine dining, ale porządny posiłek, kiedy nie masz nic w lodówce. Polecam - podsumowała na koniec relacji.

Obraz
© Instagram.com | moniamonci

Więcej informacji o kulinarnych zainteresowania Moniki Brodki i jej profilu Moniamonci możecie przeczytać w naszym serwisie.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Większość nie może nawet na nie patrzeć. Nasi dziadkowie wiedzieli, że to świetne źródło kolagenu
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Pomidory przechowuję w ten sposób. Są jędrne i soczyste nawet przez tydzień
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Polacy nie zdają sobie sprawy, że popełniają błąd. Chodzi o mandarynki
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Dodaj do kawy zamiast śmietanki i cukru. W tętnicach działa jak odkurzacz
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇